Noem het woord kruisbrandblessures niet te hard op de Kooltuin, want grote kans dat een aantal mensen spontaan in de vlekken schiet. Het begint een schrijnend dossier te worden, waarbij helaas ook een hoofdstuk voor Willem Schonenberg moet worden ingeruimd. De verdediger scheurde begin september tegen Sparta Nijkerk zijn kruisband af. Opvallend en noemenswaardig snel heeft de Katwijker echter de knop omgezet. “Dat past bij mijn karakter, ik ben een positief ingesteld mens.”

“We worden een aardig kruisbandclubje zo met z’n allen”, zei Schonenberg dinsdagmiddag tegen VIDB, niet wetende dat het voor Jesse Driebergen die avond tegen ACV fataal zou aflopen. Driebergen is nummer vijf in vijftien maanden tijd, na Yannic Augustinus, Peer van Paasen, Maarten Reyneveld en dus ook Schonenberg.

De Katwijker ondervond zelf al de nodige steun van zijn team- en lotgenoten. “Nadat het gebeurd was, hebben Maarten en Peer me naar huis gebracht en meteen krukken geregeld. Dat tekent, vind ik, hoe wij als team en als groep zijn.”

MRI bevestigt eerste gevoel
Schonenberg beschrijft hoe bijna drie weken geleden het noodlot voor hem toesloeg. “Ik wilde een bal wegwerken, waarbij ik mijn been overstrekte. Net op dat moment kreeg ik een zetje in mijn rug. Ik kwam met mijn voet verkeerd neer en klapte volledig door mijn knie heen. Ik voelde direct iets knappen en diep van binnen weet je dan wel hoe laat het is. De eerste signalen leken nog wel positief, het zou misschien gaan om een kleine inscheuring of een botkneuzing. Vrijdag heb ik een MRI laten maken en maandag kreeg ik het slechte nieuws dat-ie volledig afgescheurd is.”

‘Ik vind het vooral ook frustrerend voor de club zelf. Je investeert en steekt geld in een selectie die je bewust samenstelt, dan word je hier niet wijzer van.’

Een blessure van deze aard komt altijd ongelegen, maar voor Schonenberg is het vervelend omdat hij net weer een opwaartse spiraal te pakken had. “Vorig seizoen, vooral aan het einde, heb ik minder gespeeld. Ik heb vervolgens een goede voorbereiding gedraaid, kwam in de basis en speelde lekker. En dan gebeurt zoiets.” Schonenberg laat die laatste zin volgen door een kleine zucht.

Relativeren
Schonenberg spreekt van ‘een wake-up-call’. “Ik ben personal trainer, zorg goed voor mijn lijf en ben altijd fit. Maar dat wil niet zeggen dat zoiets je niet kan overkomen.”

De 26-jarige Schonenberg hoopt spoedig een datum voor zijn operatie te krijgen. “Maar ik ga ervan uit dat ik dit seizoen uitgespeeld ben”, voegt hij toe. Dat hij de zoveelste in het rijtje Rijnvogels-spelers is, zorgt bij de oud-Quick Boyzer voor een wrange nasmaak.

“Boosheid is het niet. Ik vind wel dat er kritisch naar moet worden gekeken. Ik heb het even opgezocht: een kruisbandblessure gebeurt bij 1 op de 3000 voetballers. Bij ons zijn het er nu vier in twee seizoenen tijd. Dit kan niet los worden gezien van het veld. Een kwalijke zaak”, vertelde Schonenberg.

Inmiddels is het getal opgelopen naar vijf met Driebergen. “Ik vind het vooral ook frustrerend voor de club zelf. Je investeert en steekt geld in een selectie die je bewust samenstelt, dan word je hier niet wijzer van.”

Knop snel omgezet
Het siert Schonenberg dat hij het clubbelang benoemt: dat zegt veel voor zijn positieve mindset. “Misschien dat de klap nog moet komen, maar ik sta er heel nuchter in. Ik heb veel behulpzame mensen om me heen en krijg veel steun. Voor mij is de kunst om in deze tijd vooral te kijken naar wat wél kan.”

“En verder zie ik het vooral als een jaar van investeren. Het wordt voor mij een heel interessante casus. Hoe ga ik hier zelf mee om: als speler, maar ook als personal trainer? Ik zal waarschijnlijk interessante kennis opdoen, die ik misschien ook weer kan gaan toepassen op mijn werk. Verder ga ik proberen fysiek sterker te worden, zodat ik hopelijk volgend seizoen fitter dan ooit terugkom.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Wolf voor even terug in de Bollenstreek: ‘Zeker een regio waar ik graag kom’

POPULAIRE BERICHTEN