Iedere woensdag laten we in de rubriek ‘de favoriete speler van‘ een regiotrainer zijn favoriete amateurvoetballer kiezen. Daarbij mogen ze geen spelers van hun eigen team noemen. In de allerlaatste aflevering, editie zestien, is het woord aan Henk Wisman, coach van Ter Leede. ,,Ronald Breinburg is een prima speler, maar ook een goed joch.”

Deze rubriek had gedurende de afgelopen maanden zijn eigen specifieke karakter. Een grote naam of juist onbekend, uit de regio of ver daarbuiten en van aanvallers tot verdedigers, allemaal kwamen ze voorbij. Een gemeenschappelijke factor was er wel: over het algemeen kozen trainers voor spelers met wie ze in het verleden werkte. Zo ook Henk Wisman, die in 2001 Ronald Breinburg liet debuteren bij FC Volendam.

Goed joch

Dertien jaar na dato kan Rijnsburgse Boys-verdediger Breinburg (33) zijn voormalige coach nog altijd bekoren. ,,Ronald is een prima speler, maar ook een goed joch. Hij is nog maximaal fit en met zijn kwaliteiten gewoon een uitstekende speler voor de Topklasse.”

Afgelopen zaterdag kruisten Wisman en Breinburg de degens toen Ter Leede het opnam tegen Rijnsburgse Boys. De Uien wonnen met 3-1 en Breinburg acteerde verdienstelijk. ,,Hij speelde nuttig, maakte geen fouten en speelde opbouwend simpel. Daarnaast blijft hij in spelhervattingen natuurlijk heel gevaarlijk.”

Teamspelers

In deze rubriek werd het vaakst voor aanvallers en middenvelders gekozen. Wisman besloot echter bewust zijn oog op een verdediger te laten vallen. ,,Ik ben erg gecharmeerd van teamspelers. De een levert zijn bijdrage met goals, de ander met creativiteit en weer iemand anders door zijn taken uit te voeren. Ronald kan uitstekend taakbewust spelen.”

Breinburg speelde vijf seizoenen in de hoofdmacht van Volendam en vervolgens ook nog twee jaar voor zowel PEC Zwolle als FC Emmen. Via FC Lisse belandde hij in de zomer van 2010 bij Rijnsburg. Wisman durft niet te stellen of Breinburg alles uit zijn carrière heeft gehaald. ,,Hij heeft natuurlijk wel Eredivisie gespeeld. Omdat ik veel in het buitenland gewerkt heb, ben ik hem een beetje uit oog verloren.” Zaterdag was echter een mooie gelegenheid om bij te praten. ,,We hebben even gesproken en dat was leuk. Maar het is niet zo dat we dagelijks of wekelijks contact hebben.”

Foto: Hans Schalk

POPULAIRE BERICHTEN