Voor de tegenstanders was sportpark de Elsgeest een schier onneembare vesting dit seizoen. TOGB bracht daar zondag echter verandering in door knap met 1- 2 te winnen van Foreholte. De Voorhouters konden zodoende niet profiteren van de remise tussen de nummers een en twee in de Tweede Klasse C, Den Hoorn en RVC’33.

Op voorhand was duidelijk dat er een thuiswedstrijd op het programma stond voor Foreholte tegen een lastige tegenstander. TOGB kwam afgelopen seizoen in de nacompetitie voor promotie naar de Eerste Klasse net tekort tegen SV Hillegom. Beide ploegen hadden de intentie om verzorgd voetbal op de mat te leggen en op die manier kansen te creëren. In de eerste helft golfde het spel op en neer zonder dat er grote kansen waren voor beide ploegen. De aanvallers hadden het lastig tegen hun directe tegenstander.

Vleugelaanvaller Christian Guijt was nog het dichtste bij een doelpunt voor Foreholte, maar hij kwam net te laat om een lage voorzet van Lukas Wiering tot doelpunt te promoveren.

Duwfout
De thuisploeg kwam na iets meer dan een uur spelen op voorsprong door Rik Grondel. De linksbuiten werd één-op-één gezet met de keeper en bracht Foreholte op voorsprong. Na het openingsdoelpunt vergat Foreholte om te blijven voetballen en liet het TOGB in de wedstrijd komen. De Voorhouters hadden steeds meer moeite om de bal in de ploeg te houden en verloren het initiatief aan de bezoekers. Het was dan ook niet verwonderlijk dat TOGB een kwartier voor tijd op gelijke hoogte kwam via Daley Hilkemeijer. De verdediger van TOGB scoorde uit een corner met een prachtige omhaal. Over de manier waarop dit doelpunt tot stand kwam is nog wel enige discussie te voeren. Er leek namelijk een duwfout van Hilkemeijer aan vooraf te zijn gegaan, maar de scheidsrechter oordeelde anders.

Minste fouten
Johan Cruijff zei altijd dat ‘voetbal een spel van fouten is’. Wie de minste fouten wist te maken zou de wedstrijd winnen in zijn ogen. Deze uitspraak was van toepassing in de pot die Foreholte speelde tegen TOGB. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht, maar uiteindelijk maakte TOGB minder fouten en trok het aan het langste eind door een aantal minuten voor tijd het winnende doelpunt te maken. Een uitbal diep op de helft van TOGB leverden de Voorhouters slordig in. De bal kon opgevangen worden door een verdediger van de bezoekers die met een lange bal over de verdediging Mouad Fissoune wist te bereiken. De buitenspeler kon ongehinderd richting het doel afstormen en verschalkte doelman Matthijs Guijt op eenvoudige wijze.

In de ogen van trainer Marcel IJzendoorn was een gelijkspel een juiste weerspiegeling geweest van de krachtsverhoudingen. „ In de eerste helft was de wedstrijd gelijk opgaand en hadden we de controle. Via Christian (red. Guijt) kregen wij de grootste kans om op voorsprong te komen.”

,,Nadat wij in de tweede helft op voorsprong kwamen, leek het wel of zij vleugels kregen en vergaten wij om te blijven voetballen. Wij gingen in de fout bij het beslissende doelpunt van TOGB.”

,,Wij gooiden heel slordig een uitbal weg in de voeten van de tegenstander die de bal aanneemt en de bal over mijn verdediging legt. De bal had gewoon in de hoek gegooid moeten worden. Er had meer ingezeten tegen TOGB. Natuurlijk is het een goede ploeg, maar dat zijn wij ook. Een gelijkspel was terecht geweest”, aldus een teleurgestelde IJzendoorn.

Foreholte – TOGB 1-2 (0-0). 65. Grondel 1-0, 74. Hilkemeijer 1-1, 87. Fissoune 1-2.

Foreholte: Guyt, Verhart, Van der Zwaan, Spreeuw, Wiering, Jongbloed (83. Bleijswijk), Guijt (85. Geerlings), Navabi, Arroyo, Dickhoff, Grondel.