Het EK is iedere vier jaar een waar voetbalfeestje. In onze EK-special zoomen we elke dag in op de belangrijkste ontwikkelingen en analyseren die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. In aflevering negen komt Quick Boys-verdediger Delano a Cohen aan het woord (foto onderste rij in het midden).

Delano, wij volgen jou op Twitter en zagen je afgelopen week wat mooie plaatjes vanuit Frankrijk tweeten. Jij hebt dus een wedstrijdje bezocht?
,,Klopt. Tenminste, ik ben bij vier wedstrijden geweest: Wales – Slowakije (2-1), Spanje – Tsjechië (1-0), Oostenrijk – Hongarije  (0-2) en Zweden – Italië (0-1).”

Zozo, lekker! Dan heb je een paar leuke potjes gezien.
,,Zeg dat. Het was echt ontzettend gaaf om mee te maken. Samen met een aantal vrienden hebben we elk jaar een uitje. Ditmaal kozen we ervoor om naar het EK te gaan. We hadden ons aangemeld voor kaartjes en kregen uiteindelijk toegang tot drie duels. Voor de wedstrijd tussen Spanje en Tsjechië zijn we naar het stadion gereden en hebben we uiteindelijk nog wat kaartjes op de kop kunnen tikken.”

Gaaf hoor! Hoe was het?
,,Uniek. Als je ziet wat het EK doet met sommige landen, dan is dat mooi om te zien. Supporters die goed met elkaar omgaan en respect voor elkaar tonen. Ik heb heel andere dingen gezien dan dat wij in Nederland op de televisie te zien krijgen. Als je daar bent, krijg je meteen een heel andere indruk. Een positieve.”

Bedoel je hiermee dat wij in Nederland alleen de slechte dingen rondom de supporters zien?
,,Ja, grotendeels wel. Bij de wedstrijden waar wij waren, was alles heel gemoedelijk. Landen als Wales en Hongarije staan echt achter hun eigen ploeg. De Italianen en de Zweden toonden in het stadion respect tijdens het volkslied. Dat zijn ook dingen die gebeuren. Het is niet alleen maar slecht.”

Je hebt vier wedstrijden in het echt meegemaakt. Wat was het mooiste moment?
,,De 2-1 van Kanu in de wedstrijd Wales – Slowakije. Alle supporters gingen uit hun dak en waren geëmotioneerd. Je voelde het stadion gewoon trillen. Dat maak je niet vaak mee.”

Op de beelden zag je inderdaad dat de ontlading groot was. Mooi moment. Van welke wedstrijd was jij het meest onder de indruk?
,,Dat was Spanje – Tsjechië (1-0). De kwaliteit van de Spanjaarden was gewoon heel erg groot. Backs die over het veld vliegen. Op voetballend gebied zie je dat niet vaak. Geweldige ervaring. Hetzelfde geldt trouwens ook voor Italië – Zweden. Je ziet grootheden als Zlatan Ibrahimovic en Gianluigi Buffon in het echt. Dat gebeurt misschien maar één of twee keer in je leven.”

Zaten jullie dicht op het veld?
,,Bij Spanje – Tsjechië denk ik echt een halve meter van het veld vandaan. Het was wel even spannend. We kochten die kaarten op straat, maar we konden zo naar binnen lopen en hadden uiteindelijk een fantastische plek.”

Heb je nog iets van de terreurdreiging gemerkt?
,,We werden gewoon netjes ontvangen in het stadion en op een normale manier gefouilleerd. We hebben in Bordeaux ook wat wedstrijden op een groot plein gekeken, maar daar was echt geen vuiltje aan de lucht.”

De groepsfase zit er bijna op. Vanavond de ontknoping in groep B. Wie gaan er naar de volgende ronde?
,,Rusland valt tegen en Wales heeft met passie en strijdlust wel iets goeds in huis om Rusland de baas te zijn. Engeland gaat het met deze selectie wel redden. Ik had trouwens hele hoge verwachtingen van België. Maar in de wedstrijd tegen Italië vond ik de Italianen echt met passie verdedigen. Zo sterk. Daarnaast heb ik ook de wedstrijden van Duitsland en Spanje gezien. Zij gaan het ook wel halen. De laatste drie zie ik als potentiële kanshebbers voor de titel.”

Heb je nog iets anders dat je wilt melden?
,,Als je ziet hoeveel mensen er blij worden van het voetbal op dit EK, dan word ik daar blij van. Voornamelijk de kleine landen. Daar doet het de mensen veel.”

POPULAIRE BERICHTEN