Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, het was vooral de week van het bekervoetbal. Laten we beginnen met het succes van VVSB. Je was woensdag als radioverslaggever in de kantine van VVSB. Hoe heb je dat ervaren?

,,Als heel leuk. Het was een avond waar alles inzat. Niemand gaf nog een cent voor de kansen van VVSB, maar ze hebben zich uit geslagen positie teruggeknokt. Het was een heel leuke uitzending, met Jim van der Deijl vanuit het stadion en ik in de kantine. Dat kwam natuurlijk ook door de uitslag, al was de sfeer gedurende de hele wedstrijd top. De mensen waren echt trots op VVSB. Dat de wedstrijd uiteindelijk zo draaide in het voordeel van VVSB was fantastisch. En knap dat ze het in negentig minuten hebben gedaan, zonder verlenging.”

,,Dit is geweldige reclame voor VVSB. De club staat op de kaart en heeft ontzettend veel aandacht gehad. Er schuilt ook een gevaar in het bekersucces, maar daar kom ik zo nog wel even op terug.”

De matchwinner Maikey Parami is een bekende Nederlander geworden. Tijdens het carnaval gingen zelfs mensen in Brabant als hem verkleed. Wat vind jij van die gekte rondom hem?

,,Het is, al dan niet terecht, logisch. Parami scoorde de winnende en had een leuke uitspraak. De landelijke media hebben zo het verschil tussen de amateurs en de profs willen benadrukken. Ze hadden ook Peet van der Slot kunnen nemen, die voor de wedstrijd gewoon nog een halve dag had gewerkt.

,,Overigens is die man die altijd de spotjes van Albert Heijn insprak net gestopt. Maikey Parami zou zomaar het nieuwe gezicht van Hema kunnen worden.”

Wat zegt het dat VVSB in de slotfase de wedstrijd zo op zijn kop zette?

,,Het zegt iets over de conditie van VVSB. Het geloof na de 2-1 van Bekooij kwam helemaal terug. Ze zijn va banque gaan spelen en Den Bosch raakte in paniek. Die ploeg had heel weinig vertrouwen, dat kon je zien. Dat die keeper vervolgens zo’n fout maakt en die misser Den Bosch fataal wordt, dat zijn dingen die gebeuren.”

Vond jij Den Bosch niet de hele wedstrijd al een nerveuze indruk maken, vooral achterin?

,,Daar kan ik niet echt over oordelen. Ik heb de wedstrijd zijdelings en met een schuin oog gevolgd. Ik was er natuurlijk om quotjes te halen en verslag te doen van de sfeer in de kantine. Ik had ook nog wat problemen met mijn verbinding, waardoor ik niet heel analytisch de wedstrijd heb kunnen bekijken. Maar het is gewoon de verdienste van VVSB. Ik hoorde iemand van RTL roepen dat het matchfixing was. Ik vind dat we dat niet moeten gaan denken en roepen.”

Je had het net over een potentieel gevaar. Wat bedoel je daarmee precies?

,,Ze zitten nu in een hosannastemming en terecht, want het is een wereldprestatie. VVSB moet alleen snel weer back to earth komen. Er komen ook straks uitwedstrijden aan waarin ze voor 200 man gaan spelen. Bovendien zien tegenstanders VVSB als de te kloppen ploeg: het grote VVSB, de halvefinalist in de KNVB-beker. Van zo’n ploeg wil iedereen extra graag winnen. Want laten we wel zijn: het zou natuurlijk doodzonde zijn als VVSB volgend seizoen niet in de Tweede Divisie speelt.”

Hoe goed is VVSB eigenlijk?

,,VVSB is een goede ploeg, maar ze zijn wisselvallig gebleken. Ze komen vaak in scoringspositie, maar gingen daar niet altijd even goed mee om. Ze zijn tegen Magreb weer doelpunten gaan maken, maar dat gevoel is even weggeweest. VVSB is zaterdag voor zo’n drieduizend mensen gehuldigd in De Schelft. Een grotere huldiging dan welk kampioensfeest ook bij de amateurs. Zoveel mensen en zo uitbundig als het feest was, dat vergelijk ik met de kampioensfeesten van Katwijk, Rijnsburgse Boys en Quick Boys op het gemeentebordes. VVSB moet er van genieten, maar ook niet te lang in de euforie blijven hangen. Dat is Wilfred van Leeuwen, denk ik, wel toevertrouwd. Het weekend vrij met carnaval is goed geweest. Nu wacht zondag EVV.”

Wat ik bedoelde: VVSB heeft een unieke prestatie geleverd. Maar hebben ze ook een unieke ploeg in jouw ogen?

,,Dat vind ik een lastige vraag. VVSB heeft een goede ploeg, al hebben ze dat dit seizoen dus niet elke week laten zien. Het ging met ups en downs. Het succes van IJsselmeervogels heb ik als 15-jarige bewust meegemaakt, al kan ik niet meer herinneren hoe zij in de competitie presteerden. En laten we realistisch zijn: de loting heeft niet tegengezeten. Winnen van twee clubs uit de Jupiler League en twee topklassers is heel knap, maar echt grote clubs is VVSB nog niet tegengekomen. Nu dan met FC Utrecht.”

Zaterdag was je bij Quick Boys. Daar zullen ze dromen van wat VVSB meegemaakt heeft.

,,Op Nieuw Zuid willen ze maar één ding en dat is promoveren naar de Topklasse. Het liefst met een kampioenschap, waar ze volop voor in de race zijn, en anders via de nacompetitie. Samen met Noordwijk gaan ze het uitmaken wie er kampioen wordt. Quick Boys had dat ticket voor de KNVB-beker graag willen hebben, maar ze zijn er denk ik niet helemaal kapot van dat ze het niet hebben gehaald.”

,,En laten we Quick niet onderschatten. Dat is een goede ploeg met gevestigde namen en gewoon de nummer vier van de Hoofdklasse.”

Hoe was de wedstrijd?

,,Het was duidelijk dat beide ploegen heel graag wilden winnen. De duels werden niet geschuwd. Quick Boys speelde bij vlagen herkenbaar voetbal: mooi aanvalsspel, met af en toe goede combinaties. Ik wierp ook even een blik op de selectie en ik vind het knap dat ze zoveel eigen jongens hebben. Dennis van der Plas, Joey Ravensbergen en Martijn de Zwart spelen in de basis. En dan zijn er ook nog de jongens als Jaap van der Plas en Jesse Driebergen.”

Je bent geen fan van de Districtsbeker, dat is bekend. Ben je blij dat er dit weekend gewoon weer voor de competitie wordt gespeeld?

,,Jazeker. Er komt een heel leuke periode aan, waarin de kaarten geschud en de prijzen voorzichtig verdeeld gaan worden. Rijnsburgse Boys kan zich niet heel veel meer permitteren en moet eigenlijk een serie gaan neerzetten. Ook om een signaal richting de concurrentie af te geven, want in Ermelo en Veenendaal zitten ze ook niet stil. Zaterdag speelt Rijnsburgse Boys thuis tegen Sneek, een prima tegenstander om een reeks tegen te starten.”

Wat vond je van de Klassieker en het spel van Dirk Kuyt?

,,Dirk Kuyt kan het niet alleen. Ik vond hem een nuttige wedstrijd spelen, Kuyt is eigenlijk altijd nuttig. Ik vind het jammer voor hem dat Feyenoord nu zes keer op rij heeft verloren. En dat terwijl het er voor de winterstop nog zo goed uitzag. En voor de competitie had het beter geweest als Feyenoord een goed resultaat had geboekt. Nu gaat het tussen PSV en Ajax, anders had de traditionele top drie nog een rol gespeeld.”

,,Ik vond het als kijkspel een goede Klassieker en één van de beste wedstrijden die ik de laatste tijd in de Nederlandse competitie heb gezien. Wat ik schandalig en tenenkrommend vond is de pop van Vermeer. Daar kan ik met mijn pet echt niet bij. Ik vind dat Ajax er goed op heeft geanticipeerd. Dit soort dingen horen bij een voetbalwedstrijden en in een stadion niet thuis.”

POPULAIRE BERICHTEN