Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Voor we starten hebben eerst denk ik groot nieuws te melden hè?
,,We gaan weer starten met ‘In de Taxi bij Willem.'”

Ja, mooi nieuws! Blij mee?
,,Natuurlijk. Ik kijk er naar uit. Dat worden weer leuke gesprekken. Zullen we onze eerste gast al bekend maken? Nou.. laten we daar anders nog maar even mee wachten. De kijkers zullen het vanzelf zien.”

We kwamen elkaar zaterdag tegen op Sportpark Middelmors bij Rijnsburgse Boys – VVSB. Wat voor wedstrijd heb jij gezien?
,,Het was niet goed. Absoluut niet. Maar het scoreverloop vergoedde veel. Die was hartstikke spectaculair. Laten we niet vergeten dat Rijnsburgse Boys met 2-0 voor heeft gestaan, maar dat tot de 1-0 van de Rijnsburgers, VVSB de betere ploeg was. “

Of zouden we kunnen zeggen: de minst slechte?
,,Dat is misschien beter. Het was een hele slechte eerste helft. Heel afwachtend. Het waren twee ploegen met heel weinig zelfvertrouwen. Je zou toch zeggen dat Rijnsburgse Boys vertrouwen getankt moet hebben na de 0-0 tegen IJsselmeervogels? Daar creëerden ze best wat aardige kansen.”

Je sprak na afloop met trainer Pieter Mulders. Het was jou opgevallen dat Joël Tillema na de 2-3 van VVSB erg boos reageerde, ook richting z’n trainer. Wat zei hij allemaal?
,,Mulders schreeuwde z’n keel schor dat z’n elftal hoger moest gaan staan in de tweede helft. Rijnsburgse Boys zakte heel ver in. Tillema liep na die 2-3 boos naar Mulders toe. Volgens de trainer was hij boos op z’n medespelers. Tillema wilde alle gaten dichtlopen. Dat kan natuurlijk niet.”

,,Mulders wisselde ook verdedigend net na de 2-1 van Mo el Osrouti. Hij haalde Maikey Parami er uit en zette Dirk-Jan van der Oever er in. Dat is verdedigend, klaar. Angst vind ik een groot woord, maar het zegt wel iets. Aan de andere kant valt het te billijken. Mulders wilde de voorsprong vasthouden.”

Is er ook nog iets positiefs te melden over de streekderby?
,,Jawel. Ik vond El Osrouti een genot om naar te kijken. We wisten al dat hij goed was, vanwege z’n spel bij Quick Boys, maar dit is een jongen waar VVSB nog veel plezier aan gaat beleven. Ook Tomas Arroyo verdiend een pluim. Hij lijkt zich prima aan te passen aan het niveau. Uiteraard viel ook Tillema weer op bij Rijnsburgse Boys en Jordy Stooker. Dat zijn twee bepalende jongens.”

,,Mag ik ook nog even Vladimir Jozic benoemen? Die scoort toch altijd weer een voldoende. En tot slot: Loyd van der Wilden. Hij is een enorm talent als je het mij vraagt. Ook nog eens tweebenig. Een jongen die echt nog voor het voetbal leeft. Hij drinkt niet. Ook daar gaat VVSB nog plezier aan beleven.”

Hij begon wel op de bank…
,,En dan zo invallen. Jezelf zo laten gelden. Dat is knap op zo’n leeftijd. Ik las bij jullie op de site dat Marvin Wijks heel veel met hem bezig is. Dat hij een soort mentorrol heeft. Dat is heel fijn voor Van der Wilden. Dan kan je twee dingen doen. Of je hangt aan de lippen van Wijks, of je gaat het mannetje spelen dat van Feyenoord is gekomen en met een air rond gaan lopen. Van der Wilden heeft het eerste gedaan. En dat is goed!”

Katwijk won wéér. En ook betrekkelijk eenvoudig van mede titelkandidaat Achilles ’29. Wat zegt jou dat?
,,Ik ga ze zaterdag voor de eerste keer bekijken dit seizoen. Dan kan ik er echt iets over zeggen. Maar naar mijn idee is iedereen daar echt superfit. Ik had het idee dat Katwijk wel opzag tegen deze uitwedstrijd. Maar het staat allemaal fantastisch bij de tweededivisionist.”

,,Als de ploeg klaar is met voetballen. Wordt er gelijk gezorgd dat er de juiste voeding klaar staat, of het juiste shakie. Er is overal voor gezorgd. Daarnaast kunnen ze blessures en schorsingen naar mijn inziens heel makkelijk opvangen. Er staat altijd een goede vervanger klaar.

Is dat een compliment naar Cees Bruinink? Die toch denk ik voor een deel het team heeft samengesteld?
,,Het is een compliment naar de hele staf, ook naar Cees. De hele organisatie is top. Ook om het elftal heen.”

Kunnen we nog over amateurs spreken, Willem?
,,Katwijk is wel heel erg professioneel hoor. En ze hebben ook echt goede spelers. Zo zijn ze niet alleen afhankelijk van het scorend vermogen van een Marciano Mengerink. Maar kan ook Steven Sanchez Angulo scoren of een Mike van den Ban. Zelfs Robbert Susan. Hier heeft Dick Schreuder ook een grote hand in. Hij zorgt dat er voor dat er discipline is in de selectie.”

,,De kunst is nu wel om iedereen tevreden te houden. Ook de spelers die even iets minder speelminuten krijgen. Voorlopig slagen ze wel in hun opzet. Maar goed, dat is altijd ook even wat makkelijker wanneer een elftal tot nu toe alle vijf de duels heeft gewonnen.”

Zaterdag staat de derby op het programma tegen Rijnsburgse Boys. Gezien de huidige prestaties van beide elftallen is dit een walk-over voor de Katwijkers?
,,Derby’s blijven wedstrijden op zich. Het zou voor Rijnsburgse Boys de beste gelegenheid zijn om het vertrouwen op te krikken.”

FC Lisse verloor thuis kansloos van Koninklijke HFC.
,,Ik hoorde van mijn collega Haniff Harharah dat het heel slecht was. Ik heb op Facebook een nabeschouwing gezien met Jan Kees Faas, Ted Verdonkschot en Robbert de Ruiter. Het gezicht van De Ruiter stond op onweer.”

,,Het zou voor De Ruiter lekker zijn als hij gewoon steeds met hetzelfde elftal kan spelen. Ik zag dat er weer veel jongens ontbraken. We kunnen z’n naam wel gewoon weer noemen, maar ze missen nog steeds Martin van Eeuwijk. Ook al speel je heel slecht, dan is hij wel iemand die je wedstrijd kan omdraaien.”


Na vijf duels heeft Lisse nog niet gewonnen. Gek genoeg bespeur ik daar geen greintje paniek. Of zeg ik iets raars?
,,Daar is Lisse de club niet naar. De Ruiter heeft ook ervaring met dit soort situaties. Met Noordwijk heeft hij precies hetzelfde meegemaakt. Even iets anders trouwens, FC Lisse heeft met Wesley Storm en Björn Haggerty hele talentvolle verdediger, maar wat zou het lekker zijn als Brian van der Werff weer snel terug komt. Dat is voor een verdediging ook gewoon fijn om zo’n keeper achter je hebben te staan.”

Quick Boys verloor thuis van Spakenburg met 0-3. Kan dat?
,,Het was best een geflatteerde uitslag. Ze hebben gewoon op Nieuw Zuid een lesje rendement gehad. Dat moet ik wel concluderen uit de bevindingen van mijn collega’s en de samenvatting. Maar voor mijn gevoel had de wedstrijd ook de andere kant op kunnen vallen.”

Tja, en dan hoor je toch weer de kritiek op ‘het systeem’, Willem.
,,Dat is supporters-eigen. Toen ik in de rust van Rijnsburgse Boys – VVSB even ging plassen kwamen ook supporters naar mij toe die het systeem van Rijnsburgse Boys niks vinden. Supporters willen gewoon dat je wint.”

,,Ik kan me heel goed voorstellen dat Jan Zoutman niet meer 4-3-3 speelt. Dan moet je een inschuivende laatste man hebben of pure buitenspelers. Volgens mij kan dat in het huidige voetbal niet meer. Je moet als elftal het vermogen hebben om verschillende systemen te kunnen spelen.”

,,Rijnsburgse Boys kan ook niet zomaar op een 4-3-3-systeem vertrouwen. Dat kon Arie Lagendijk vroeger bij Katwijk misschien. Met mandekkers die achterin één-op-één speelden met een hele grote ruimte achter zich. Dat was destijds heel modern.”

,,Maar wat ik zeg, dat kan dit Rijnsburg niet. Hoewel de club hele goede verdedigers heeft, zijn die misschien wel iets te statisch voor dat systeem.”

,,Alles valt en staat met de spelers die je tot je beschikking hebt. Lagendijk Carlo van Zelst of Johan de Kroon. Hij zei altijd heel mooi: ‘Je aantal punten in de competitie, bepalen je systeem.'”

Laten we even naar de Hoofdklasse gaan met overwinningen voor Noordwijk en Ter Leede.
,,Noordwijk vind ik wel knap, hoor. SteDoCo heeft aardig ingekocht. Ook al was het niet goed heb ik gelezen, die drie punten kunnen ze weer bijschrijven. Ter Leede is ook prima dat ze winnen in de absolute slotfase, met een goal van Stefan Kraaijvanger. Het maakt verder niet uit wie hem maakt.”

Joost Leonard meldde dat de achterban een beetje mort bij FC Rijnvogels. Begrijp jij dat?
,,Mensen morren altijd als het niet goed gaat. Dat lijkt mij op dit moment wel heel erg voorbarig en vroeg. Het zou zomaar kunnen dat wanneer FC Rijnvogels wint, dat dit het beste medicijn is en ze een serie neerzetten. Als je wint, heb je vastigheden.”

Leonard baalt zelf dat hij met zijn ervaring niet voor de ommekeer kan zorgen, maar hij is daarnaast bang dat hij teveel hooi op z’n vork neemt.
,,Dat zegt hij goed. Hij moet er eerst voor zorgen dat hij zelf weer lekker in z’n vel zit. Dan kan hij daarna ook anderen helpen. Maar dat het hem allemaal niet lekker zit, dat siert hem. Het voetbal zal anders voor hem zijn in de Hoofdklasse. Daar moet hij niet van in paniek raken. Maar daar is Leonard ook niet de man naar.”

Valken verloor de tweede wedstrijd van de competitie. Verbaast je dat?
,,Neuh. UVS heeft een prima ploeg. Ik sprak Niels Hogewoning zaterdag heel eventjes. Ik had het idee dat hij er liever niet over wilde praten. Ik hoorde dat ze wat inzet en beleving miste. Het is geen ramp. Maar elke verliespartij is vervelend als je wilt promoveren.”

Kagia – Van Nispen eindigde in 1-4. Maar het uitblinken van Jeffrey Koemans moet je vast deugd hebben gedaan?
,,Hij kan op dat niveau zo gigantisch het verschil maken. Ik ken hem van kinds af aan. Ik durf te zeggen dat hij met zijn talent en aanleg te weinig uit z’n carrière heeft gehaald.”

Wat heb je zondag gedaan?
,,Ik was bij Westlandia. Het was niet goed. Ze speelden tegen Dongen en stonden na de eerste helft met 0-2 achter. Ze kwamen daarna terug tot 2-2 en dan verwacht je dat ze er met 3-2 nog overheen gaan. Maar hij viel aan de andere kant. Het lijkt een beetje op FC Rijnvogels. Vorig jaar deden ze mee om de titel in de Derde Divisie, nu bungelen ze onderaan.”

SJC won thuis met ruime cijfers van Alphense Boys. Het verhaal na afloop was een beetje het huiswerk van Sjaak Polak. Hij geeft z’n spelers leesvoer mee voor thuis. Elf uitgeprinte A4-tjes.
,,Haha, ja ik vind dat dus wel mooi hij legt de verantwoordelijkheid bij z’n spelers. Die moeten daar weer wat mee doen. Typisch Sjaak dit. Hij is anti-autoritair. Hij is geen trainer die zegt: ik bepaal dit en dat. Ik vind dit wel een ludieke benadering.”

Hillegom verloor met 4-1 bij JOS/Watergraafsmeer. Gaan die een moeilijk seizoen tegemoet?
,,Ze missen wel twee of drie belangrijke spelers ten opzichte van vorig jaar. Vergeet niet dat daar ruim dertig doelpunten de deur uit zijn gelopen met het vertrek van Nick van Staveren en Jeroen Dedel.”

Teylingen en Foreholte verloren punten, maar het leek alsof de spelers al bezig zijn met volgende week: Foreholte – Teylingen.
,,Je zou het ze bijna niet kwalijk kunnen nemen, maar of het goed is kan je jezelf afvragen. Het is maar één wedstrijd hè? Al is dat duel altijd wel een feest. Daar staan zo duizend, twaalfhonderd man.”

Na de goede start van Warmunda, verloor de ploeg zondag met 2-6(!) van Nicolaas Boys. De verslaggever van ons zag dat de ploeg teveel afhankelijk is van Selmo Kurbegovic.
,,Ook in zo’n duel? Dat kan natuurlijk, maar je weet dat Kurbegovic geen Jan Wouters is. Zo moet Alan Campfens hem ook niet benaderen. Natuurlijk heeft Kurbegovic wel de ervaring om z’n elftal verder te helpen. Maar Tillema is bij Rijnsburgse Boys ook geen Wouters.”

Wil je nog iets kwijt?
,,Ik heb gister met plezier nog even naar Maurice Steijn zitten luisteren bij Studio Voetbal. Uit die man komen alleen maar zinnige dingen. Hij staat met zijn VVV onverwacht op de zevende plek. Ik ken hem natuurlijk uit z’n ADO-tijd en heb ‘m hoog zitten.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 14.00Leonidas
Altior 14.00Hillegom
DOSR 14.00Foreholte
Wilhelmus 14.00Teylingen
Van Nispen (zon.) 14.00WVC