Voorafgaand aan het duel tegen Capelle was iedereen er op sportpark Ter Specke van doordrongen dat winst voor FC Lisse noodzakelijk was om een flinke stap te zetten richting lijfsbehoud. Die overtuiging straalde de flink gehavende equipe van Misha Salden ook uit. In een wedstrijd waarin mede door regen, harde wind en een moeilijk bespeelbaar veld van goed voetbal geen sprake kon zijn, kroonde Koen Fokkema zich na de pauze tot matchwinnaar (1-0).

Saillant detail: de doelpuntenmaker stond kort voor zijn treffer op de nominatie om door Misha Salden gewisseld te worden. Een gouden hand van niet-wisselen bezorgde FC Lisse drie uiterst belangrijke punten en daar was de oefenmeester uiteraard zeer content mee. ,,Dat we vandaag uitstekende zaken hebben gedaan door deze terechte overwinning is duidelijk. We hebben nog een overwinning nodig. Dan zijn we echt veilig.”

,,Voor de rust waren we de betere ploeg zonder tot heel grote kansen te komen”, vervolgde Salden. ,,De paar mogelijkheden die we kregen wisten we niet te benutten en dat stak me. In de rust ben ik tegen mijn gewoonte in dan ook flink te keer gegaan. ‘Als wij het niet doen, dan doet Capelle dat straks wel’, heb ik gezegd.  Een tegengoal bleef na de rust uit en uiteindelijk besliste Koen op aangeven van Rik Vermeulen het duel koelbloedig.”

RauwsDie treffer bleek goud waard, waarmee  FC Lisse met nog drie duels te gaan een kloof van vijf punten heeft geslagen met ONS Sneek, dat op de p/d plek bivakkeert. Mede door de gunstige uitslagen op de andere velden werd het een mooie middag voor FC Lisse. Tekenend was dat de zon weer langzaam tevoorschijn kwam toen arbiter Bronsvoort het duel beëindigde.

Daarvoor was het een aaneenschakeling geweest van foutieve passes, door de wind gedragen voorzetten en glijpartijen. De thuisploeg was via Roel de Goede en Koen Fokkema in de eerste helft het dichtst bij de openingstreffer. Capelle beperkte zich tot een enkele counter, waarbij Mark de Vries nooit echt in de problemen kwam.

Na de doelwisseling probeerde Capelle gesteund door de felle wind het doel van De Vries wat vaker onder vuur te nemen, maar dat leverde ook voor de bezoekers geen rendement op. FC Lisse, dat voor elke meter knokte, werd voor die instelling twintig minuten na rust beloond. Rik Vermeulen stuurde Fokkema met een knappe pass de diepte in, waarna de aanvaller het overzicht behield en Van der Burg met een lage schuiver in de korte hoek het nakijken gaf (1-0).

Valk

Met Thierry Monteny en Nigel Hardenberg voor Mo Messaoud en doelpuntenmaker Fokkema bouwde Salden kort hierna wat meer zekerheden in. Waarna FC Lisse even later de kans op de beslissing liet liggen toen Monteny in kansrijke positie niet zelf uithaalde, maar het leer bezorgde bij Rik Vermeulen, die er aanmerkelijk minder voor stond.

In de slotfase drong het va-banque spelende Capelle nog even aan. De als altijd robuust keepende Mark de Vries loodste zijn ploeg door die fase, waarmee de punten op Ter Specke bleven.

Doelpuntenmaker Fokkema deelde in de feestvreugde. ,,Zelf ben ik dit seizoen nog niet goed tot mijn recht gekomen. Ook vandaag was het weer een moeilijke wedstrijd voor ons. Door schorsingen waren Kevin Winter, Guido Pauw en Tom Broekhuizen niet beschikbaar. De jongens die wel speelden, hebben het uitstekend gedaan. Zelf ben ik natuurlijk ook dik tevreden. Als je in zo’n wedstrijd de winnende voor je rekening kan nemen, geeft dat net een tikje meer voldoening. Dat neemt niet weg dat het vanmiddag een echte teamprestatie was.”

FC Lisse – Capelle 1-0 (0-0). 65. Fokkema 1-0

FC Lisse: De Vries, Buijs, Zoontjes, de Goede, Rauws, Vermeulen (88 Bok), Fokkema (73. Monteny), Valk, van Heulen, Filippo, Messaoud (73. Hardenberg)

Samenvatting TV West

Reactie FC Lisse-trainer Misha Salden

Reactie FC Lisse-speler Koen Fokkema

Tekst: Leo Schrama

Foto’s: Hubert Habers

Schermafbeelding 2015-02-17 om 16.37.59


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)