In de essentie draait voetbal om kansen creëren en doelpunten maken. Dat eerste ging FC Lisse redelijk af tegen Sparta Nijkerk, het tweede juist niet. Omdat de bezoekers het kunstje van doelpunten scoren wel beheersten, leed Lisse een onverdiende nederlaag (1-2) in het degradatieduel. De geelblauwen staat nu onder de streep.

,,Een lesje in effectiviteit”, noemde trainer Misha Salden het. Daar was geen woord aan gelogen. ,,Wij waren dominant en kregen kansen genoeg om deze wedstrijd winnend af te sluiten. Het voetbal was niet altijd even goed, maar we waren wel veruit de bovenliggende partij. We hadden onszelf moeten belonen met minimaal twee goals.”

Het onvermogen om kansen in doelpunten om te zetten lijkt inmiddels structureel te worden. Lisse is met twaalf treffers na elf duels de op één na minst scorende ploeg van de zaterdagse Topklasse. Het is duidelijk dat de ploeg een afmaker ontbeert. Met name de positie van centrumspits is een pijnpunt. Renado Jongebloet voldeed in de eerste fase van de competitie niet en werd daarom naar de reservebank verwezen. De laatste wedstrijden krijgt Guido Pauw de kans. De jongeling werkt hard, maar lijkt nog niet klaar voor het grote werk. Pauw scoorde wel het enige Lisse-doelpunt, al kwam daar het nodige geluk bij kijken. Hij veranderde een schot van Nigel Hardenberg van richting.

Veelzeggend

Dat FC Lisse op zo’n (fortuinlijke) wijze aan zijn doelpunt kwam, was veelzeggend. Werkelijk de mooiste kansen waren om zeep geholpen. De bal wilde er simpelweg niet in. Vooral Koen Fokkema had zijn vizier niet op scherp. De rappe linkerspits verschafte zich vlak na rust met een sublieme actie een scoringskans, maar schoot hoog over. Even later schoot Fokkema in kansrijke positie naast.

,,We hebben nu eenmaal geen type Kees Tol, die er aan het einde van het seizoen 25 in heeft liggen, vertelde Salden. ,,Normaal is Koen Fokkema wel trefzeker, maar die heeft het even niet. Koen heeft wat pech, schoot al twee keer onderkant lat en miste vandaag ook weer een paar goede kansen. Maar dat hij weer gaat scoren, daar ben ik van overtuigd.”

Salden noemde Tol, maar had ook de naam van Frank Tervoert kunnen zeggen. De spits bracht met twee goals zijn totaal op elf en staat daarmee een goal achter Tol. Tervoert was op Ter Specke de sleutelspeler. Hij heeft datgene wat Lisse juist mist: scorend vermogen. Salden: ,,Je kunt zeggen dat wij over de hele wedstrijd gezien redelijk hebben verdedigd, maar als zij uit twee kansen een honderd procent rendement halen, doen wij toch ook iets niet goed.”

Onder vuur

Tervoert sloeg in de 20e minuut voor het eerst toe. Hij stond aan het einde van een sporadische vloeiende aanval van Nijkerk en verschalkte doelman Mark de Vries in de korte hoek. Lisse was even van slag, maar pakte een kwartier voor rust de draad weer op. Met een keur aan vrije trappen van Mo Messaoud en verre inworpen van Niels Buijs werd het Nijkerkse doel onder vuur genomen. Op soms miraculeuze wijze overleefden de bezoekers het offensief van Lisse.

Pas in de tweede helft werden de kansen echt groot voor Lisse. Naast de al geschetste dotjes voor Fokkema raakte Messaoud de lat en kreeg ook Tom Zoontjes nog een grote kopkans. De doelpuntenbron leek droog te blijven, totdat Pauw drie minuten voor tijd – vlak na de 0-2 – de bal toch tegen de touwen kreeg. In de blessuretijd slaagde Lisse er niet meer in een nederlaag af te wenden.

Al met al werd het een onplezierige middag voor Lisse, dat terugzakte naar de veertiende plaats. Die plek leidt aan het einde van het seizoen tot degradatie. Een zorgelijke situatie, al zegt Salden nog niet in paniek te zijn. ,,Ik vind het belangrijker dat we goed voetballen, kansen creëren en wedstrijden gaan winnen. Dan gaan we vanzelf stijgen. Het is niet fijn om op deze positie te staan, maar ik maak me nog geen zorgen.”

FC Lisse – Sparta Nijkerk 1-2 (0-1). 20. Tervoert 0-1, 85. Tervoert 0-2, 87. Pauw 1-2.

FC Lisse: De Vries, Buijs, Weijers, Zoontjes, De Goede, Van Heulen (77. Jongebloet), Winter, Vermeulen, Messaoud, Pauw, Fokkema (65. Hardenberg)

Tekst: Gerben Oostdam