De tweede seizoenshelft is alweer paar speelrondes op weg; beslissingen komen steeds dichterbij. Of het nu om degradatie, een periodetitel of het kampioenschap gaat. Toch is er ieder seizoen weer verwarring als het gaat om de alle regelingen. Op zich niet zo gek, zeker omdat ze zowat ieder seizoen weer veranderen, met name voor de hogere divisies. 

Neem bijvoorbeeld de Tweede Divisie, waar na dit seizoen één beloftenteam sowieso weg gaat vallen. Voor het seizoen 2019/20 heeft de KNVB namelijk besloten om nog maar twee beloftenploegen uit te laten komen in de Tweede Divisie. Met dat besluit komt de bond tegemoet aan de wens van de amateurclubs.

Op dit moment staan Jong Sparta Rotterdam en Jong Vitesse aan de goede kant van de streep, op respectievelijk de zevende en tiende plek. Jong Almere City, dat op dit moment vijftiende staat met achttien punten, moet daardoor vrezen voor degradatie. Stel dat Jong FC Volendam, de huidige koploper in de Derde Divisie B op zondag, kampioen zou worden, dan zou Jong Vitesse zelfs degraderen en Volendam promoveren.

VVSB
Voor VVSB heeft deze regeling wel degelijk een voordeel, want alleen de hekkensluiter daalt direct af naar de Derde Divisie. Hoewel de Noordwijkerhouters er met zeven punten niet al te florissant voor staan, is er nog een ontsnappingsroute mogelijk. Springt de nummer laatst over nummer zeventien FC Lienden heen, dan heeft de formatie van trainer Eric Meijers nog kans via de nacompetitie om degradatie te voorkomen.

In dat geval zou VVSB eventueel Quick Boys kunnen treffen in de play-offs. De Katwijkers, die nu vierde staan, maken kans om een vervangende periode te pakken in de Derde Divisie. Er vanuit gaande dat de titel niet meer wordt behaald met de huidige acht punten achterstand op koploper Noordwijk. Maar een periodekampioenschap behoeft wel wat uitleg, want het blijft af en toe verwarrend.

Periodetitels
Hoe zit het met de periodekampioen? Waar krijgt een ploeg de periode toegewezen? Het team dat in de bepaalde periode de meeste punten heeft behaald, mag zich uiteraard periodekampioen noemen. Eindigen in een periode teams gelijk, dan is het doelsaldo van de betreffende periode van doorslaggevende betekenis. Is dit ook gelijk, dan is het aantal doelpunten vóór beslissend. Is dit ook gelijk, dan volgt een beslissingswedstrijd of een halve competitie aan het einde van het seizoen.

Teams die overigens al een periodetitel hebben behaald, kunnen geen volgend periodekampioenschap verkrijgen en dus niet deelnemen aan een beslissingswedstrijd.

Vervangende periode
Maar wat nu als een team zowel de eerste als de tweede periode bovenaan eindigt? In dat geval wordt de nummer twee van de tweede periode aangemerkt als vervangende periodekampioen. Eindigt de periodekampioen van de eerste en/of de tweede periode ook in de derde periode bovenaan? Dan wordt het eerstvolgende team in de periodestand van de derde periode dat nog geen periodekampioen is, beschouwd als de vervangende periodekampioen.

Als hiervoor op grond van het aantal punten in de periodestand meerdere teams in aanmerking komen, dan is het doelsaldo van de betreffende periode beslissend. Als ook het doelsaldo gelijk is, dan is het aantal doelpunten vóór beslissend. Als ook dit gelijk is, dan volgt een beslissingswedstrijd respectievelijk een halve competitie.

Stel dat bijvoorbeeld Noordwijk, dat al de eerste periodetitel heeft gepakt, ook de tweede periode binnenhaalt. Dan zou de nummer twee dus de vervangende periode pakken. Dat zou in dit geval nog FC Lisse kunnen zijn, aangezien de formatie van Robbert de Ruiter nog dicht op de bovenste ploegen staat in de periodestand. Dan moet het komende zaterdag echter wel winnen op bezoek bij Hoek.

Klassenkampioen
Als de klassenkampioen of de promovendus tevens periodekampioen is, dan wordt het team dat in de eindrangschikking van de volledige competitie de meeste punten heeft behaald en dat nog geen periodekampioen is,   als vervangende periodekampioen van de klassenkampioen aangewezen.

Als een periodekampioen niet kan of mag promoveren, doordat het bijvoorbeeld ook op een nacompetitieplek tegen degradatie is geëindigd, dan wordt het team dat in de eindrangschikking van de volledige competitie de meeste punten heeft behaald en dat nog geen periodekampioen is, als vervangende periodekampioen aangewezen.

Als op grond van het aantal punten in de eindrangschikking van de volledige competitie hiervoor meerdere teams in aanmerking komen, dan is het doelsaldo van de oorspronkelijke competitie beslissend. Als dat nog geen duidelijkheid geeft, dan is het aantal goals vóór beslissend. Als ook het doelsaldo gelijk is, dan is het aantal doelpunten tegen beslissend. Als dit ook gelijk is, dan beslist het totale onderlinge resultaat (wedstrijdpunten, doelsaldo, doelpunten vóór). Als dit ook gelijk is, dan volgt een beslissingswedstrijd respectievelijk een halve competitie.

Voor verdere informatie, bekijk het handboek competitiezaken van de KNVB.

Archieffoto: Stefan Rijnders

Lees ook: ‘Van Duijn: „Daar had ik destijds slimmer mee om moeten gaan”’



POPULAIRE BERICHTEN