De zondagtak van FC Lisse was na de remise tegen Voorschoten ’97 (2-2) de morele winnaar. Vooraf telde voor de ploeg van Stephan Spruijt enkel de winst om de Voorschotenaren op zeven punten te kunnen zetten. Maar uiteindelijk mocht Lisse zich in de handen knijpen met een puntje. Tom ten Have maakte vlak voor tijd gelijk.

Gaandeweg ontwikkelde de wedstrijd zich als een echt degradatieduel waarin goed voetbal ontbrak, maar waarin het wedstrijdverloop en de strijd een hoop goed maakten. Vooraf wisten de Lisse-spelers wat er op het spel stond. De intentie waren duidelijk. Met minder dan een overwinning werd geen genoegen genomen. „We wilden ze gelijk onder druk zetten en naar voren spelen. Wij waren in de eerste helft beter en zij moesten het vooral hebben van countervoetbal ”, aldus oefenmeester Stephan Spruijt.

Het veldoverwicht konden de geelblauwen niet uitdrukken in doelpunten. De Lissenaren wisten ook nauwelijks gevaar te stichten. Met een gevaarlijk schot was Johan Prins nog het dichtst bij een doelpunt.  De bezoekers hoopten via de counter toe te slaan, maar hier kwam weinig van terecht.

Kanteling in wedstrijdbeeld
Na rust kwam Voorschoten ’97 beter in de wedstrijd en kantelde het spelbeeld. In een tijdsbestek van twee minuten leek FC Lisse de wedstrijd uit handen te geven. Na ruim een uur spelen kwam de ploeg uit Voorschoten op voorsprong doordat. Een aanvaller van de bezoekers was beter bij de les dan de verdediging van Lisse bij een bal die terugkwam van de lat.

Amper twee minuten later kregen de bezoekers een strafschop. Een vermeende handbal werd zwaar bestraft door de leidsman. Deze uitgelezen mogelijkheid werd met beide handen aangegrepen en FC Lisse werd op een 0-2 achterstand gezet.

,,Binnen twee minuten gaven we eigenlijk de hele wedstrijd uit handen. Daarvoor zijn ze amper gevaarlijk geweest. We gaven de goals te makkelijk weg en we hebben al het hele seizoen moeite om doelpunten te maken. In mijn ogen was het ook geen penalty. De bal werd kwam ongelukkig op de hand van een verdediger terecht.”

Goede hout
Op zo’n moment kan een team op twee manieren reageren. Veerkracht tonen en terugknokken of de wedstrijd laten lopen. De Lissenaren lieten zien uit het juiste hout te zijn gesneden en wisten de achterstand om te buigen in een gelijkspel. Joey van Beelen maakte twintig minuten voor tijd de aansluitingstreffer van dichtbij. Na een goed genomen vrije trap vanaf de zijkant verrichtte de keeper van de bezoekers in eerste instantie een goede redding. Vervolgens kwam de bal  op de lat terecht waarna Van Beelen attent reageerde.

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd maakte Ten Have de belangrijke gelijkmaker. Na een goede actie via de linkerflank werd de bal teruggelegd op de aanvallende middenvelder en die joeg de bal van randje zestien tegen de touwen.

„Na die twee tegengoals had ik niet verwacht dat we terug zouden komen. Mijn ploeg heeft karakter getoond en verdient daarvoor een groot compliment.” Over het restant van het seizoen is de oefenmeester duidelijk. „We bekijken het van week tot week. Iedere week moeten we vol aan de bak”, aldus Spruijt. De Lissenaren mochten zich na afloop de morele winnaars noemen gelet op de comeback.

FC Lisse- Voorschoten ‘97 2-2 (0-0). 63. Van Eildert 0-165. Van den Berg 0-2, 71. 1-2 Van Beelen, 90. Ten Have 2-2.