Nog vier nachtjes slapen en dan is het zo ver, de VIDBenfietwedstrijd op sportpark de Kooltuin bij FC Rijnvogels. We hebben er zin in! Aan de fitheid van de teams hoeft niet te worden getwijfeld. Met name uit het kamp van de All Stars komen goede berichten dat er flink wat kilo’s worden afgetraind. Ook de organisatie – in het bijzonder gastheer FC Rijnvogels – is klaar voor een spetterende avond. Graag vertellen we jullie vooraf over de goede doelen waar de opbrengst over verdeeld wordt.

Met veel trots zetten we ons a.s. vrijdag in voor het Willem-Alexander Kinderfonds en Stichting Juul. Zij zetten zich beide in voor de bestrijding van kinderkanker door geld in te zamelen voor het Willem Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ). Ook genereren beide organisaties gelden ten behoeve van onderzoek dat moet leiden tot effectievere bestrijding van kinderkanker.

Dat de benefietwedstrijd bij FC Rijnvogels wordt gespeeld en de opbrengst ten goede komt aan Stichting Juul en het Willem Alexander Kinderfonds, is geen toeval. Begin maart gingen de drie partijen een samenwerkingsverband aan. ,,De voorzitter van Rijnvogels, Niek Jan van Kesteren, heeft ons benaderd omdat hij verder wilde kijken dan alleen voetbal”, zegt Wim Korndoffer, voorzitter van Stichting Juul. Daar stonden wij voor open. Het werkt twee kanten op. De club kan zijn maatschappelijke betrokkenheid tonen. Voor ons biedt het de mogelijkheid om geld en aandacht voor het goede doel te genereren.”

De komende drie jaar gaan de partijen intensief samenwerken. Een van de eerste zichtbare elementen van de samenwerking was de medewerking die drie spelers van FC Rijnvogels (Sander van der Horst, Eef Schoneveld en Carl Kraayenoord) en trainer Hein van Heek verleende aan een uitzending van Kids Flits in het LUMC, een programma dat iedere donderdag wordt gemaakt voor de patiënten van het kinderziekenhuis om o.a. jonge (kanker) patiëntjes op te vrolijken  en even hun pijn te doen vergeten. Voetbal in de Bollenstreek was die dag aanwezig om een reportage te maken en was erg onder de indruk.

Spontaan idee

Na afloop van de uitzending raakte Voetbal in de Bollenstreek aan de praat met Liaan Jansen, directeur fondsenwerving van het Willem-Alexander Kinderfonds. Liaan vertelde graag bij meer voetbalverenigingen een ingang te willen krijgen. Daarvoor was ze bij VIDB aan het juiste adres. Niet veel later ontstond het spontane idee om een benefietwedstrijd te organiseren en geld in te zamelen voor het goede doel. Inmiddels zijn we twee maanden verder en staat de benefietwedstrijd bijna voor de deur.

Liaan Jansen vertelt waarom er (veel) geld nodig is. ,,De kinderen die opgenomen worden in het WAKZ van het LUMC verblijven hier relatief lang, de faciliteiten zijn echter veelal verouderd. We zijn er trots op dat we aan de vooravond staan van een grootse vernieuwbouw. Overheid en zorgverzekeraars dragen in belangrijke mate bij in de financiering, maar voor ontspanning (Kinder TV), het kindvriendelijk aankleden van de afdelingen en goede begeleiding van ouders, broertjes en zusjes, zijn vaak aanvullende middelen nodig.”

Liaan Jansen vervolgt: ,,Iedereen kan meehelpen het verschil te maken door ons te ondersteunen. We zijn er heel trots op dat we dit in samenwerking met Stichting Juul, FC Rijnvogels en Voetbal in de Bollenstreek kunnen doen. Wij merken dat overal waar we samenwerkingen aangaan, er spontaan prachtige initiatieven ontstaan. Daardoor krijgen we met z’n allen een veel groter bereik. Deze benefietwedstrijd is hier een sprekend voorbeeld van. We zijn trots dat alle spelers, oud-spelers en clubs uit de Bollenstreek zo enthousiast op dit initiatief reageren en hopen dan ook dat veel supporters ons enthousiasme zullen delen.”

Stichting Juul

Stichting Juul ontstond in 2008 na het overlijden van de pas achtjarige Juliette Bakkenes. De Katwijkse Stichting zamelt geld in ten bate van onderzoek naar en de bestrijding van kinderkanker, maar probeert ook op andere manieren bij te dragen. Korndorffer: ,,We zijn dan ook heel blij met de samenwerking met FCR en het WAKF. Dit biedt ons ‘ineens’ heel veel meer mogelijkheden, waarbij we ook immateriële zaken samen kunnen organiseren, zoals bijvoorbeeld het regelen van een verwenmoment aan bed van een ziek kind, met een schoonheidsspecialiste of kapster. In september hopen we vanuit de samenwerking een sportdag te organiseren met trainers/trainsters en spelers/speelsters voor kinderen die daarvoor weer fit genoeg zijn om samen met vriendjes, vriendinnetjes, broertjes en zusjes spelenderwijs weer op de weg terug te komen. We hopen dan natuurlijk dat VIDB daar ook bij is.”

VIDB is trots met alle clubs uit de Bollenstreek hier aan bij te kunnen dragen. Nagenoeg alle clubs hebben een financiële donatie aan de avond toegezegd. Toeschouwers kunnen een donatie doen bij de collectanten die op de Kooltuin aanwezig zijn. Bij diezelfde collectanten kan een knuffelbeer worden aangeschaft à raison van tien euro. De volledige opbrengst wordt verdeeld over beide goede doelen.

Het team van VIDB kijkt enorm uit naar deze bijzondere avond. Hopelijk tot vrijdag!

Foto: Hans Schalk

POPULAIRE BERICHTEN