Nadat FC Rijnvogels vorige week zijn meerdere moest erkennen in koploper RKAV Volendam, bleek een week later een andere hoogvlieger, SC Genemuiden, op de Kooltuin ook een maatje te groot. Onder toeziend oog van de nieuwe interim-trainer Stefan Roodakkers – na de wedstrijd tekende hij een contract tot het einde van het seizoen – had de thuisploeg een langdurig en optisch overwicht, maar beet de middenmoter zich stuk op de sterke organisatie van de bezoekers, die wel toe wisten te slaan vanuit de omschakeling: 0-3.

Het venijn van de wedstrijd zat in de kop en de staart. Al in de eerste minuut kregen beide ploegen een kans om te scoren. Na twintig seconden spelen zette Mike Reuvers doelman Pim van der Plas al aan het werk, twintig seconden later schoot Bryan Illiohan net voorlangs het doel van Hidde Streutker. Na een kleine twintig minuten spelen had Streutker ook nog een schot van Alljereau Mercera net naast zien gaan en dook Illiohan gevaarlijk op voor zijn neus. De spits moest echter helemaal om zijn as draaien om de bal te vinden.

Optisch overwicht
Drie minuten later kwamen de bezoekers, na een messcherpe counter, op voorsprong via Rutger Etten. De openingstreffer was de inleiding voor een wedstrijd waarin Rijnvogels het meeste balbezit en een optisch overwicht had, maar de defensie van Genemuiden nooit echt kon verontrusten. Kort voor rust zag Nabil Haddadi zijn indraaiende vrije trap van de punt van het strafschopgebied op de doellijn gered worden door Matthias Breman, maar dat bleek uiteindelijk het enige echte gevaar wat de ploeg van trainer Joost den Hollander kon creëren.

“Wij waren in de eindfase niet goed genoeg vandaag”, vond ook Katwijk-huurling Mercera, die daarbij ook de hand in eigen boezem stak. Niettemin verdiende de defensieve organisatie van de bezoekers ook een compliment. “Hun defensie was echt goed. Na rust kreeg ik te maken met vaste bewaking. Vanaf dat moment was het zo dat als ik naar de wc zou gaan er iemand mee zou lopen.”

Met name in de tweede helft werd het dan ook een wedstrijd, waarin iedereen bij FC Rijnvogels tevreden kon terugkijken op veel meer balbezit en het gevoel dat de ploeg een overwicht had, maar Genemuiden niet tot nauwelijks iets weg gaf en eigenlijk de controle had. Die controle werd kort voor tijd bevestigd door twee messcherpe omschakelmomenten, die leidden tot de 0-2 van Etten en de derde en laatste treffer van invaller Martijn Eenkhoorn. Doordat de eindstanden later op de middag gunstig waren voor de ploeg uit de Tapijtstad, leverde de driepunter in Katwijk aan den Rijn de koppositie en de tweede periode op.

Voor Mercera kwamen de twee verliespartijen na het nieuws dat hij zijn contract bij Katwijk had verlengd en komend seizoen weer op sportpark De Krom actief is. “Deze periode bij Rijnvogels bevalt me wel goed”, zei hij na afloop. “Voor elke speler geldt dat hij het liefst wil spelen, dus ook voor mij. Maar ik heb hier ook echt stappen kunnen maken in mijn ontwikkeling.”