Als, je gebruikt het woord bij een vergelijking tussen personen of dingen. Wat als FC Rijnvogels nou twee penalty’s had gekregen. Wat was het dan voor wedstrijd geworden? Wat als het laatste schot van de wedstrijd van Ricardo de Vlugt toch in de goal was gegaan in plaats van via de paal naast? Wat als? Maar aan het drieletterige woord heeft FC Lisse geen boodschap. De ploeg van Robbert de Ruiter had het moeilijk op De Kooltuin, maar de koploper van de Derde Divisie ging er toch met de drie punten vandoor: 1-2.

Daarmee lieten ze FC Rijnvogels vertwijfeld achter. De thuisploeg gaf FC Lisse prima partij en het elftal had z’n werk prima gedaan. Het liet de koploper komen, Lisse mocht het spel maken. De Katwijkers kwamen er in de omschakeling bijzonder gevaarlijk uit. Dreigend vooral, want ontzettend grote kansen werden er niet gecreëerd.

Wat als FC Rijnvogels na een kwartier spelen bij een duel tussen Robert van Boxel en Jop Verhagen een penalty had gekregen? Dan had de ploeg 75 minuten lang achterover kunnen leunen. In die openingsfase werd gelijk duidelijk hoe de verdere wedstrijd zou verlopen. Lisse mocht de bal hebben, FC Rijnvogels loerde op z’n kans als een leeuw op z’n prooi. Snelle uitbraken via Ogur Kaya, Jim Havenaar en Verhagen hadden het verschil moeten maken. Havenaar viel overigens na een kwartier uit met een hamstringblessure, waarna Jaap van Duijn hem verving.

Na een half uur spelen viel de goal alsnog. Dijkstra versierde letterlijk een penalty. De aanvaller had de bal al te hard voor zich uitgespeeld, maar zag doelman Brian van der Werff ver uit z’n goal komen. Dijkstra liet zich makkelijk vallen en de arbiter trapte in zijn duikeling.

Eerlijk
,,Dat was het enige moment dat we geen penalty hoorden te krijgen. Het was een cadeau”, bekende Rijnvogels-trainer Hein van Heek eerlijk. ,,Daarvoor via Verhagen wel. En even later kreeg Kaya overduidelijk een zet in z’n rug van Martin van Eeuwijk.”  Om er daarna toch een ‘wat als’ momentje in te gooien: ,,We hadden de wedstrijd kunnen beslissen in de eerste helft, maar goed dan weet je natuurlijk niet wat voor FC Lisse er in de tweede helft tegenover je staat.”

FC Rijnvogels bleef na de 1-0 gevaarlijk via de omschakeling. FC Lisse had het daar in de slotfase van de eerst helft moeilijk mee, geeft linksback Roel de Goede toe. ,,We liepen veel te veel uit de organisatie”, vertelde de uiteindelijke matchwinner. ,,De verdedigers gingen meer naar voren, mensen lieten zich uitzakken. De trainer heeft in de rust ook gezegd dat we in onze positie moesten blijven spelen, dan zouden we elk kwartier een grote kans krijgen. Dat is ook gebeurd.”

dsc_0190  Thierry Monteny schiet over de bal heen, waar Bright Ampong juist wegduikt

In de tweede helft zocht FC Lisse nadrukkelijk naar goals. Maar daarmee speelde het FC Rijnvogels in de kaart. Omdat Lisse veel druk gaf, kwam er ook ruimte achter de laatste linie om wat mee te doen voor FC Rijnvogels. Van Duijn, die overduidelijk nog niet honderd procent fit was, en Verhagen waren dreigend maar kwamen niet verder dan dat.

Aan de overkant drong FC Lisse aan via Thierry Monteny die te zacht in schoot en Koen Fokkema die de bal niet in kon glijden. Na iets meer dan een uur spelen pegelde Van Eeuwijk de gelijkmaker op het scorebord. Zijn schot ging via de onderkant van de lat over de lijn. Doelman Peter Messemaker zette zijn vraagtekens bij de geldigheid van het doelpunt. ,,Voor mijn gevoel was de bal niet honderd procent over de lijn, maar de grensrechter was resoluut. Honderd procent doelpunt zei hij”, brieste de doelman. ,,Dan is hij ineens wel een kerel. Maar als hij in mijn ogen twee penalty’s moet geven, want in één van die situaties keek de scheids naar z’n grens, dan had hij ook toen een kerel moeten zijn.”

Aandringen
Lisse bleef daarna aandringen, op jacht naar de 1-2. Die kwam er uiteindelijk via De Goede. De linksback vierde vorige week een feestje omdat hij inmiddels de speler is met de meeste wedstrijden ooit voor FC Lisse achter zijn naam. De Goede was attent nadat een vrije trap van Van Eeuwijk van de handen was gekomen van Messemaker. De opluchting was groot bij de linksback: ,,Het was een moeilijke wedstrijd. FC Rijnvogels was in de omschakeling gevaarlijk, maar ik denk niet Brian [van der Werff red.] veel heeft moeten optreden.”

Via Dijkstra en De Vlugt was FC Rijnvogels in de absolute slotfase nog dicht bij de 2-2. Een scrimmage belandde via de De Vlugt op de buitenkant van de paal. Van Heek baalde, maar zag dat zijn ploeg het niet slecht had gedaan in de omschakeling. ,,Dat was ons strijdplan. We wisten ook dat we niet te ver moesten inzakken. Als je met Van Eeuwijk en Steven Olsthoorn in de eigen zestien gaat staan, dan is dat dodelijk. Dat hebben onze analisten goed gezien vorige week tegen ODIN. We hebben geprobeerd ze ‘hoog’ te houden en in de omschakeling één op één te komen. We hebben het alleen niet altijd even goed uitgespeeld.”

En over de kans van De Vlugt na een scrimmage waarbij Dijkstra nadrukkelijk was betrokken: ,,Tja. Vorige week scoorde hij wel in een identieke situatie tegen Quick Boys. Ik weet niet of dat het geluk van de koploper is. We hebben ze in ieder geval heel veel pijn gedaan, maar zijn helaas niet beloond.”

FC Rijnvogels – FC Lisse 1-2 (1-0) 27. Dijkstra (pen.) 1-0, 62. Van Eeuwijk 1-1, 84. De Goede 1-2

FC Rijnvogels: Messemaker, Ampong, J. Zandbergen, Wijmer, R. Zandbergen, Van der Breggen, De Vlugt, Kaya (79. Van Veen), Verhagen, Dijkstra, Havenaar (15. Van Duijn)

FC Lisse: Van der Werff, Buijs, Van Boxel, Zoontjes, De Goede, Rauws, Van Eeuwijk (90. Valk), Vermeulen, Fokkema (76. Dompig), Olsthoorn, Monteny

Samenvatting Omroep West
[youtube id=”THTmGw1FXfM” width=”620″ height=”360″]

Interview Robbert de Ruiter bij Omroep West
[youtube id=”Iakj1Mw99ho” width=”620″ height=”360″]

Foto’s: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)