In de Hoofdklasse staat zaterdag de derby tussen Ter Leede en FC Rijnvogels op het programma. Eerder dit seizoen zegevierde de Sassenheimse formatie op De Kooltuin nipt met 0-1. Bijna twintig jaar geleden kwamen beide clubs in de Eerste Klasse eveneens tegen elkaar uit.

FC Rijnvogels ging toen nog onder de naam KRV door het voetballeven. Net als toen is de situatie op de ranglijst min of meer vergelijkbaar. Met titelkandidaat Ter Leede en KRV, knokkend tegen het degradatiespook, vertonen beide voetbaljaargangen de nodige overeenkomsten.

In het seizoen 1998-1999 joeg Ter Leede eerherstel na. Aan het verblijf in de Hoofdklasse kwam in het voorgaande seizoen al na één jaar een einde. Op de Roodemolen gold dat seizoen slechts één devies: zo snel mogelijk terug naar het hoogste niveau.

Illustere namen
KRV, dat in de jaren daarvoor in vogelvlucht de sprong van de Vierde naar de Eerste Klasse had gemaakt, had het duidelijk een stuk lastiger. Al snel in het seizoen kwam de Kooltuinbrigade in de onderste regionen terecht. Een plek waar het maar geen afstand van kon doen. Bij een derby telt de stand op de ranglijst echter lang niet altijd. En dat laatste maakt dergelijke wedstrijden doorgaans aantrekkelijk voor het publiek.

‘Het kwaliteitsverschil tussen beide teams was dat seizoen echter dermate groot dat Ter Leede tot tweemaal toe gehakt maakte van de Kooltuinformatie.’

In de beide wedstrijden viel destijds een aantal illustere namen te noteren. Met name aan Ter Leede-zijde, waarvoor onder andere Floor van Duyn, Carlo van Zelst, Frank Bloemheuvel, Erwin Beltman, Dennis Kramer, Jeffrey Stolk, Thomas Waasdorp, Maarten Smakman en Hicham Rbii binnen de lijnen verschenen.

Bij KRV verdedigde Teun van Duivenbode, jarenlang sluitpost bij het succesvolle Katwijk, de goal. Ook onder andere Huig Hoek, Martin Rog en oud-Rijnsburger Leon Vonk acteerden in het team van trainer Loek Helder. Ook Floor Immink die kort daarvoor de overstap van Ter Leede naar KRV had gemaakt speelde bij de Katwijkers. Dat laatste gold ook voor Bart Ottenkamp die net als Immink een rood-geel verleden had.

Gehakt
Het kwaliteitsverschil tussen beide teams was dat seizoen echter dermate groot dat Ter Leede tot tweemaal toe gehakt maakte van de Kooltuinformatie. In eigen huis was gastheer KRV geen partij voor de rood-gelen onder leiding van trainer Arie Lagendijk.  Op een miezerige zaterdag liet Ter Leede zien dat het menens was. Na een 0-2 ruststand werd het maar liefst 0-5, waardoor KRV en passant ook de rode lantaarn in de handen gedrukt kreeg.

Floor van Duyn probeert een pass van Hans Rovers te onderscheppen

Pikant detail: bij KRV keek Kees van Duyn met afgunst naar zijn ‘grote kleine broer’ Floor, die op het rood-gele middenveld als regisseur de touwtjes strak in handen had. Het deed Kees na afloop de volgende verzuchting slaken. ,,Het is leuk om zo’n klasbak te zien spelen. Maar nu zit ik zelf wel even in een ‘dippie’. Het werd bij Ter Leede wel een stuk minder toen Floor na de pauze noodgedwongen uitviel. Maar met of zonder hem, Ter Leede walste toch gewoon door.”

Op de Roodemolen was het ruim vijf maanden later niet veel anders. Medio maart lag Ter Leede nog altijd op koers voor de titel, terwijl het degradatiespook nog steeds rondwaarde op De Kooltuin. Op slag van rust brak Ter Leede-verdediger Marcel de Jong de ban door de 1-0 binnen te koppen.

Flauwe glimlach
Dat kon er deze middag nog wel bij voor KRV, dat Ottenkamp met een kuitbeenbreuk al na zeven minuten noodgedwongen zag afhaken. Toen na de 2-0 van Kramer ook Rog met rood van het toneel verdween en KRV met tien spelers verder moest, was het duel beslist. Floor van Duyn en Rbii zetten hierna de puntjes op de i.

De klinkende 4-0 zege voor de thuisploeg zorgde bij Ter Leede-spits Smakman na afloop voor gemengde gevoelens. De spits die in zijn eentje symbool stond voor het verschil tussen vorm en doeltreffendheid kon na afloop slechts een flauwe glimlacht op zijn gezicht toveren.

‘Ter Leede keerde aan het einde van dat seizoen glorieus terug in de Hoofdklasse. Op 1 mei kon de vlag in top na een 4-1 zege op VVOR. Voor KRV liep het een stuk slechter af.’

,,Ik raak al weken geen bal meer,” verzuchtte de aanvaller in de wandelgangen. ,,Maar vandaag ben ik toch betrokken bij de eerste twee doelpunten. Ik word er gek van.” Om daar laconiek aan toe te voegen: ,,En misschien nog kampioen ook.”

Dat laatste werd zes weken later bewaarheid. Ter Leede keerde aan het einde van dat seizoen glorieus terug in de Hoofdklasse. Op 1 mei kon de vlag in top na een 4-1 zege op VVOR. Voor KRV liep het een stuk slechter af. Eerst verdween oefenmeester Loek Helder vroegtijdig van het toneel, maar ook diens opvolger Mart de Groot kon het tij niet meer keren.

Raakvlakken
KRV ontliep dat seizoen nog wel rechtstreekse degradatie, maar sneuvelde in de noodzakelijk geworden nacompetitie. Daarin werd er na een 2-0 voorsprong met 2-3 van Lyra verloren, waarna het doek door een 1-1 remise tegen NSVV definitief viel voor de Katwijkse formatie.

Gezien het bovenstaande zijn er voldoende raakvlakken voor de derby van aanstaande zaterdag op de Roodemolen. Daarbij is het de grote vraag of Ter Leede blijft aanhaken bij koploper Noordwijk. Dat geldt ook voor FC Rijnvogels dat na de aanstelling van Jimmy Simons de opgaande lijn, die kort voor de winterstop werd ingezet, hoopt door te trekken.

Archieffoto’s: Leidsch Dagblad

Lees ook: ‘Insta-rondo met Romano van der Stoep’

POPULAIRE BERICHTEN