Het EK is iedere vier jaar een waar voetbalfeestje. In onze EK-special zoomen we elke dag in op de belangrijkste ontwikkelingen en analyseren die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. In aflevering dertien komt Patrick Duarte  aan het woord. 

 ,,Voor mij is het EK nu begonnen.”  Dat waren de eerste woorden die Patrick Duarte bezigde toen we hem spraken op het hem bekende terrein van FC Lisse. Zijn favoriete land is zonder enige twijfel Portugal. Met ouders van Portugese afkomst is dat een binnenkoppertje. Duarte’s hart ligt in Portugal waar hij regelmatig op bezoek gaat bij familie. Saillant detail is dat neef Ricardo Quaresma international is bij Portugal. De vleugelaanvaller speelt momenteel bij Besiktas. Alle focus is dus gericht op zijn geliefde land. Duarte hoopt natuurlijk dat zijn neef met Portugal het EK wint, want het familiegevoel overheerst.

De 29-jarige Duarte is geen onbekende in de voetballerij. Hij speelde in de jeugdopleiding van ADO en vertrok op zijn zestiende naar ADO Den Haag. Duarte maakte naam op Ter Specke. In 2008 werd hij met FC Lisse algemeen amateurkampioen van Nederland. Dat kunstje flikte hij ook met Spakenburg in 2014. Duarte was een populaire speler in de Bollenstreek. Hij speelde ook voor Quick Boys en Voorschoten ’97. In het betaald voetbal was hij ook actief voor RBC. Momenteel speelt hij bij tweedeklasser Amstelveen-Heemraad.

Patrick, laten we direct op het EK overschakelen. Het was kantje boord voor Portugal om de laatste zestien te bereiken.

,,Ja ongelofelijk. Wat een geweldige wedstrijd was dat tegen Hongarije. Een van de weinige wedstrijden in de poulefase die een hoog niveau lieten zien op het veld. Ik was zelf bij de wedstrijd en heb enorm genoten. Helemaal toen Ronaldo de 3-3 binnen kopte. Wat een sfeer zeg. Zaterdag tegen Kroatië ben ik er weer bij. Dat wordt ook weer een topwedstrijd, ik voel het”.

Speelt je neef Ricardo Quaresma mee tegen Kroatië?

,,Dat is nog niet zeker. Hij is geblesseerd geraakt tegen Oostenrijk. Voor de wedstrijd tegen Hongarije heb ik hem drie minuten gesproken. Ja, dat was heel kort maar die drie minuten koester ik natuurlijk.”

Duarte

Wat is Quaresma voor speler in jouw ogen?

,,Mijn neef opereert op de flanken zowel op links als rechts. Hij heeft een fluwelen voorzet die hij meestal met de buitenkant van zijn wreef (trivela) voor schiet. Op deze manier scoort hij ook regelmatig de mooiste doelpunten. Hij heeft ook een mooie dribbel in huis, is nog behoorlijk snel en kan onwijs hard schieten. Ik kan echt genieten van mijn neef als ik hem zie spelen.”

Vanavond speelt Portugal tegen Kroatië: zeg het maar Patrick.

,,Wat ik al aangaf: dit wordt een spannende wedstrijd. Voor mij begint het EK nu pas. Ik ben live aanwezig in het stadion en vanwege mijn neef betekent dit duel extra veel voor mij. In de voorrondes hebben we nog weinig kunnen genieten. Ronaldo heeft Portugal op tijd op de goede weg gezet. Het moet nu gebeuren. Ik heb er alle vertrouwen in. En mocht het onverhoopt misgaan, dan mag voor mij Kroatië de titel winnen.”

Wales, Noord-Ierland, Ierland en IJsland, om maar een paar landen te noemen. Zie jij een outsider het EK missen?

,,Nee. Qua voetbal vind ik het niets. Wij hadden van IJsland moeten winnen, maar misten ook nog eens een strafschop. Laten we als voetballiefhebbers hopen dat geen van die landen het EK wint. Ik heb in de voorrondes alleen maar verdedigend voetbal gezien. Voetbal moet gewoon aanvallend gespeeld worden. Ik heb het gevoel dat voor sommige landen meedoen belangrijker is dan winnen. Die ploegen brengen niets en het is saai om naar te kijken. Ik ben benieuwd hoe de achtste finales gaan verlopen en hoop tevens dat het spel een stuk beter wordt.”

POPULAIRE BERICHTEN