bierkorier

Hij was zondag bij VVSB zonder meer de man van de wedstrijd. Zowel in aanvallend als in verdedigend opzicht onderscheidde Martijn Hoogenboom zich met een treffer. In het met 3-1 gewonnen duel tegen JVC Cuijk maakte de centrale verdediger zijn basisdebuut in dit seizoen. Eentje die hij zijn leven niet meer zal vergeten.

Bij absentie van Jordy Zwart is het niet zo makkelijk om juist diegene te vervangen met zijn karrenvracht aan ervaring. Zwart was een van de drie geschorsten bij VVSB. Ook maatje Stefan Kraaijvanger centraal achterin ontbrak, zodat Peet van der Slot een duo vormde met Hoogenboom. Trainer Wilfred van Leeuwen had daarop geanticipeerd door JVC Cuijk de bal te gunnen, mede vanwege de niet geweldige opbouwcapaciteiten van zijn gelegenheidsduo. Van der Slot en Hoogenboom zijn twee echte verdedigers van het type niet ‘lullen, maar poetsen’. De Gelderse formatie had geen antwoord op het reactievoetbal van VVSB en creëerde dan ook geen enkele uitgespeelde kans.

Door de grond zakken
De middag van Hoogenboom leek in eerste instantie op een nachtmerrie uit te draaien. VVSB was 120 seconden daarvoor op voorsprong gekomen, toen de thuisploeg een vrije trap mocht nemen tussen de zestien en de zijlijn. De bal werd voorgeslingerd en Hoogenboom zette zijn hoofd tegen het leer. Met uiterste precisie verdween die in het kruis. ,,Ik kon wel door de grond zakken. Ik dacht dat ik de bal vol kon raken, maar ik schampte hem te veel. Hij zat er goed in”, zegt hij zuur. ,,Spelen in zo’n wedstrijd is al lastig en dan ook nog een eigen doelpunt maken, doet je zelfvertrouwen geen goed.”

Acht minuten voor rust maakte Hoogenboom zijn fout meer dan goed. Een vrije trap zeilde langs alles en iedereen en bij de tweede paal stond daar Hoogenboom om de bal binnen te glijden: 1-2. ,,Dat verzin je niet. Maar ik zat gelijk weer lekker in de wedstrijd”, zegt hij met een glimlach van oor tot oor.

Normaal werkt hij zijn wedstrijden af in het tweede, soms mag Hoogenboom op de bank bij de hoofdmacht plaatsnemen. Een keer eerder stond hij in de basis. Vorig seizoen tegen Koninklijke HFC maakte Hoogenboom zijn debuut vanaf het begin. De 21-jarige stopper kwam twee seizoenen geleden over van DOSR waar hij een jaartje in de selectie had gespeeld.

Dorpsclubs
Hij heeft het goed naar zijn zin op de Boekhorst. ,,Zeker. VVSB is ook een echte dorpsclub, net zoals DOSR. Alleen ze spelen drie niveaus hoger.” Dat Hoogenboom nog geen basisplaats heeft bemachtigd, vind hij logisch. ,,Jordy is nog wel een paar maatjes te groot. Die speel je er niet zomaar uit. Die illusie heb ik ook helemaal niet. Ik wacht rustig af en wil mij gewoon verder ontwikkelen bij VVSB. Ik heb geen haast.”

Zijn solide optreden verraadde niet dat hij sporadisch in de hoofdmacht acteert. Hoogenboom merkte wel degelijk het verschil tussen de verschillende niveaus. ,,In zo’n wedstrijd leer je meer dan in een half jaar in het tweede. Alles gaat met 100 kilometer per uur. Niet normaal.” Hij wist afgelopen maandag al dat hij moest opdraven, met alle kaarten die werden verzameld een dag ervoor. Van Leeuwen had ook geen andere keuze dan Peet van der Slot te koppelen aan de jongeling. ,,We hebben donderdag op de training even samengespeeld. Ik denk dat we weinig hebben weggegeven. Het stond wel goed”, vatte Hoogenboom zijn optreden prima samen.

Door de gele kaarten voor Van der Slot en Sten Admiraal ontbreken er over twee weken tegen TEC opnieuw twee verdedigers. De kans is groot dat Hoogenboom dan sowieso weer bij de selectie zit. Mocht Tim de Rijk de plek van de geblesseerde linksachter Jelmer Vijlbrief moeten overnemen, zal Van Leeuwen voor de rechtsachterpositie moeten puzzelen. Hoogenboom schiet het idee af dat hij daarvoor in aanmerking komt. ,,Nou, laten we dat maar niet doen”, stelt hij lachend. ,,Ik ben echt geen rechtsachter. Dat kan ik de ploeg niet aandoen.”

Foto: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen