Hij is een speler van het grote verlangen. Als Mo El Ousrouti aanzet is er altijd de hoop dat er iets moois gaat gebeuren. Zaterdag tegen FC Rijnvogels (3-0) drukte de buitenspeler zijn stempel op de wedstrijd met een goal en een assist, maar geheel tevreden was hij niet. ,,Ik had minimaal een hattrick moeten maken.”

Even terug in de tijd, naar een zonnige zondag in maart. TAC ’90 speelt tegen Foreholte. Beide ploegen zijn nog in de race voor de titel in de Tweede Klasse C. Met de minuut neemt de ergernis bij TAC ’90 toe. De Hagenaars voetballen Foreholte compleet van de mat, maar werkelijk de mooiste kansen worden om zeep geholpen.

Iedere keer als Foreholte even op adem denkt te kunnen komen, wordt de lichtvoetige nummer tien van de tegenstander aangespeeld. Het is El Ousrouti. Een aanvallende middenvelder die wel van elastiek lijkt, zo makkelijk manoeuvreert hij zich langs tegenstanders. Uiteindelijk wint Foreholte tegen de verhouding in met 0-1, en coach Marcel IJzendoorn is na afloop lovend over de opponent en El Ousrouti. ,,Die tien, wat een kanjer is dat zeg. Die kan met gemak in de Topklasse mee.”

Er komt veel belangstelling voor El Ousrouti, die ook nog een stage bij ADO Den Haag afwerkt. Niet met het gewenste effect. Uiteindelijk strijkt El Ousrouti neer op Nieuw Zuid bij Quick Boys, waar hij een hoopgevende voorbereiding afwerkt. Maar na de competitiestart moet hij pas op de plaats maken. Hij heeft aanpassingsproblemen.

Wennen
,,Vooral conditioneel moest ik wennen. In de Tweede Klasse speelde ik soms op vijftig procent, in de Hoofdklasse ben ik gedwongen de volle honderd procent te geven. Ik speelde een goede voorbereiding, maar raakte licht geblesseerd aan mijn knie. Eenmaal terug schoot het weer in mijn lies. Mijn lichaam moest wennen en het was, denk ik, allemaal een beetje teveel.”

Wie El Ousrouti zaterdag over het veld zag dartelen, kon constateren dat hij in fysiek opzicht aan de weg timmert. Al is de aanvaller nog niet waar hij wil zijn. ,,Ik ben nog in ontwikkeling, maar dat komt wel goed. Langzamerhand word ik topfit. De trainer heeft veel vertrouwen in me, maar wil me niet voor de leeuwen gooien. Ik zou wel negentig minuten aankunnen, maar je ziet dat het de laatste fases van wedstrijden soms wat minder gaat.”

Voor El Ousrouti was de derby tegen FC Rijnvogels een schitterende ervaring. ,,Genieten geblazen”, zegt hij. ,,Ik kom uit de Tweede Klasse, waar 200 of 300 man langs de kant stond, en nu speel ik opeens voor 4000 supporters. Als dan ook nog eens het publiek er achter gaat staan, zoals tegen Rijnvogels gebeurde, geef je 110 procent. Gelukkig konden we het publiek mooi voetbal voorschotelen. Ik had meer van FC Rijnvogels verwacht, maar we walsten er gewoon overheen.”

Kritisch
Geheel tevreden was El Ousrouti niet. Gezien het aantal keer dat hij kansrijk in scoringspositie kwam, had hij vaker dan één keer moeten scoren. ,,Met een goal en een assist mag ik niet ontevreden zijn, maar ik had eigenlijk een hattrick moeten maken. Je moet altijd kritisch blijven. Ik ben dat altijd, want anders krijg ik thuis op mijn kop van mijn vader. Hij was er zaterdag, samen met mijn oom en broertje. Ik denk dat ze hebben genoten.”

Vooropgesteld: El Ousrouti is blij met waar hij nu is, maar heeft ook ambitie. Dat steekt hij niet onder stoelen of banken. ,,Ik ben 23 jaar en wil me verder ontwikkelen. De Hoofdklasse is een goed niveau. Het is heerlijk voetballen en ik kom goed tot mijn recht.”

Presteren op Nieuw Zuid is zijn voornaamste doel. In dat geval zullen ook profclubs hem interessanter vinden. ,,Ik heb stage gelopen bij ADO, maar het was net niet. Ik kwam natuurlijk van de Tweede Klasse en dan ze hebben niet het vertrouwen dat je een hoger niveau aankunt. Als ik het in de Hoofdklasse laat zien, kom ik steeds dichterbij.”

Tekst: Hennie van de Weerd/Gerben Oostdam

Foto: Hans van Duijn


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)