Door de titelaspiraties van Rijnsburgse Boys kan definitief een streep. Op de voorlaatste speeldag gingen de Uien bij koploper GVVV met 3-0 over de knie. Alleen drie punten hadden de mogelijkheid op een eventueel kampioenschap nog in leven gelaten. Op de zege viel weinig af te dingen. Het spectaculaire duel werd in de tweede helft ontsierd door rode kaarten voor Mark van den Boogaart en Benito Olenski.

Een paar maanden geleden gaf niemand een stuiver voor de kampioenskansen van de formatie van Niek Oosterlee, maar door een hele goede serie en het vele puntenverlies van de concurrentie kwam de titel opeens akelig dichtbij. Maar zoals vaker dit seizoen slaagde Rijnsburg er niet in om de laatste stap te maken. Ging het eerder tegen Barendrecht en Scheveningen al mis, ook tegen GVVV lukte het niet.

In Veenendaal zorgden bijna 3000 toeschouwers voor een fantastische sfeer op sportpark het Panhuis. Ook de twee ploegen droegen, zeker in de eerste helft, bij aan een fraaie voetbalmiddag. Vol op de aanval spelend, zochten beide ploegen hartstochtelijk het doel op van de tegenstander.

Al na drie minuten kreeg Raily Ignacio een levensgrote kans om de score te openen. Uit een vrije trap van Kevin Winter stond de spits opeens vrij voor GVVV-doelman Johan Jansen, maar zijn schot verdween voorlangs. De aanval erop leverde bijna de openingstreffer op voor de thuisploeg, maar Joey Snijders stuitte op Richard van Nieuwkoop.

Het duel bleef vervolgens bol staan van de kansen, waarbij de thuisploeg langzaam maar zeker het heft meer in handen nam. Makkelijk combinerend probeerde het de Rijnsburge verdediging pijn te doen. De bezoekers daarentegen vochten voor wat ze waard waren en voetbalden zich zo af en toe goed onder de druk vandaan.

Sherwin Grot kreeg na acht minuten de volgende kans. Vijf minuten later was het opnieuw de GVVV-spits die Van Nieuwkoop dwong tot een redding door vanaf twintig meter vol uit te halen. De Rijnsburg-doelman tikte de inzet fraai uit de bovenhoek. Marvin Wijks was vervolgens twee keer dichtbij de openingstreffer voor zijn ploeg, maar Jansen en een verkeerd afgesteld vizier voorkwamen dat.

Onvermijdelijke goal

Nadat Grot zijn derde grote kans van de middag had gemist, was het aanvoerder Simon Brouwer die het scorebord na krap een half uur eindelijk deed verspringen. De middenvelder sneed als mes door de Rijnsburgse boter en schoof de bal beheerst onder Van Nieuwkoop door: 1-0.

Het verschroeiend hoge tempo had blijkbaar zijn tol geëist, want in het restant voor de thee zakte het spelpijl iets naar beneden. Rijnsburg moest even bekomen van de klap, terwijl GVVV wat gas terugnam. Jeffrey Koemans had zijn ploeg vlak voor rust evenwel aan de gelijkmaker kunnen helpen, maar zijn kopbal verdween naast het doel.

De tweede helft gaf een totaal ander spelbeeld. De koploper hinkte op twee gedachten en liet de Uien het meeste balbezit. Het wachtte geduldig op een uitbraak om het duel te beslissen. Grot was dichtbij de 2-0 en ook Wilco den Hartog dwong Van Nieuwkoop tot een nieuwe zweefduik.

Breekpunt

Was er tot dan toe sprake van een gezellige ambiance, dat veranderde volledig toen scheidsrechter Gerrets verzuimde om een overtreding op Ignacio te bestraffen met een strafschop. De topscorer uit de Topklasse ging duidelijk over de knie bij een GVVV-verdediger, maar kreeg nul op het rekest. Het bleek het breekpunt in de wedstrijd.

Met nog ruim twintig minuten op de klok bracht Oosterlee Jeffrey Winter en Javier Martina voor Kevin Westmaas en de onzichtbare Koemans, toen het misging. Bij een hoge bal plantte Van den Boogaart zijn arm vol in het gelaat van Den Hartog. Reden voor Gerrets om de middenvelder met rood van het veld te sturen. Tegen tien man was het voor GVVV vervolgens een koud kunstje om de zege veilig te stellen. De net ingevallen Dennis van Meegdenburg had aan een moment genoeg om de bal uiterst kalm in de hoek te plaatsen: 2-0.

De schade voor Rijnsburg werd nog groter toen Olenski ook rood zag. De verdediger die net twintig seconden in het veld stond, deelde volgens Gerrets een elleboogstoot uit, waarbij het er meer op leek dat de twee ongelukkig botsten. De moegestreden geel-zwarte formatie kreeg via Roy Terschegget nog een derde treffer te slikken. Volgende week thuis tegen het gedegradeerde Excelsior ’31 krijgen de Uien de kans om het seizoen waardig af te sluiten.

Wrang

Oosterlee had na afloop weinig goede woorden over voor het optreden van de scheidsrechter. ,,Dit is heel wrang. Er had een klein wondertje moeten gebeuren, wilden we nog kampioen worden, maar dat een scheidsrechter de wedstrijd zo beïnvloedt, mag gewoon niet. Het was een honderd procent strafschop. Dan had ik het nog moeten zien.”

Over het optreden van zijn eigen ploeg was hij positief. ,,Ik denk dat het publiek een mooie wedstrijd heeft gezien tussen twee ploegen die voor de winst speelden. We hebben genoeg kansen gecreëerd, alleen waren we slordig of maakten we de verkeerde keuzes.”

Over de rode kaarten: ,,Mark zegt dat hij die jongen niet raakte, maar was wel te laat. En bij Benito gebeurde er niet heel veel, volgens mij.”

Tekst: Tom van der Wilt