Het scorebord in Katwijk telde 45 seconden toen Rijnvogels-keeper Teun Guijt de eerste bal achter zich in het doel zag verdwijnen. Dit scenario herhaalde zich na de pauze; de 0-3 van Harkemase Boys werd na 26 seconden in de tweede helft tegen de touwen geschoten. De formatie van Hein van Heek beleefde zaterdag een dramatische middag op het eigen sportpark. Buiten de vier tegentreffers grossierden de Kooltuinstrijders ook in het ontvangen van gele kaarten, zes in getal.

De derde tegentreffer van FC Rijnvogels tekende een stoïcijnse en moedeloze blik op het gelaat van Hein van Heek. Zijn ploeg bleek weinig te hebben opgestoken van de fouten de in de eerste helft gemaakt werden. Onoplettendheid in de verdediging, spelers die uit hun positie liepen, vroeg balverlies op het middenveld en een gebrek aan overtuiging in de persoonlijke duels. Een aantal ingrediënten die aangeboden werden aan Harkemase Boys, die op hun beurt daar gretig gebruik van maakten.

Bright Ampong luidde de vroege 0-1 van Harkemase Boys in door verkeerd te anticiperen op een kopduel op het middenveld. De linkerkant lag voor Harkemase Boys open en een voorzet leverde een gevaarlijke scrimmage op. Het was spits Stelpstra die de bal uiteindelijk in het doel werkte. Het open huis dat FC Rijnvogels vervolgens hield werd tot aan de rust nog maar één keer uitgebuit. Harkemase Boys-aanvaller Mulsiu rondde een uitgespeelde aanval simpel bij de tweede paal af. Op dat moment was de wedstrijd slechts vijf minuten oud.

Gevaar voor de Rijnvogels-goal, Mart Spierijk kan wegkoppen

Frustratie
De onmacht van de Kooltuinstrijders werd op verschillende manieren pijnlijk getypeerd. Verdedigende zwakte werd simpel blootgelegd door het frivool spelende Harkemase Boys. Bijna iedere aanval leidde tot gevaar voor het doel van Guijt. Het was niet zozeer aan hem te danken dat de score bij rust beperkt werd tot 0-2, wel aan de matige afronding van de aanvallers in de Friese ploeg. De opgelopen frustratie werd onderwijl veelvuldig geuit door de bordeauxroden. Binnen veertig minuten liepen al vijf spelers tegen een gele kaart op. Zowel Jaap van Duijn als Bright Ampong incasseerden een kaart voor commentaar op de leiding.

,,Het was nutteloos om zo veel commentaar te geven, die scheidsrechter gaat er voor ons echt geen bal in schieten”

Het aanvalsspel van FC Rijnvogels kon ook niet bekoren. Zonder idee en gedachte werd getracht iets terug te doen tegen de snel opgelopen achterstand. Jaap van Duijn schoot na twintig minuten in het zijnet na een individuele actie, lange tijd zou dit het enige wapenfeit blijken. Diezelfde Van Duijn redde in 71e minuut nog wel de eer bij de inmiddels opgelopen achterstand van 0-4. Hij benutte een strafschop die werd toegekend na een handsbal. De frustratie bij Van Duijn, die heel hard binnenschoot, was bijna te voelen op het sportpark.

Hein van Heek was na het duel zichtbaar teleurgesteld maar ook reëel. ,,We kunnen niet zomaar uit positie gaan lopen en daarmee de ruimtes gaan weggeven. Het plan om vroeg druk te zetten kon binnen vijf minuten de prullenbak in.” Over de hoeveelheid gele kaarten in de eerste helft was hij eveneens uitgesproken. ,,Het was nutteloos om zo veel commentaar te geven, die scheidsrechter gaat er voor ons echt geen bal in schieten”. Rijnvogels-keeper Guijt noemde het spel van zijn ploeg ‘hartstikke slap’. ,,Ongelooflijk dat we de goals zo makkelijk weggeven. En helemaal dat het zo snel in zowel de eerste als de tweede helft zo snel gebeurt.”

FC Rijnvogels – Harkemase Boys 1-4 (0-2) 1. Stelpstra 0-1, 5. 0-2 Mulsiu, 46. 0-3 Bouius, 65. Stelpstra 0-4, 71. 1-4 Van Duijn.

FC Rijnvogels: Guijt, Ampong, Spierdijk, Wijmer, Zandbergen, De Vlugt (72. Van der Horst), Van der Stoep (60. Kaya), Van der Breggen, Van Veen (60. Havenaar), Dijkstra, Van Duijn.

Tekst: Stefan Baars