Jaap van Duijn stond vroeger bekend als clubhopper. Hij kon zich af en toe nog wel eens van zijn slechte kant laten zien binnen en buiten het veld. Dat imago is inmiddels flink weggepoetst en zijn leven is flink veranderd. Hij heeft een zoontje en is getrouwd. Niets lijkt meer op de wildebras van vroeger. Dat uit zich ook in zijn clubkeuze. Vorige week werd namelijk bekend dat de 28-jarige aanvaller volgend seizoen zijn vierde jaar ingaat bij FC Rijnvogels.

De linksbuiten heeft clubs als Quick Boys, Spakenburg en Noordwijk in rap tempo afgewisseld, maar die tijd heeft hij achter zich gelaten. De klik is er duidelijk tussen Van Duijn en de hoofdklasser.

„Ik voel me maar op één plek écht thuis en dat is bij mijn gezin, maar ik voel me goed bij FC Rijnvogels. Ik zie ook geen reden om te vertrekken.’’

Scherpe randje
Een duidelijk antwoord van de Katwijker. De aanvaller maakt zijn keuzes altijd vanuit zijn hart. Hij heeft daarom ook geen moment spijt van dingen die in het verleden zijn gebeurd. Maar vroeger had de linksbuiten naar alle waarschijnlijkheid niet besloten om nog één jaar bij de Katwijkers te blijven.

„Iedereen weet hoe ik ben geweest. Dat schuif ik ook niet onder stoelen of banken, maar je moet nooit rouwen om het verleden, maar altijd vooruit blijven kijken.’’

„Tegelijkertijd ben ik inmiddels 28 en is het scherpe randje er ook wel een beetje vanaf.’’

„Ik stond middenin het leven met alles erop en eraan. Ik maakte wel eens domme keuzes. Na de voetbal dronk ik een drankje en belandde daarna wel eens in verkeerde situaties. Daar had ik destijds slimmer mee om moeten gaan, maar dat is gebeurd.’’

Toch moet er iets veranderd zijn in het leven van de voetballer en dat erkent hij zelf ook. Vroeger kwam Van Duijn binnen en buiten het veld nog wel eens negatief in het nieuws. Nu de 28-jarige speler is getrouwd en een kindje heeft gekregen, is dat wel anders geworden. Dat is volgens de linksbuiten een leerproces waar je in het leven tegenaan loopt. Een moment dat zich vanzelf ontwikkelt.

„Als je vrijgezel bent, dan heb je snel de neiging om de flessen te pakken en de rondte in te gaan. Je thuissituatie is ook een soort stok achter de deur. Ik leef voor mijn gezin en dat is het enige wat telt. Voetbal is plezier. Ik ben niet degene om dat zomaar naar de klote te helpen, om het maar even grof te zeggen. Tegelijkertijd ben ik inmiddels 28 en is het scherpe randje er ook wel een beetje vanaf.’’

„Je moet nooit rouwen om het verleden, maar altijd vooruit blijven kijken.’’

Zo is de nieuwe Van Duijn ouder en wijzer geworden. Gezien zijn leeftijd zou je kunnen zeggen dat hij het nog één keer hogerop kan proberen. Maar de druk bij de Katwijkers is nu eenmaal een stuk minder dan bij verenigingen waar hij eerder in zijn loopbaan heeft gespeeld, iets wat Van Duijn als prettig ervaart.

„Daar kon ik overigens wel altijd goed mee omgaan, maar bij mijn vorige clubs moest ik er ook echt voor leven. Er hing een bepaalde druk rondom die elftallen. Het is allemaal groter en mensen verwachten meer van je. Daar zit ik niet meer op te wachten.’’

Op z’n plek
De gemoedelijkheid van de FC Rijnvogels past bij Van Duijn. Dat is volgens hem niet bij iedere vereniging. Bij de grotere clubs, zoals Quick Boys en Rijnsburgse Boys, rommelt het wat meer dan op De Kooltuin. Die gemoedstoestand trekt de 28-jarige voetballer enorm.

„Ik zit hier op mijn plek en iedereen op de club waardeert mij. De mensen staan allemaal wat dichter bij elkaar. Dat vind ik het allerbelangrijkste. In het leven, maar ook voor een speler zoals mij. Daardoor voel ik me zo goed.’’

Archieffoto: Piet van Kampen

Lees ook: ‘Lauhouh gaat weer in Alphen aan den Rijn voetballen’

POPULAIRE BERICHTEN