Arnold Reinders (links) en Michael van der Laan zetten Hendrik van Beelen onder druk

In de nieuwe rubriek ‘Ideale elftal van…’ laten we iedere maand een prominent uit de regio zijn of haar favoriete elftal aller tijden samenstellen. In deze tweede editie mag de 38-jarige Hendrik van Beelen, clubicoon van Quick Boys, zijn elftal kiezen.

De middenvelder speelde maar bij twee clubs in zijn amateurperiode. In 2013 stopte Van Beelen bij Quick Boys en plakte er nog twee jaar aan vast bij FC Rijnvogels. Van Beelen maakte op 17-jarige leeftijd zijn debuut bij Quick Boys. Tegen rivaal Rijnsburgse Boys notabene (1-1). Hij werd op Nieuw Zuid liefst vier keer uitgeroepen tot speler van het jaar.

Twee keer achtereen pakte hij de titel in de Hoofdklasse A. Ook het algehele amateurkampioenschap valt te noteren in dat rijtje. Na gescout te zijn ging hij samen met Dirk Kuyt naar FC Utrecht. In tegenstelling tot zijn inmiddels beroemde dorpsgenoot bleef een doorbraak uit. Er volgden daarna nog drie clubs in het betaalde voetbal voor Van Beelen: Heracles Almelo, Cambuur Leeuwarden en Willem II. Daarna ging hij weer terug naar Nieuw Zuid, om vervolgens twee seizoenen later voor HFC Haarlem uit te komen.

Hendrik, mooi dat je aanschuift in deze rubriek. Laten we beginnen met de keeper die jou het meest heeft geïnspireerd.

Peter Kromhout
,,Ik heb wel een aantal goede keepers meegemaakt en Peter Kromhout is er daar een van. Ik heb niet te klagen gehad met de spelers waarmee ik heb gespeeld in mijn voetbalperiode. Ik kies voor Peter. Een keeper moet een beetje gek zijn. Ik kan me nog goed herinneren dat hij in een wedstrijd tegen FC Lisse uit zijn doel kwam en uiteindelijk drie slidings nam, niet ver van de middenlijn af. Hij had altijd de bal. Hij was altijd met het spel bezig. Prachtig om te zien.”

,,Een uitstekende keeper die altijd meevoetbalde en ook een goede pass had. Je kon op Peter bouwen. Peter heeft een Ajax en Feyenoord-verleden gehad en dat zag je duidelijk terug op het veld. Mooie kerel en altijd aardig. Ook wel belangrijk.”

Wie is jouw linksachter?

Raymond Kolder
,,Daar heb ik Raymond Kolder voor uitgekozen. Raymond kon ook goed uit de voeten als linkshalf. Het is lastig kiezen, dus vul ik hem op die plaats in. Wij speelden met Quick Boys nacompetitie tegen Huizen. De winnaar werd kampioen. Helaas verloren wij. Raymond was bij Huizen toen een bepalende speler met veel inzicht. Hij heeft daarna ook nog jaren bij Rijnsburgse Boys gespeeld. Ik vond Raymond een geweldige speler. Na een wedstrijd sprak ik wel eens met hem. Dat was altijd zeer prettig moet ik je zeggen. Een speler die ik zeker in mijn team wil hebben.”

En je twee centrale mannen?

Raymond Flaton
,,Voor mij was dat Raymond Flaton. Ik heb bij Quick Boys heel lang met hem gespeeld. Hij werd de koning van de kap genoemd. Het was schitterend om te zien hoe hij met een kap twee man uitschakelde als vrije verdediger/voorstopper. Raymond was een steunpilaar van het kampioenselftal van Quick Boys in de gouden jaren van weleer. Een hele belangrijke speler en een prima kerel. Hij mag niet ontbreken.”

Erwin van der Lugt
,,Ja, wie kent hem niet? Buiten het feit dat Erwin een uitstekende voetballer was, was hij verzamelaar van titels. Ongelofelijk. Ik heb gekscherend nog wel eens tegen een paar bestuursleden gezegd: ‘haal die Van der Lugt hierheen, want dan voel je jezelf gelijk kampioen’. Hij flikte het met IJsselmeervogels, Huizen, Rijnsburgse Boys en FC Lisse. Dus de keuze om Erwin in mijn team op te nemen, was geen moeilijke. Ik heb tegen Erwin gespeeld. Hou het op een lastige klus.”

En wie maakt de achterhoede compleet?

Bart Freke
,,Ik weet niet of Bart er blij mee is, maar ik wil hem toch in mijn team opnemen. Bart is eigenlijk geen rechtsback. Ik vond het een topper als voetballer. Je kon Bart als laatste man of op het middenveld neerzetten, want hij had een enorme drive naar voren toe. Bij Rijnsburgse Boys is hij altijd bepalend geweest. Hij was een uitermate slimme speler en vlijmscherp voor de goal. Als hij even uit het zicht was, sloeg hij toe en was je gezien. Een zeer belangrijke speler voor je team. Hij heeft ook nog een tijdje bij Quick Boys gespeeld en uiteindelijk weer terug gegaan naar de Uien.”

Dan gaan we nu naar het middenveld. Wie zijn jouw rechtshalf, linkshalf en spelverdeler?

Sandor van der Heide
,,Voor mij is dat Sandor van der Heide op rechts, die momenteel als trainer bij IJsselmeervogels werkzaam is. Ik ken hem van mijn tijd bij Cambuur Leeuwarden. Het is een van de beste spelers waarmee ik heb gespeeld. Een technisch begaafde voetballer, een genot om hem te zien spelen in het veld. Ook fysiek was hij ijzersterk. Mentaal gezien iets minder. Als dat ook top was geweest, dan had hij heel ver kunnen komen. Ik wil Sandor graag in mijn team opnemen, vooral ook omdat ik samen met hem gespeeld heb. Een geweldige voetballer, een van de betere spelers bij de amateurs.”

Kevin Winter
,,Kevin Winter is ook zo’n speler met status. Ook hij heeft veel kampioenschappen meegemaakt. Bij onder andere FC Lisse en IJsselmeervogels. Kevin zette je niet snel schaakmat, want dat deed hij zelf wel. Een prachtige speler die alle facetten van het voetbal beheerste. En dan die rust die hij uitstraalde in het veld. Fysiek heel sterk en dan ook nog eens een heel sterk linkerbeen. Balverlies kwam niet voor in het woordenboek van Kevin. Als je hem zag spelen, dan was het genieten geblazen en ging je een moeilijke middag tegemoet.”

John Blok
,,Ik was zeventien jaar toen ik bij het eerste van Quick Boys kwam. We moesten toen tegen Scheveningen spelen. Daar was John aanvoerder. Ik keek heel erg tegen hem op. Wat een voetballer en een leider in het veld was hij. Hoe hij zich positioneerde was altijd doordacht. Ik dacht toen: ‘dat wil ik ook bereiken’. John beschikte over veel inzicht en voetballend vermogen. Voor mij was hij een voorbeeld en een maarschalk in het veld. Later werd hij ook mijn trainer, waar hij het ook geweldig heeft gedaan, tot aan de dag van vandaag. Een aardige kerel en altijd rustig. Een coach waar je zeer prettig mee kon samenwerken.”

Tot slot gaan we naar de voorhoede…

‘King’ Kwong-Wah Steinraht
,,Als rechtsbuiten heb ik Kwong-Wah staan. Eigenlijk is hij spits. Bij FC Lisse heeft hij vele doelpunten gemaakt. Ik heb samen met hem gespeeld bij Haarlem. Ook bij IJsselmeervogels scoorde hij aan de lopende band. Ik kon altijd de bal bij hem kwijt. Bij Quick Boys heeft hij ook nog een jaar gezeten. Maar blessureleed voorkwam dat zijn kwaliteiten eruit kwamen. Goede speler niettemin. Toen ik bij Quick Boys speelde en hij bij FC Lisse won hij ten koste van mij de topscorers-trofee van de Hoofdklasse. Hij maakte er geloof ik twintig en ik achttien. Mooie tijden, want wij werden wel kampioen en FC Lisse werd tweede, haha.”

Marnix van der Gun
,,Voor de spitspositie had ik wel meer gegadigden. Wat te denken van Remco Torken, wat ik ook een topspits vond. Marnix was van hetzelfde kaliber. Deze man is van heel veel waarde voor ons team geweest. Hij toonde altijd inzet. Marnix liep op alles wat bewoog en dat was altijd schitterend om te zien. Hij scoorde uit alle hoeken van het veld.”

Maarten Bak
,,Ja, Maarten wil ik zeker in mijn team opnemen als linksbuiten. Een prachtige voetballer. Wij voelden elkaar blindelings aan. Maarten was een geweldige voetballer met scorend vermogen. Het is mooi dat ik nu weer met hem samenspeel in het vierde elftal. Het lijkt net of er niets veranderd is, behalve dan dat we een treetje lager spelen. Ik weet nog toen we voor het algemeen kampioenschap speelden. Maarten scoorde twee keer in de verlenging. Hij heeft bij Quick Boys zeker zijn stempel kunnen drukken op het succes van de club.”

POPULAIRE BERICHTEN