Iedere woensdag laten we in de rubriek ‘de favoriete speler van’ een regiotrainer zijn favoriete amateurvoetballer kiezen. Daarbij mogen ze geen spelers van hun eigen team noemen. In aflevering twaalf is het de beurt aan Rijnsburgse Boys-coach Niek Oosterlee om zijn veto uit te spreken. ,,Rik Vermeulen beheerst eigenlijk alles.”

Likkebaardend wordt er nog wel eens aan teruggedacht, het middenveld van FC Lisse in 2008. Aan de zijde van Kevin Winter en Michael van der Heijden steeg de jonge Vermeulen tot grote hoogte. Onder Niek Oosterlee werd de landstitel veroverd. Anno 2014 blijkt de huidige coach van Rijnsburgse Boys nog altijd een fan van Vermeulen.

,,Rik is een fantastische speler, een middenvelder die eigenlijk alles beheerst. Hij is technisch goed onderlegd, kan koppen en heeft loop – en scorend vermogen”, zegt Oosterlee. ,,Samen met Kevin Winter vind ik hem één van de beste spelers met wie ik heb gewerkt.”

Nieuwsgierig kijkt Oosterlee in derby’s tegen Lisse of Vermeulen (27) staat opgesteld. ,,Ik ben altijd blij als hij niet meedoet tegen ons. Rik is een speler die er komt en er niet al staat. Dat maakt hem lastig te bespelen. “

Verantwoordelijkheid

Zo goed en bepalend als in het kampioensjaar is Vermeulen nadien niet meer geweest. Oosterlee weet wel waarom. ,,Jongens als Van der Heijden en Winter hadden heel veel ervaring en die stuurden hem. Toen de kampioensploeg uit elkaar viel, heeft hij te snel teveel verantwoordelijkheid gekregen. Terwijl hij eigenlijk nu pas de leeftijd heeft om een leider te zijn.”

Oosterlee vindt dat Vermeulen wellicht niet alles uit zijn carrière heeft gehaald. ,,Met zijn kwaliteiten had hij eigenlijk in het betaalde voetbal moeten spelen. Maar Rik houdt van het leven, is een gezelligheidmens en drinkt graag een biertje. Bovendien heeft hij de laatste tijd veel blessures gehad.”

Alphenaar Oosterlee ondernam een paar jaar geleden nog een poging om Vermeulen naar de Middelmors te halen. Dat mislukte. Misschien maar goed ook. Het was ook vreemd geweest om Vermeulen in een ander tricot dan het geel-blauw te zien. Oosterlee: ,,Sommige jongens horen gewoon bij een bepaalde club. Rijnsburg had dat met Peter Freke en nu nog steeds met Danny van der Vijver, Noordwijk heeft dat met Stefan Mertens en Rik hoort gewoon bij Lisse. “

Foto: Hubert Habers

POPULAIRE BERICHTEN