Eigenlijk stond de openingstreffer van FC Lisse tegen Hoek symbool voor het huidige seizoen. Met veel pijn en moeite en pas in derde instantie lukte het Guido Pauw om de bal over de lijn te werken. Daarvoor had de ploeg tegen Hoek al meerdere goede kansen op een treffer laten liggen. In een matig duel won Lisse uiteindelijk verdiend met 2-0. Door de gunstige uitslagen op de andere velden stijgt de ploeg van Misha Salden naar plek twaalf en heeft het weer aansluiting gevonden met de grote middenmoot.

Aanvoerder Tom Zoontjes zag zijn ploeg voor het eerst sinds de openingsdag weer eens thuis winnen. ,,We hadden het voor rust al moeten beslissen. Het duurde lang, maar gelukkig maak je hem toch. Het was dik verdiend.” Op die analyse viel niets af te dingen. Van Hoek had de thuisploeg zeer weinig te duchten. De bezoekers konden amper een vuist maken en waren sporadisch bij het doel van Mark de Vries te vinden. Lisse speelde ook zeker niet groots.

De toeschouwers die de moeite hadden genomen om de wind en kou te trotseren, werden daarom bepaald niet van warm van het schouwspel. Voor beide ploegen stond er veel op het spel. Een overwinning betekende dat de onderste regionen voor even werden verlaten.

Dat de bezoekers zo lang in de wedstrijd bleven had de ploeg te danken aan de gastheren. Een handvol goede kansen waren niet aan Lisse besteed. Alleen al voor rust kreeg de ploeg via Hardenberg, Zoontjes, Messaoud en Vermeulen goede kansen. Die van Vermeulen was de grootste. De middenvelder kopte een voorzet vlak voor het doel en volledig vrijstaand over.

Na rust kreeg Vermeulen opnieuw een grote kans. Nu vond de middenvelder doelman De Jonghe op zijn weg. Bij de volgende aanval stond De Jonghe op zijn plaats na een schot van Nigel Hardenberg.

Bevrijdend

De bevrijdende treffer viel uiteindelijk halverwege de tweede helft. Eerst kopte Vermeulen op de doelman, daarna Kevin Winter op de paal. Pauw gaf het laatste zetje en bezorgde met zijn vierde competitietreffer zijn ploeg de verdiende voorsprong. Hoek protesteerde hevig, maar de grensrechter stond keurig op de achterlijn en zag dat de bal de doellijn was gepasseerd.

Salden zag zijn ploeg veel kansen nodig hebben om tot scoren te komen. ,,Dat is de laatste weken al het euvel. We creëren ze namelijk wel. Dan blijft elke wedstrijd moeilijk. We hadden bij rust al met 3-0 voor kunnen staan. We moeten heel veel moeite doen om die bal over de lijn te krijgen.”

Het gebrek aan scorend vermogen brak de ploeg nu niet op. Tegen betere tegenstanders zal de ploeg efficiënter moeten omspringen met de mogelijkheden. Lisse scoorde slechts zeventien keer in het huidige seizoen. Salden: ,,Dat is al jaren zo. Als we een keer een goalgetter hebben, is die het volgende jaar weg. We hebben dat dit seizoen niet weten op te vullen.”

Steady

Volgens Zoontjes ligt dat ook voor een deel aan de verdediging. ,,We missen kansen, maar het aantal tegengoals is ook veel te veel. Voorgaande jaren waren we behoorlijk steady achterin. Nu wat minder. We hebben nu goed de nul gehouden.”

De enige grote kans voor Hoek kwam tien minuten voor tijd. Mark de Vries moest gestrekt op een kopbal van een Hoek-aanvaller. In blessuretijd stelde invaller Tom Broekhuizen de zege helemaal veilig. De voorzet van de andere invaller, Koen Fokkema, was op maat. Broekhuizen hoefde alleen maar binnen te tikken: 2-0.

Salden gaf na afloop te kennen dat hij aan zijn laatste seizoen bezig is op Ter Specke. ,,Ik heb aangegeven aan het bestuur dat ik volgend seizoen niet meer bij de club werk. De kans is heel groot dat ik in ga op een mooie andere aanbieding. Die heb ik al op zak. Ik moet nog nadenken of ik daar ja op zeg.

FC Lisse – Hoek 2-0. 66. Pauw 1-0, 90+1. Broekhuizen 2-0

FC Lisse: De Vries, Buijs, Valk, Zoontjes, De Goede, Van Heulen, Winter, Vermeulen (80. Broekhuizen), Messaoud (71. Fokkema), Pauw (87. Rauw), Hardenberg.

Tekst: Tom van der Wilt