Bij FC Rijnvogels heersen er momenteel gemengde gevoelens. De Katwijkers lijken sportief warm te draaien: een zege op koploper DOVO werd dinsdag gevolgd door het bereiken van het hoofdtoernooi van de KNVB Beker. Tegelijkertijd zijn er serieuze zorgen over de staat van het hoofdveld, dat opnieuw een ‘kruisbandslachtoffer’ eiste, maar pas komende zomer vervangen wordt.

Het lijstje met kruisbandblessures begint helaas voor FC Rijnvogels een uitgebreid medisch bulletin te worden. Yannic Augustinus, Peer van Paasen en Maarten Reyneveld raakten vorig seizoen zwaar geblesseerd aan hun knie en recent kwamen daar Willem Schonenberg en Jesse Driebergen bij. De laatste twee liepen de blessures respectievelijk op in thuiswedstrijden tegen Sparta Nijkerk (op 3 september) en ACV (dinsdag). Bij Schonenberg heeft de MRI bevestigd dat het om de kruisband gaat, bij Driebergen heeft het er vooralsnog alle schijn van.

‘Onderlaag keihard’
Huig Hoek luidt namens de technische commissie de noodklok, stelt hij. “Ik sta voor mijn spelers: ik ben zelf voetballer geweest en misschien denk ik te makkelijk, maar ik heb het idee dat het veld gewoon niet meer kan. Spelers geven aan dat de onderlaag keihard is en hun been vaak blijft staan. Jesse is de vijfde speler met een kruisbandblessure bij ons in twee jaar tijd. Dat zijn bizarre cijfers, waarbij ook nog twee knieblessures van tegenstanders opgeteld kunnen worden.”

Hoek: “Spelers beginnen angstig te worden en dat snap ik heel goed. Op het moment dat een Maarten Reyneveld mij belt en aangeeft te overwegen pas zijn rentree te willen maken als er een nieuwe mat ligt, dan zijn dat geen goede signalen. Hetzelfde geldt voor het gegeven dat de groep aan de hoofdtrainer gevraagd heeft of er niet op een bijveld getraind kan gaan worden, waar wel nieuw kunstgras in ligt.”

Voorzitter van FC Rijnvogels, Marcel van Duijn, vertelt met de gemeente in contact te staan. “Het kunstgras wordt na dit seizoen vervangen, die toezegging is er. Op het moment dat een speler een blessure oploopt die daadwerkelijk door het veld komt, dan snap ik dat er bij een volgende blessure meteen weer aan het veld wordt gedacht. Ik wil het niet goedpraten, want ik weet dat het veld aan vervanging toe is, maar ik ben daar zelf voorzichtiger in. Laten we eerst afwachten of het daadwerkelijk door het veld komt.”

Reactie wethouder
De Katwijkse wethouder Sonny Spek – die sport in zijn portefeuille heeft – geeft tegen VIDB aan de mogelijkheid te hebben bekeken om het vervangen van het veld naar voren te halen, maar dat bleek onhaalbaar.

“We houden voor velden in principe een afschrijvingsperiode van tien jaar aan. Komende zomer zit die termijn erop en volgend jaar staat het hoofdveld van Rijnvogels op de planning. Voor dit  seizoen is het veld gecontroleerd en uiteindelijk goedgekeurd. In Katwijk moeten ontzettend veel velden worden vervangen. Dan is het niet mogelijk om een investering als deze naar voren te halen, ook omdat het dan ten koste zou gaan van andere investeringen.”

Volgens Spek speelt ook het praktische gedeelte mee. Het vervangen van een veld, inclusief voorbereidingen en de aanbesteding, kost logischerwijs tijd. “Dat alles maakt het op korte termijn eerder vervangen van het hoofdveld van Rijnvogels niet mogelijk, hoe vervelend ik deze blessures ook vind en de vragen begrijp”, aldus Spek.

Spek geeft aan dat er na de goedkeuring van het veld nog werkzaamheden aan het kunstgras hebben plaatsgevonden. “Er bleek een verschil tussen harde en zachte plekken te zitten, met name bij het doelgebied. We zijn Rijnvogels tegemoetgekomen door die verschillen weg te werken.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Kruisbanddossier op de Kooltuin verder uitgebreid: einde seizoen voor Schonenberg

POPULAIRE BERICHTEN