In de ‘Jeugdelftal van de Maand’ wordt de schijnwerper gericht op een regionaal jeugdteam. Dit keer komen trainer en spelers van FC Lisse B1 aan het woord over het wel en wee van hun team. Zowel binnen als buiten de lijnen.

FC Lisse B1 kende dit seizoen een vliegende start, maar na de winterstop wil het een stuk minder goed vlotten met het team, dat afgelopen zaterdag opnieuw punten verspeelde. De titel is weliswaar nog lang niet uit zicht, maar de ooit zo riante eerste plaats op de ranglijst is intussen verlaten voor een tweede stek. De vijf behaalde punten in evenzovele duels dit kalenderjaar spreken dan ook voor zich. Met nog zes duels te gaan is er, om promotie naar de Vierde Divisie af te dwingen, nog een lange weg te gaan.

Rob Jonkman, hoofdtrainer van FC Lisse B1, verontschuldigt zich dat de dinsdagavond-training dit keer wat later begint. Voorafgaand aan de wekelijkse thematraining onder leiding van eerste-elftalspeler Richard van Heulen hebben spelers en staf eerst de koppen eens goed bij elkaar gestoken. ,,Afgelopen zaterdag verloren we in mijn ogen volkomen onnodig van GDA B1, waardoor we ook nog eens de koppositie aan Sportlust ’46 verspeelden. Dat beseften de spelers zelf ook wel. Tijd voor een goed gesprek en dat heeft zojuist plaatsgevonden. Nu maar hopen dat het ook verhelderend gaat werken”, verklaart Jonkman, samen met Pros Nieuwenhuizen, verantwoordelijk voor Lisse B1, de vertraagde aanvang van de training.

Vervolgens gaat de B-selectie van FC Lisse, verdeeld over twee groepen, aan de slag. Onder leiding van Van Heulen wordt een zeven tegen vier positiespelletje gespeeld. John van Oosten, trainer van de B2, neemt de andere helft van de groep onder zijn hoede. Jonkman die bezig is aan zijn laatste maanden op Ter Specke – volgend seizoen wordt hij trainer van VVSB 2 – kijkt belangstellend toe. ,,Wekelijks een thematraining betekent dat er op een specifiek onderdeel geoefend wordt. Afwerken en omschakelen horen daar bijvoorbeeld ook bij. Donderdag ligt de nadruk op de conditionele vormen, terwijl we op vrijdag, de dag voor de wedstrijd, team-tactisch trainen.”

Duidelijke opdracht
Bij FC Lisse spelen de eerste juniorenelftallen allemaal op Hoofdklasseniveau. Om in de toekomst de weg verder omhoog in te slaan bestaan de A1 en B1 vanaf volgend seizoen uit louter tweedejaarsspelers. In de de A2 en B2 komen de eerstejaars terecht. ,,FC Lisse A2 en B2 zijn dan onze elftallen onder 18 en 16 jaar. Eigenlijk is het werken met een talentenpool. En ook bij de C-junioren staat iets dergelijks op stapel. Daarmee willen we het niveau verder optrekken. De resultaten zijn er nu al naar, hoewel met name de B1 door een dip na de winterstop teruggevallen is naar de tweede plaats”, moet Jonkman tot zijn teleurstelling vaststellen. ,,Onze opdracht is duidelijk. We moeten de zes resterende duels winnen om alsnog kampioen te kunnen worden en gezien de kwaliteiten binnen het team moet dat kunnen lukken.”

Om spelers individueel beter te maken traint een aantal spelers van de B1 gedurende het seizoen regelmatig mee bij de A-junioren. Echte toppers worden wat de trainingen betreft langer uitgeleend aan een hoger niveau. ,,We werken hier met twee doelstellingen. Allereerst de teams op een zo hoog mogelijk niveau laten spelen, zodat de weer- en tegenstand zo groot mogelijk is. Aan de andere kant proberen we zoveel mogelijk jeugdspelers aan het einde van de rit af te leveren voor de A-selectie”, verduidelijkt Jonkman de opzet.

Na zeven seizoenen bij de Foreholte-jeugd en drie jaar Ter Specke kent hij het klappen van de zweep inmiddels. ,,De B-categorie is gewoon een moeilijke doelgroep. De jongens moeten presteren op school en bij de club, terwijl een aantal spelers daarnaast ook nog een baantje heeft. Daarbij hebben ze gezien hun leeftijd ook andere interesses of krijgen ze die. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Zowel voor hen als voor een trainer. Als verantwoordelijke voor een prestatief team moet je ook besluiten durven nemen. Het beste team speelt. Dat valt niet altijd in goede aarde bij de spelers of de ouders. Maar desondanks blijft het heerlijk werken met een jeugdteam. Zelf heb ik na tien jaar wel het idee dat ik aan iets anders toe ben. Vandaar mijn keuze voor VVSB.”

Feller
Het trio Alec, Bas en Jesse zijn, net als hun overige teamgenoten, bezig aan hun laatste maanden als B-junior. De overstap naar het laatste juniorenstation heeft voor centrale verdediger Alec al enigszins plaatsgevonden. ,,Ik heb twee maanden meegetraind bij de A-junioren. Daar gaat het er nog een stuk feller aan toe en dat vind ik wel lekker hoor. Er is nog meer druk en daar leer je van. Mijn doel is echt om hier straks in het eerste te gaan spelen.”

Bas en Jesse leggen de lat ook zo hoog, maar zijn daarbij wel minder uitgesproken. Middenvelder Bas. ,,Ik kan ook in de verdediging terecht. Hoe het straks uitpakt wacht ik verder gewoon af. Gewoon lekker voetballen, maar als het even niet lukt allemaal is het ook weleens niet zo leuk. De kunst is dan om het weer op te pakken.” Voor rechterspits Jesse geldt iets dergelijks. ,,Mijn doel is om zo veel mogelijk plezier in het spelletje te hebben. Dat ik later liefst zo hoog mogelijk wil spelen lijkt me duidelijk, maar laten we eerst dit seizoen maar eens goed afmaken.”

FC Lisse B1 kan komende zaterdag nog een weekje bijkomen van de nederlaag tegen GDA en wat vertrouwen tanken. Op paaszaterdag staat bij Ter Leede het internationale Easter Open Youth Tournament op het programma. ,,Een mooie gelegenheid om ons op te laden voor de nog resterende wedstrijden. Over negen dagen moeten we er weer helemaal staan”, sluit een strijdlustige Jonkman af.

Foto: Marcel van den Bos

POPULAIRE BERICHTEN