Hij is een echte Amsterdammer, houdt van het voetbalspelletje en was dit seizoen soms te bewonderen bij FC Rijnvogels. We hebben het over Mitchell Theuns. Aan zijn avontuur in Katwijk is na één seizoen alweer een eind gekomen. Als je wat dieper in de persoon Theuns duikt, dan kom je er al snel achter dat hij een hele bijzondere voetballer met een mooi verhaal is. De Insta-Rondo met Mitchell Theuns.

,,Bij Ajax – PSV mocht ik balletje hooghouden. Er zaten 40.000 toeschouwers in het stadion. Dat was echt heel bijzonder om mee te maken. Ik moest bij trainer Ronald Koeman komen, mocht langs bij zijn kantoortje en zag Zlatan Ibrahimovic, Rafael van der Vaart, Nigel de Jong, Hatem Trabelsi in de kleedkamer zitten. Allemaal grote namen. Met Cristian Chivu, mijn grote idool, mocht ik op de foto. Dat was echt gaaf.”

,,Ik heb vier jaar in de jeugdopleiding van Ajax gespeeld. Als 8-jarig jongetje ben ik gescout en kwam in een hele goede lichting terecht. Joel Veltman, Dico Koppers, Quincy van de Leuv, Joeri de Kamps, Olaf Schell. Ga nog maar even door. Allemaal talenten.”

,,Het ging er hard aan toe hoor, daar in de jeugd van Ajax. Iedereen vertoonde haantjesgedrag en wilde de beste zijn. En dan waren we pas allemaal jongetjes van acht, negen jaar. Ik zelf was ook een echt straatschoffie. Ik heb wel wat tikkies uitgedeeld. Maar de trainer vond dat niet erg. Die vond het wel leuk als het er een beetje fel aan toe ging. We konden echt heel goed voetballen.”

,,Toen ik twaalf jaar was, kwam het moment dat ik het niet meer naar mijn zin had bij Ajax. De druk was echt heel erg hoog. Als speler vertegenwoordigde je Ajax. Ajax was alles. Maar ik vertelde juist tegen mijn ouders dat ik dat niet vond. Er werd verteld: er zijn duizenden jongetjes die bij Ajax willen spelen en jij mag dat. Omdat ik zelf besloot weg te gaan, mocht ik naar een andere bvo. Dat werd FC Utrecht.”

Internationale toernooien
,,Daar was het echt heel anders. Er was veel minder geld en daardoor automatisch ook veel minder druk. Waar we met Ajax als kleine jochies naar Spanje, Italie gingen, was dat met FC Utrecht naar de Ardennen. Dat was wel een mooie vergelijking.”

,,Wat de mooiste momenten uit mijn jeugd zijn? Als klein jongetje heb ik met Ajax in een finale van een toernooi tegen Barcelona gestaan. Het hele stadion was voor Barca, maar wij wonnen. Het ging er ook zo hard aan toe. Die Spanjaarden, zo fel en lichamelijk. Mijn directe tegenstander was Christian Tello, hij speelt nu bij Fiorentina. Die jongen was echt zo goed.”

,,Ja, ik heb echt een hele mooie jeugd gehad. Ik heb er veel voor moeten laten, maar het is het wel dubbel en dwars waard geweest. Verjaardagspartijtjes moest ik altijd overslaan en was vaak meer bij Ajax, dan dat ik thuis was. Maar niemand kan mij dit meer afnemen. Voetbal is het mooiste wat er is.”

,,Tijdens het kampioenfeestje van AFC kwam de grote baas van de Telegraaf naar mij toe. Ze wilden graag een interview met mij doen en daarbij moest ook een fotoserie gemaakt worden. Het was als voorbereiding op de wedstrijd voor de landelijke amateurtitel tegen Spakenburg. Het was leuk om in de grootste krant van Nederland te staan.”

,,De eerste wedstrijd verloren we met 4-1, thuis werd het 4-3. Het was net niet genoeg om die titel binnen te slepen. Hoe vaak maak je het mee om de beste amateurclub van Nederland te worden? Dat voelde echt als een verloren finale…”

,,Mijn eerste kampioenschap. Vier jaar geleden is dat alweer. Dat is echt het mooiste wat je mee kan maken. We hadden destijds met AFC niet het beste team, maar alles klopte wel. Er zaten een aantal ervaren spelers in, maar ook een aantal hele jonge. Van de routiniers heb ik echt heel erg veel geleerd.”

,,Na mijn tijd bij AFC kwam ik bij FC Rijnvogels terecht, waar ik helaas alweer wegga. Bij het eerste gesprek was ik heel erg onder de indruk, maar het is uiteindelijk niet geworden wat ik gehoopt had. Bij AFC kregen we altijd hele powerpoints te zien over onze tactiek. Bij FC Rijnvogels is dat een praatje van vijf minuten.”

De echte Mitchell Theuns
,,Dat maakt niet uit. Voor de ene speler werkt dat heel goed, maar voor mij niet. Ik ben nog een vrij jonge speler (25), maar ik ben van mening dat je nooit te oud bent om te leren. Maar helaas zie ik bij FC Rijnvogels weinig toekomst. Ik heb nooit de echte Mitchell Theuns kunnen laten zien. Dat vind ik wel heel jammer.”

,,Ik heb tot nu toe een hele mooie carrière achter de rug, maar ik hoop dat deze nog mooier wordt. Ik ben nog vrij op de markt en hoop dat er op het laatste moment nog iets op mijn pad komt.”

Foto boven: Orange Pictures
Foto’s in artikel: Mitchell Theuns

POPULAIRE BERICHTEN