Het ging na FC Lisse – Spakenburg (1-1) op sportpark Ter Specke maar over een aantal zaken. De zwak leidende scheidsrechter Bekebrede was een voornaam gespreksonderwerp, maar er waren vooral lovende kritieken voor de thuisploeg, die met negen man een punt uit het vuur sleepte.

Niets was FC Lisse teveel op paasmaandag. Het toonde veerkracht en overleefde nagenoeg alles wat er maar te overleven viel. De ploeg van Misha Salden werkte via een goal van Niels Buijs met twee man minder een 0-1 achterstand weg. Dat was een scenario wat maar weinig mensen voor mogelijk hadden gehouden.

Net voor rust liep Guido Pauw tegen een rode kaart aan en likte FC Lisse zijn wonden in de rust. Het werd nog erger. Vroeg in tweede helft kreeg FC Lisse de volgende mokerslag te verwerken. Invaller Thierry Monteny kreeg koud in het veld geel wegens praten. Luttele seconden later kon hij eraf toen hij zijn tweede gele kaart kreeg na een charge. Het was ongetwijfeld een van de snelste rode kaarten uit de historie van de Topklasse. Monteny stond pas twee minuten op het veld.

Justin Valk vreesde toen het ergste. ,,Maar naarmate de tweede helft vorderde, kregen we weer hoop. Aan aanvallen kwamen we haast niet toe, maar we loerden op een uitbraak. En dat gebeurde dan ook. Het had helemaal een stunt geweest als Rik ook nog de winnende had binnengeschoten. Of het verdiend is, maakt me niets uit. Vorig seizoen stal Spakenburg hier de punten. Wij stelen er nu eentje terug. Deze wedstrijd geeft maar weer eens aan dat je altijd vertrouwen moet blijven houden.”

Vermelen

Na de 3-0 zeperd tegen Hoek had FC Lisse wat goed te maken. Net als tegen Kozakken Boys (2-0 winst) waren de verwachtingen hooggespannen. Daar was in het eerste halfuur van de wedstrijd weinig van te merken. Spakenburg voerde flink de boventoon. Na een serie kansen voor Kees Tol en Maurice van der Wilt voerde Spakenburg de druk op. Rond de 34e minuut waren de bezoekers succesvol. De meningen waren verdeeld toen scheidsrechter Bekebrede een penalty gaf toen Kevin Winter Niels Buitenhuis vloerde na een correcte sliding. Tol nam het presentje dankbaar aan: 0-1.

Valk dacht er zo het zijne van. ,,Er was helemaal niets aan de hand. Kevin zette gewoon een correcte sliding in. Tom Zoontjes ging als aanvoerder vervolgens verhaal halen bij Brekebene en kreeg geel. Wat Tom hem daarna heeft toe gefluisterd, laten we maar in het midden.” Deze eerste tegenslag zou vlot een vervolg krijgen. Pauw kreeg na een forse tackle ook rood.

Kwestie van tijd

Op dat moment gaf niemand nog iets voor de kansen van FC Lisse, gezien de 0-1 achterstand en het numerieke ondertal. Het leek een kwestie van tijd te zijn voordat Spakenburg zou toeslaan en de wedstrijd definitief in het slot zou gooien. Helemaal toen Monteny er ook nog eens af moest en Lisse nog maar met negen man over bleef. Maar verbazingwekkend slecht was het spel van Spakenburg de tweede helft, waardoor Lisse bleef moeiteloos overeind bleef, En werden de bezoekers gevaarlijk, dan was keeper Mark de Vries steevast paraat.

Spakenburg-coach Jochem Twisker was not amused. ,,We vergaten het overtal uit te spelen. Druk zetten en het tempo opvoeren zijn dan de ingrediënten die je moet toepassen. Als je zulke wedstrijden niet wint. moet je ook niet over een kampioenschap praten. Over de eerste helft ben ik tevreden, maar de tweede helft is het niet acceptabel wat de jongens hebben laten zien”.

Daardoor kon Spakenburg Lisse ook niet te verontrusten. Bij Lisse ontbrak de stootkracht, overigens niet zo verwonderlijk met acht veldspelers. Punt was om bij een uitbraak toe te slaan. Die ene kans kwam en kon Buijs zijn vierde seizoenstreffer bijschrijven: 1-1. Dat er ook nog een tweede kans zou komen had niemand verwacht. Toch gebeurde het. Rik Vermeulen schoot rakelings naast. Een geluk voor Spakenburg, anders hadden het echt gestolen punten geweest. Daar had niemand om gemaald bij FC Lisse.

FC Lisse – Spakenburg 1-1 (0-1). 33. Tol 0-1, 76. Buijs 1-1