In de ‘Jeugdelftal van de Maand’ wordt de schijnwerper gericht op een regionaal jeugdteam. Dit keer komen trainer en spelers van FC Rijnvogels JO13-1 aan het woord over het wel en wee van hun team. Zowel binnen als buiten de lijnen.
Het is voor velen nog even wennen. In het jeugdvoetbal is de benaming van de diverse teams volledig op de schop gegaan. Waren de B4, C3 en F6 decennialang vertrouwde begrippen, met ingang van het seizoen 2016-2017 is Jong Onder (JO) het toverwoord. In de eerste aflevering dit seizoen van de rubriek ‘Jeugdelftal van de Maand’ wordt de schijnwerper gericht op FC Rijnvogels JO13-1, of zoals het in het oude jargon heette, de D1-junioren.
Het overgrote gedeelte van de twaalf selectiespelers staat dinsdagavond even voor zes uur al te trappelen om met de training te beginnen. Die begint overigens pas een kwartier later. Als hun trainer Roy Mulder arriveert, is het enthousiasme groot en wordt het halve hoofdveld op De Kooltuin voor ruim een uur in beslag genomen. Vandaag ligt de nadruk op diverse positiespelletjes, waarna er traditiegetrouw wordt afgesloten met een partijtje zes tegen zes.
Coach Mulder, die het team dit seizoen samen met Jan van Paridon onder zijn hoede heeft, noemt zijn selectie vooral gretig. Daarbij is het voetbal naar zijn zeggen goed, maar dat laatste wordt nog niet helemaal vertaald in resultaten. ,,Dit team traint drie keer per week en de opkomst is gewoon heel goed. We spelen momenteel in de bekercompetitie. Dat is voor ons een mooie voorbereiding op het competitieseizoen dat in oktober van start gaat. Acht jongens komen dit seizoen voor het eerst in dit elftal uit. Het is dus nog even wennen, maar de resultaten gaan komen. Daar ben ik van overtuigd.”
FC Rijnvogels maakte zowel in prestatief opzicht als in ledenaantal een explosieve groei door. De Kooltuinclub deed de naam van haar complex alle eer aan, door als kool te groeien. Het vlaggenschip en het tweede team maakten ferme stappen. De jeugdafdeling telt momenteel zo’n 500 leden, maar bleef prestatief achter. ,,Niet heel vreemd”, vertelt jeugdvoorzitter Peter van Kampen. ,,De afgelopen jaren ligt, wat de standaardjeugdteams betreft, de focus al op het naar een hoger plan tillen van die teams. Daarin hebben we flinke stappen gemaakt, maar zoiets realiseer je niet in een paar jaar tijd.”
,,Vanaf dit jaar zijn we bij het jongste team, zeg maar de F1, de nadruk nog meer op de prestaties gaan leggen”, gaat Van Kampen verder. ,,Dat wil niet zeggen dat het bij de oudere groepen nog niet zover is, maar we hebben de puntjes nog meer op de i gezet in die groep. We hebben bewust voor een opbouw van onderop gekozen en kiezen daarbij geheel in de clubtraditie voor de weg der geleidelijkheid. Nog meer structuur aanbrengen en een huisstijl creëren als het op het spelsysteem aankomt. Zo hebben we nu coördinatoren per leeftijdsgroep. Om alles op poten te krijgen vergt dat tijd en een goede organisatie. Een dergelijk huis bouw je niet zomaar in een paar jaar, maar we zijn op de goede weg”, klinkt het realistisch.
Daarbij speelt FC Rijnvogels ook in op de te realiseren bouw van zo’n 5.000 woningen op het voormalige vliegkamp Valkenburg. Daar wordt in 2018, zoals het er nu naar uitziet, een begin gemaakt. Het aantal (jeugd)leden zal daardoor naar verwachting in de toekomst opnieuw explosief toenemen. Zowel Mulder als Van Kampen geven aan dat de jeugdafdeling van FC Rijnvogels daar nu al volop op inspeelt.
Mulder (27), al bijna twaalf seizoenen als jeugdtrainer verbonden aan FC Rijnvogels, mag met recht een echte clubman genoemd worden. Naast de jeugd is hij ook actief als trainer van het derde elftal. Die activiteiten zorgen ervoor dat hij zelf niet meer als voetballer in actie komt. ,,Dit is dankbaar werk. Het gaat er ons om dat we op termijn zoveel mogelijk spelers af gaan leveren bij de A-selectie. Dan dienen de jeugdteams wel op niveau te spelen. Dat voorkomt tevens dat talenten eerder de wijk nemen naar verenigingen die met de jeugd op een hoger niveau acteren. We willen zeker onze talentvolle jeugdspelers zoveel mogelijk binnen onze poorten houden. Dat kan door de teams naar een hoger niveau te tillen. En daar wordt hard aan gewerkt.”
Wisselende resultaten
Luuk (12) en Ben (11) maken deel uit van het team van Mulder. Voor Luuk was het een aantal jaren de vraag of hij keeper of veldspeler wilde worden. Uiteindelijk verkoos hij de keepershandschoenen voor het veldwerk. Ben, die eerder twee seizoenen voor Valken ’68 speelde, draagt als mid-mid de aanvoerdersband in zijn team. Ben: ,,We hebben een leuke groep. Ik voetbal hier nu vier jaar en heb het enorm naar mijn zin. Ja, we spelen redelijk goed dit jaar, maar de resultaten zijn toch nog wisselend. Dat kan zeker beter.” Waarop Luuk aanvult dat de 3-1 verliespartij van afgelopen zaterdag tegen koploper Blauw Zwart a.s. zaterdag bij DoCoS maar eens rechtgezet moet worden. ,,Dat moet lukken”, klinkt het tot slot zelfbewust en strijdvaardig tegelijk.
Foto’s: Roy Mulder