Lisan Alkemade en Rosa van Gool hebben naast een medaille gegrepen op het jeugd-WK in Costa Rica. Nederland O20 verloor in de nacht van zondag op maandag de troostfinale van Brazilië met 1-4. Aan de inbreng van Alkemade en Van Gool lag het niet: Alkemade stopte een strafschop en Van Gool scoorde voor de tweede wedstrijd op rij.

Voor Oranje zijn de druiven zuur dat Costa Rica ondanks een fraai toernooi met lege handen (dus zonder eremetaal) moet worden verlaten. De ploeg verloor de halve finale van de uiteindelijke winnaar Spanje en leed de grootste nederlaag van het toernooi tegen Brazilië.

“Dit resultaat doet het meeste pijn. Ook bij de meiden”, reageerde bondscoach Jessica Torny op de website van de KNVB. “Want we hadden deze wedstrijd net zo goed kunnen winnen en onszelf kunnen belonen met een bronzen medaille.”

Oranje startte goed in de eerste helft, maar kwam door een verdedigende inschattingsfout op achterstand. Vervolgens was het de Sassenheimse Van Gool die de score gelijktrok: ze kopte de gelijkmaker tegen de touwen: 1-1.

Daarna was het aan een andere streekgenoot om zich te onderscheiden. Na hands bij Nederland ging de bal op de stip, maar Alkemade stopte de inzet met de benen. Zo etaleerden de oud-speelsters van FC Lisse en Ter Leede hun uitstekende vorm dit toernooi ook in de laatste wedstrijd.

In de tweede helft ging het mis voor Oranje: Brazilië scoorde met onder meer een omhaal en een strafschop en zegevierde uiteindelijk met 4-1.