Voetbal is een spel van fouten. Van dat gegeven maakte FC Rijnvogels op De Kooltuin net iets beter gebruik dan opponent Ter Leede. Toen de kruitdampen na een (vooral) enerverend tweede bedrijf waren opgetrokken, vermeldde het scorebord een 3-2 eindstand. Een uitslag van 5-5 of 6-6 had net zo goed tot de mogelijkheden behoord.

Daarmee waren de complimenten na ruim negentig minuten derbyvoetbal niet alleen voor beide ploegen die er alles aandeden om er een echte wedstrijd van te maken. Ook arbiter De Winter deelde in de schouderklopjes en dat mocht ook wel eens worden vermeld, zo vonden beide coaches. ,,Een mannelijke wedstrijd”, luidde het uit de monden van zowel winnend trainer Hein van Heek als verliezend coach Henk Wisman. De leidsman liet veel toe, maar zag het duel nooit ontsporen.

Eerste bij002                                 Ter Leede-doelman Bogdan Constantin baalt na een tegentreffer

Wisman had het in zijn nabeschouwing ook over een andere boeg kunnen gooien. De leidsman zag na een klein uur spelen in kort tijdsbestek twee Rijnvogels-overtredingen over het hoofd. Waar Ter Leede tevergeefs wachtte op een fluitsignaal, profiteerde de thuisploeg optimaal. Tomas Arroyo greep half in, waarna de weg naar het doel vrij lag voor Niels van Veen, die koelbloedig de 2-1 aantekende. Wisman: ,,Het gebeurde vlak voor onze dug-out. Het waren echt twee 100% overtredingen. Maar als er niet gefloten wordt, moet je als ploeg wel zo slim zijn om gewoon te blijven voetballen. Dat mogen we onszelf aanrekenen.”

Ruim vijf minuten voor de 2-1 had Selmo Kurbegovic de 1-0 ruststand geëgaliseerd. De technisch begaafde aanvaller verraste Peter Messemaker vanaf zestien meter met een lage schuiver in de korte hoek (1-1). Daarmee was de openingstreffer van Pieter van der Breggen door de bezoekers weggepoetst. Ook hij mocht na 24 minuten zomaar uithalen van afstand. Constantin kon de bal alleen maar nakijken. Een verdiende voorsprong derhalve voor de gastheren, die het duel dicteerden.

Het echte vuurwerk hadden beide ploegen voor het tweede bedrijf bewaard, waarbij dit keer Ter Leede furieus uit de startblokken kwam. Na de 1-1 hing zelfs even een Sassenheimse voorsprong in de lucht. Het liep echter anders. ,,We moesten noodgedwongen terug, maar op de counter kregen ook wij mogelijkheden”, aldus Van Heek. ,,We hebben ons toen door hard werken van onze goede kant laten zien.”

Eerste bij004                                             Er werd mannelijk voetbal op de Kooltuin gespeeld

De toeschouwers kregen op de Kooltuin gaandeweg de tweede helft een typisch Engels duel voorgeschoteld. Met open voetbal en over en weer kansen. Zo mikte Mike Dam namens Ter Leede maar net naast, terwijl Mitchel Beijersbergen de hoek met het hoofd mocht uitzoeken, maar het doel te hoog zocht. Uiteindelijk leek een knullige kaats de ondergang van Ter Leede in te luiden. Het bezorgde Martijn Tjon-A-Noek een vrije doorgang richting Constantin, waarmee de 3-1 een feit werd. Het deed Wisman met nog een kwartier te gaan besluiten over het hele veld één op één te gaan spelen. Een hoog in de Rijnvogels-zestien gepompte bal werd door Peter Messemaker half gemist, waarna Thierry van der Kooye in een mêlee van spelers het laatste zetje mocht geven (3-2).

In de resterende tijd, inclusief zeven  minuten blessuretijd, viel er nog van alles te beleven. ,,In de tegenstoot verzuimden we de overwinning vroegtijdig veilig te stellen”, aldus Van Heek. ,,Maar uiteraard ben ik tevreden. Na de zeperd vorige week bij Quick Boys was het even afwachten. We hebben alles gegeven en bij vlagen heel goed gevoetbald. Dat was toch de basis voor deze zege.”

Even verderop likte Wisman na de vierde opeenvolgende nederlaag zijn wonden. De oefenmeester verweet zijn ploeg dat er drie cruciale fouten met verstrekkende gevolgen waren gemaakt. ,,Bovendien creëerden we voldoende kansen, maar verzuimden wij het om het af te maken. Dit duel was typerend voor onze laatste wedstrijden. We hebben nu een zware serie gehad. Als we de komende wedstrijden net zoveel energie in de wedstrijd stoppen als vandaag moet het goed gaan komen.”

FC Rijnvogels-Ter Leede 3-2 (1-0). 24Van der Breggen 1-0, 51. Kurbegovic 1-1, 57. Van Veen 2-1, 76. Tjon-A-Noek 3-1, 84. Van der Kooye 3-2.

FC Rijnvogels: Messemaker, Ten Hoope, Joey Zandbergen,  Wijmer, Rob  Zandbergen, Kooij, Van der Horst, Van der Breggen, Beijersbergen, Van Veen, Tjon-A-Noek

Ter Leede: Constantin, Boelee, Kappenberg, Arroyo (79. Van Stijn), Bayram, Verplancke (58. Robertson), Ait El Houssi, Kurbegovic, Van der Kooye, Ammerlaan, Dam (68. Bok)

Tekst: Leo Schrama

Foto’s: Piet van Kampen