Na de dramatische vertoning bij Capelle van vorige week waar in de slotfase twee kostbare punten werden verspeeld, verraste FC Rijnvogels vriend en vijand door op De Kooltuin de onbetwiste koploper Volendam met 3-2 aan de zegekar te binden. Een overwinning die volgens matchwinnaar Roy van Leeuwen meer dan alleen drie punten opleverde voor zijn ploeg.

,,Winnen van de koploper is natuurlijk prima”, jubelde Roy van Leeuwen na afloop van de zwaar bevochten zege. ,,Die drie punten konden we, zeker na vorige week, uitstekend gebruiken. We sluiten nu weer aan bij de middenmoot en nemen afstand van de onderste ploegen. Op die manier gaan we met een goed gevoel de winterstop in.”

Omschakeling
De overwinning op het tot nu toe frivool opererende Volendam betekende dat FC Rijnvogels op deze steenkoude zaterdagmiddag op uitstekende wijze revanche op zichzelf nam. Van Leeuwen, die deze middag op de bank startte, onderschreef die stelling volledig.

,,De eerste helft domineerden we en dat deden we met uitstekend voetbal. Vooral in balbezit liep het lekker. Volendam kon met hun goed bewegende middenveld alleen gevaarlijk worden in de omschakeling. Dat beheersten zij trouwens uitstekend.”

,,Dat leverde voor ons de nodige ruimte op, maar we konden daar lang niet van profiteren.”

Geholpen door de snelle 1-0 van Romano van der Stoep, die uit een hoekschop van Jaap van Duijn het net vond, kwamen de bezoekers na een halfuur na balverlies aan de zijde van FC Rijnvogels op gelijke hoogte. De verdiende 2-1 verscheen in de slotfase van de eerste helft alsnog op het scorebord toen Max van Steen het eindstation was van een goedlopende aanval van de thuisploeg.

Na de doelwisseling zette Volendam meer druk op de goal van Jeffrey Verkerk. Eén-op-één spelend zette de koploper de jacht op de gelijkmaker in. ,,Dat leverde voor ons de nodige ruimte op, maar we konden daar lang niet van profiteren”, aldus Van Leeuwen.

‘Heerlijk moment’
Met nog een kwartier te gaan en de 2-1 nog altijd op het scorebord werd de aanvaller, die in de rust in de kleedkamer de lichaamstemperatuur weer wat op peil had weten te krijgen, door trainer Jimmy Simons de wei in gestuurd als vervanger van Joey Lauhouh. Een gouden greep van de oefenmeester hoewel het tot de voorlaatste minuut duurde voordat de 3-1 achter doelman Sander Binken lag.

,,Romano stuurde me weg. Vervolgens draaide ik naar binnen en toen schoot ik met links binnen”, draaide Van Leeuwen de film nog eens terug. ,,Een heerlijk moment.”

,,Deze overwinning was precies wat we nodig hadden na een eerste seizoenshelft waarin we jammer genoeg te wisselvallig gepresteerd hebben.”

Met de 3-1 en nog enkele minuten te gaan leek de klus voor FC Rijnvogels geklaard, maar dat bleek buiten Volendam gerekend. De bezoekers zetten nog eens extra aan, waarna ex Quick Boys-speler Harry Zwarthoed de spanning op de valreep weer volledig terugbracht. In blessuretijd leek het alsnog mis te gaan voor de Kooltuinstrijders. De gedachte gelijkmaker vond wegens buitenspel echter geen genade in de ogen van arbiter Gerrit Fikkert zodat de thuisploeg toch nog als laatste lachte.

Winterstop
Van Leeuwen besefte dan ook maar al te goed dat het nog verkeerd had kunnen aflopen voor zijn ploeg. Daar stond tegenover dat de driepunter na afloop nog lekkerder aanvoelde. ,,Even leek het erop dat we net als vorige week bij Capelle op de valreep opnieuw twee punten moesten inleveren. Dat is ons dit keer gelukkig bespaard gebleven.”

,,Deze overwinning was precies wat we nodig hadden na een eerste seizoenshelft waarin we jammer genoeg te wisselvallig gepresteerd hebben. Uit deze winstpartij moeten we het vertrouwen halen om het na de winterstop beter te doen.”