De KNVB heeft een nieuw plan ontvouwd voor de afwikkeling van de landelijke competities. De Tweede Divisie, Derde Divisie en Hoofdklasse worden verdeeld in twee poules, met gelijk aantal verenigingen die tegen elkaar een onderlinge competitie spelen. De halve competities zijn zo veel mogelijk op regio ingedeeld. In de Bollenstreek wordt er gemengd gereageerd op het besluit. ,,Het ruikt naar competitievervalsing.”

Eerder dit najaar werd het amateurvoetbal stilgelegd om verdere besmettingen van het coronavirus te voorkomen. In de afgelopen weken en maanden is er druk overleg gevoerd over het al dan niet uitspelen van de competities tussen de clubs, de belangenbehartigers van de verenigingen en de KNVB.

In november zijn er drie scenario’s voorgelegd:

  • Scenario één: uitspelen van de reguliere competitie
  • Scenario twee: spelen van een halve competitie (tweede seizoenshelft)
  • Scenario drie: spelen in halve poules, hele competities met beperkte nacompetitie

Volgens de KNVB heeft zeventig procent van de clubs voor scenario drie gekozen. Één van die clubs is Ter Leede. De Sassenheimers stonden er na vijf wedstrijden met vier punten niet heel goed voor en mogen daarom blij zijn dat de KNVB ervoor heeft gekozen om de gespeelde wedstrijden te laten vervallen. 

„Tja, voor ons is het inderdaad niet ongunstig’’, beseft voorzitter Kees de Lange. „Tegelijkertijd is dit ook het meest realistische scenario. Het is haalbaar en we spelen tegen leuke teams die allemaal relatief dichtbij liggen. Als het meezit, dan kunnen we op 16 of 23 januari beginnen. Elk weekend staat er dan volgens mij een wedstrijd op het programma en met Pasen en Pinksteren wil de KNVB eventueel een dubbel programma organiseren.’’

,,Wij zijn nu bijvoorbeeld weer ingedeeld bij Purmersteijn. Die lachen zich rot.”

Bij hoofdklasser SJC zijn ze iets minder tevreden. De Noordwijkers begonnen onder de nieuwe trainer, Marcel IJzendoorn, sterk aan het seizoen in de Hoofdklasse. Zij zien nu dat die punten als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. ,,Ik mis een optie vier”, stelt IJzendoorn. ,,Het uitspelen van de eerste seizoenshelft. Dan heb je geen competitievervalsing. Wij hadden tien punten binnen. Die zijn weg.”

,,Wij zijn nu bijvoorbeeld weer ingedeeld bij Purmersteijn. Die lachen zich rot. Daar wonnen we eerder in het seizoen met 3-0 van, maar die krijgen nu een herkansing tegen ons. Weet je, ik begrijp het allemaal hoor waar de KNVB aan moet denken en hoe moeilijk dit allemaal is. Maar kijk voor de Hoofdklasse wat er nog vrij is aan speeldagen. Laten we lekker doorspelen tot medio juni. Dan is er hopelijk ook weer wat mogelijk met publiek.”

Realistisch scenario
Een heel ander geluid komt er uit Rijnsburg. De tweededivisionist had in eerste instantie gehoopt op scenario één. ,,Daar ging wel onze voorkeur naar uit”, vertelt voorzitter Ad Hendriksen. ,,Maar we begrijpen dat het met de huidige besmettingscijfers niet realistisch is en dat het ook fysiek niet haalbaar is. Daarna gingen wij voor optie twee. Dus dat het drie is geworden, zijn wij wat minder tevreden over.”

Bij Ter Leede zijn ze blij met optie drie: ,,Meest realistische”

,,Wij vonden optie twee het beste, omdat je dan gewoon nog tegen iedereen voetbalt. Dat is ook het leukste. Bij Katwijk waren ze daar weer op tegen, omdat die in de tweede seizoenshelft Quick Boys en Rijnsburgse Boys alleen nog uit krijgen en niet thuis. En dan nog iets: ik vind het ook bijvoorbeeld ontzettend bijzonder dat Koninklijke HFC en AFC niet in onze poule zitten. Leg dat geografisch maar eens uit. Daar wordt dus gewoon politiek bedreven, volgens mij.”

Planning
Hendriksen vraagt zich daarnaast ook af of er begin februari überhaupt alweer gevoetbald kan worden. ,,Als je de huidige besmettingscijfers ziet, denk ik dat het niet realistisch is. Het is echt onzin en wishful thinking. Dan ga je dus al denken aan maart en komt er een vierde optie, omdat er gewoon minder speeldagen overhoudt. De vraag is dan ook wat je met de promotie-/degradatieregeling gaat doen. Zoals het er nu naar uitziet gaan de winnaars van beide poules in de Tweede Divisie om het landelijke kampioenschap spelen en spelen de twee laagst geklasseerde amateurclubs in de poule kruislings wedstrijden tegen de twee laagst geklasseerden uit de andere poule.”

Ook bij Ter Leede stellen ze vraagtekens over de relatief snelle hervatting van de competitie. Minister Hugo de Jonge zei eerder in het vragenuurtje van de Tweede Kamer dat hij niet verwacht dat de huidige maatregelen rond medio januari versoepeld worden. Desondanks is de Sassenheimse voorzitter De Lange blij dat de voetbalbond nu wel een competitie-indeling bekend heeft gemaakt. 

,,Het liefste zou ik morgen nog naar de minister om haar te overtuigen dat er gewoon gevoetbald kan worden.”

„Hoe eerder, hoe beter. Het is belangrijk dat de KNVB nu duidelijkheid heeft verschaft. We weten met zijn allen toch niet hoe het verder gaat lopen met de besmettingen en wat het kabinet eventueel gaat beslissen.”

In Rijnsburg doen ze nog een beroep om het meedenken vanuit Den Haag. Zo zag Hendriksen in het najaar hoe goed de maatregelen werden nagestreefd door alle clubs. ,,Als ik soms bedenk dat er mensen door de IKEA of de koopgoot lopen, waarom kunnen wij dan niet zonder publiek gaan voetballen? Wij kunnen met elkaar een ontzettend veilige omgeving creëren in het voetbal. Dat de grens nu is gelegd bij het profvoetbal is best wel arbitrair. Het liefste zou ik morgen nog naar de minister om haar te overtuigen dat er gewoon gevoetbald kan worden.”

De bubbel
,,Geloof mij. Die bubbels in het betaald voetbal zijn ook ‘pseudobubbels’. Die spelers gaan ’s avonds ook naar huis en lopen ook door de supermarkt. Volgens mij is er één echte bubbel in de sportwereld geweest en dat zijn de NBA-finals geweest in Amerika. We praten er nu heel gewichtig over met z’n allen, maar onze wedstrijdjes in de Tweede Divisie zijn op het gebied van gezondheid echt een kleine druppel. Maar goed, zoals wij over het voetbal praten en denken, zo denken ze er in de horeca waarschijnlijk ook over.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Talenten willen zich blijven ontwikkelen bij FC Lisse


Sorry, mogen we nog even jouw aandacht?

Ook Voetbal in de Bollenstreek wordt keihard getroffen door de coronacrisis. De inkomsten zijn zwaar gedaald, terwijl we wel doorgaan met schrijven. We gaan geen geld vragen voor artikelen. Maar wil je ons toch op een bepaalde manier steunen? Dat kan.

Doneer € -

Thanks! 


POPULAIRE BERICHTEN