Het EK is iedere vier jaar een waar voetbalfeestje. In onze EK-special zoomen we elke dag in op de belangrijkste ontwikkelingen en analyseren die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. In aflevering zeven komt Tomas Tavilla  aan het woord. De vleugelaanvaller van VVSB heeft Italiaanse roots en zag tot zijn genoegen Italië zich al plaatsen voor de volgende ronde. 

Wat vond je van de wedstrijd Italië- Zweden?

,,In de eerste helft werd niet echt aantrekkelijk voetbal gespeeld en waren de kansen schaars. In de tweede helft kwam Italië beter voor de dag en heeft het uiteindelijk een mooi resultaat geboekt. Uiteindelijk gaat het na negentig minuten om het resultaat en dat was er. Traditioneel heeft Italië het moeilijk tegen de zogenaamde ‘kleintjes’ en dat zag je weer terug. Op de een of andere manier speelt Italië beter tegen de grote landen, bijvoorbeeld tegen Duitsland. Hoe het komt dat Italië het lastiger heeft tegen de kleinere voetballanden weet ik eerlijk gezegd niet. Ondanks dat de poule van Italië vooraf werd bestempeld als de groep des doods had ik wel verwacht dat Italië door zou komen. Ik hoop natuurlijk dat ze het EK gaan winnen.”

Wat kun je vertellen over de speelstijl van Italië?

,,Italië speelt eigenlijk in het systeem van Juventus. Op doel heb je natuurlijk Buffon en achterin de drie centrale verdedigers (Barzagli, Bonucci, Chiellini) van Juventus. Verdedigend staat het als een huis. De backs komen veelvuldig op en zorgen voor gevaar via de zijkanten.  Jammer dat Veratti  er door blessureleed niet bij is. Ik ben erg gecharmeerd van zijn spel. Zweden was kwetsbaar aan de zijkant en door de backs wat dieper te late spelen probeerde Italië de Zweden in de problemen te brengen. Dat lukte met name in de tweede helft. De nationale ploeg van Italië vormt een hecht collectief. Dat is denk de kracht van Italië.”

Wat vind je van het algemene niveau tijdens het EK

,,Tot nu toe vind ik het niveau en de wedstrijden niet spectaculair. Veel wedstrijden worden beslist in de laatste minuten en er wordt over het algemeen weinig gescoord. Maar wie weet komt het spektakel in de knockout fase. Ik hoop het.”

Wat zijn je verwachtingen van de wedstrijd België- Ierland?

,,Ik denk dat België nu zijn ware gezicht laat zien en zich gaat herpakken en van Ierland wint.”

Foto: Tino Stulen

POPULAIRE BERICHTEN