Raily Ignacio en Jeroen Hessing hebben nooit doping gebruikt. Dat zeiden de spelers van Rijnsburgse Boys vandaag na afloop van de 5-2 zege op Haaglandia. Ignacio en Hessing speelden beiden in het seizoen 2011-2012 voor Spakenburg, dat in opspraak raakte door een artikel in NRC Handelsblad. In de krant geven twee anonieme spelers toe dat gedurende het hele seizoen een groot deel van de spelersgroep het verboden middel CrackV3 gebruikte. 

,,Daar weet ik echt niets vanaf”, reageerde Ignacio desgevraagd. ,,Ik heb nooit doping gebruikt. Dat durf ik met duizend procent zekerheid te zeggen. Als er een onderzoek komt, werk ik zeker mee.” Op de vraag of hij ooit wel eens teamgenoten heeft zien gebruiken, antwoordde Ignacio ook ontkennend. ,,Ik weet alleen dat Ricky van den Bergh een keer met hartklachten naar het ziekenhuis moest.”

In het bewuste artikel geeft Van den Bergh toe een keer een slok uit een bidon te hebben genomen, waarin de doping zat. De Hagenaar deed dat naar eigen zeggen onbewust, omdat hij niet wist dat er doping inzat. Van den Bergh werd ’s avonds onwel en ging naar het ziekenhuis. Daar werd hem verteld dat er doping in de bidon zat.

Stellig

Ook Hessing reageerde stellig. ,,Nee, ik heb nooit gebruikt. Voor mij is het geen relevante vraag. Ik zal mijn medewerking verlenen aan het onderzoek, mocht dat er komen.” Toch denkt Hessing dat er in de voetballerij wel wordt gebruikt. ,,Het zal toch wel. In alle andere sporten wordt er ook doping gebruikt.”

,,Of ik ooit gekke dingen heb meegemaakt bij Spakenburg? Ja, heel veel”, vertelt Hessing. ,,Vooral na wedstrijden in café’s en kroegen, maar niet op het gebied van doping.”

Geen partij

Voorzitter Ad Hendriksen hield zich op de vlakte en weigerde naar eigen zeggen op zaken vooruit te lopen. ,,Het is niet ons pakkie aan. Wij zijn geen partij in deze. We wachten het onderzoek van de dopingautoriteiten af.”

De kans bestaat dat Rijnsburgse Boys met terugwerkende kracht de titel van het seizoen 2011/2012 krijgt. De Uien eindigden dat seizoen met een punt achterstand op Spakenburg als tweede. In het dopingreglement staat dat competitieresultaten geschrapt kunnen worden als blijkt dat meer dan twee teamleden de dopingregels hebben overtreden.” Hendriksen: ,,Dat is te prematuur nog. In Nederland is het altijd heel hypothetisch: als dit, als dat. Wij wachten de ontwikkelingen af.”

POPULAIRE BERICHTEN