Voor Dario Lovecchio was het in mei al duidelijk. De buitenwacht moest nog even wachten. De aanvaller die het afgelopen seizoen bij SJC voetbalde liep in het voorjaar stage in Griekenland bij Apollon Paralimniou en kreeg positieve feedback van de beleidsbepalers in Zuid-Europa. Twee maanden moest hij wachten op het contract, totdat hij die halverwege juli kon ondertekenen. Vanaf maandag 29 juli Lovecchio speelt in het blauwe shirt van Apollon Paralimniou.

Sinds de aanvaller zich bij z’n zaakwaarnemer Thanasi Ntinoudis aansloot, was de droom om ooit nog bij een betaald voetbalorganisatie terecht te komen nog steeds levend. De 21-jarige aanvaller doorliep de jeugdopleidingen van FC Volendam en Almere City FC, maar brak in Nederland nooit door als profspeler. Met behulp van z’n zaakwaarnemer bleef Lovecchio elke dag trainen om fit te blijven.

Spannend
Nu hij naar het derde niveau van Griekenland verkast en zich volledig op het voetbal kan storten, is het leven als een profvoetballer toch ineens dichtbij. ,,Natuurlijk is dat best een beetje spannend”, erkent Lovecchio, die in Griekenland op zichzelf zal gaan wonen.

,,Alleen de keeperstrainer heeft in Nederland gestudeerd, die kan een beetje Engels.”

,,De eerste twee maanden verblijf ik in een hotel. Ik ga alleen wonen, wat ik eigenlijk wel prettig vind. Na die twee maanden krijg ik een huisje van de club. Alle spelers wonen wel in hetzelfde dorpje. Ondertussen mag ik gewoon drie keer per dag in het hotel blijven eten. Daar zijn voor mij als speler geen kosten aan verbonden. Ik heb alleen nog geen rijbewijs, dus zal ik elke keer met iemand mee moeten rijden, maar ook daar wordt voor gezorgd.”

Lovecchio poseert op z’n eigen Instagram-account trots bij het logo van z’n nieuwe club

Bij Apollon Paralimniou is Lovecchio naast een Congolees de enige buitenlander in een verder Grieks elftal. Ook de staf is logischerwijs Grieks. De eerste dagen zal er dus met ‘handen en voeten’ moeten worden gesproken. ,,Alleen de keeperstrainer heeft in Nederland gestudeerd, die kan een beetje Engels. Verder zullen we het met simpele woordjes moeten doen, maar dingen als ‘pass’ en ‘shoot’ zullen wel snel gaan.”

Voor de rest is het een sprong in het diepe voor Lovecchio, die wel zelfkritisch is. ,,Het is de eerste keer dat ik ga voetballen in het buitenland. Voor mij is dat natuurlijk een hele mooie stap. Vaak krijgen spelers zo’n transfer na een goed seizoen. Kijk naar Denzel James bij Noordwijk. Die heeft daar top gedraaid en een transfer naar Sparta verdiend. Dat is bij mij niet het geval geweest. Ik heb bij VVSB en SJC niet mijn beste jaren gehad. Daarom is het zo mooi dat het nog gelukt is. Ik denk dat mensen deze transfer bij mij minder hadden verwacht.”

,,Het is daar alleen nu 36 graden. Ik heb Italiaanse roots, maar trainen in 36 graden, dat is niet niks…”

Zelfs z’n vrienden, die ook wisten van zijn stage in Griekenland, hadden de hoop al een beetje verloren nadat Lovecchio bijna twee maanden moest wachten op z’n contract. ‘Het zal vast niet doorgaan’, hadden ze de kleine buitenspeler toegefluisterd. De aanvaller zelf wist beter. ,,Nadat ik mei op stage was geweest, wist ik dat ze me mij verder wilden. Ik heb, tot ik het contract echt opgestuurd kreeg, kunnen trainen Olympia Haarlem. Daar ben ik de coach Barry Tjeertes ook dankbaar voor.”

Fit
Zaterdag 27 juli stapt de vleugelaanvaller in het vliegtuig naar Griekenland. Maandag 29 juli begint hij aan de voorbereiding voor Apollon Paralimniou. ,,Toen ik in mei daar met mijn stage bezig was, vond ik het niveau voetballend hoog. Ook conditioneel waren de spelers een stukje verder. Maar vanaf maandag ga ik ook zes, zeven keer trainen per week. Dus zal ik vanzelf naar die fitheid toegroeien. Het is daar alleen nu 36 graden. Ik heb Italiaanse roots, maar trainen in 36 graden, dat is niet niks…”

Foto: Johanna Wever

Lees ook: ‘Kogel is door de kerk: Lovecchio tekent contract in Griekenland’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen