Het EK is iedere vier jaar een waar voetbalfeestje. In onze EK-special zoomen we elke dag in op de belangrijkste ontwikkelingen en analyseren die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. In aflevering elf komt Ismail Celen  aan het woord. De speler van Rijnsburgse Boys is geboren in Nederland maar van Turkse komaf. Hij volgt het EK bij familie in Turkije.

Hoi Ismail, fijn dat ik je even mocht bellen in de rust van Tsjechië–Turkije. Je bent in Turkije – hoe beleef je het EK daar?

,,Helemaal prima. De vorige wedstrijd heb ik met vrienden gekeken op een groot plein in de stad Hatay, maar nu kijk ik gewoon thuis met familie.”

Turkije staat 1-0 voor. Gaat het goed tot nu toe?

,,We hebben één goeie kans gehad en dat was meteen een goal. Er is eigenlijk maar één speler waar dreiging van uitgaat en dat is Emre Mor, een 18-jarige jongen die in Denemarken is opgegroeid. Je ziet dat hij wat meer tactisch vermogen heeft dan de rest.”

Voor de rest staan er toch ook nog wel wat aardige voetballers in het veld? Met tactisch vermogen?

,,We hebben geen spelers als een Iniesta of een Pirlo. Een speler met rust en overzicht die uit het niets iets kan creëren. Turken spelen met het hart, maar er is te weinig tactisch vermogen, ook vanuit de trainer. Ik heb dat ook meegemaakt toen ik voor het nationale zaalvoetbalteam uitkwam. Tactisch was het niet best, maar de coach weet je wel zo op te jutten dat je drie keer zo hard gaat lopen voor de Turkse vlag.”

Is dat waar het om draait bij de Turkse supporters? Passie en strijd?

,,Absoluut! Wij staan altijd achter het team maar we eisen passie en strijd. We zijn een trots volk.”

Je had het net over die jonge Emre Mor die zo goed speelt, maar over Arda Turan, toch de sterspeler, hoor ik weinig positieve verhalen dit toernooi.

,,Dat klopt. Turan is natuurlijk een hele goede voetballer, maar ik denk dat Barcelona een te grote stap is geweest. Heel Turkije is natuurlijk trots dat hij voor het grote Barcelona speelt,maar hij speelt te weinig. Je ziet ook dat hij wedstrijdritme mist. Bij Barcelona zie je trouwens ook dat hij fouten maakt. Weet je hoe makkelijk het is in balbezit als je voetbalt met Messi, Suarez en Neymar voor je? Echt supermakkelijk. En dan nog maakt hij fouten.”

Zometeen de tweede helft. Jullie hebben minimaal één goal nodig. Gaat het goed komen?

,,Het wordt denk ik een open wedstrijd. Tsjechië moet nu komen en wij moeten er inderdaad minimaal eentje maken. De ruimtes komen er dus daar moeten we gebruik van maken.”

Inmiddels is de wedstrijd afgelopen. Met 2-0 heb je gedaan wat je moest doen en is het nu afwachten of je doorgaat.

,,Precies. Rond het halen van het EK hadden we ook het spreekwoord ‘biz bitti demeden bitmez’. Dat betekent zoveel als ‘zolang wij niet hebben gezegd dat het afgelopen is, is het niet afgelopen’. We hebben een winnaarsmentaliteit getoond en met het hart gespeeld. Die 2-0 was een mooie goal, maar vooral een hele belangrijke!”

De kans is nu groot dat Turkije nu als een van de beste nummers drie doorgaat. Met 3 punten en een negatief doelsaldo. Vind je dat niet gek? Of maalt niemand daarom?

,,Geloof me, daar maalt in Turkije helemaal niemand om. Zolang ze maar doorgaan naar de volgende ronde vergeet je alles en gaat iedereen volledig achter het land staan om ze nog weer een ronde verder te juichen!”

Foto: de familie Celen kijkt de wedstrijd. Ismail, met gebalde vuist, is de tweede van rechts.

POPULAIRE BERICHTEN