In ‘Jeugdelftal van de Maand’ wordt de schijnwerper gericht op een regionaal jeugdteam. Dit keer komen trainer, begeleiders en spelers van Quick Boys A1 aan het woord over het wel en wee van hun team. Zowel binnen als buiten de lijnen.

De standaardjeugdelftallen van Quick Boys spelen al decennialang op een bijzonder hoog niveau. Op Nieuw Zuid is het A1-elftal het vlaggenschip van de blauwwitte jeugdafdeling. Het team van trainer Marcel van Duyn acteert dit seizoen in de Tweede Divisie B. Tussen vier prof- en acht amateurverenigingen is Quick Boys momenteel terug te vinden op de achtste plaats. Waarbij plek vijf met nog acht duels te gaan nog altijd binnen handbereik is.

,,Natuurlijk telt de ranglijst mee” vertelt Van Duyn. ,,Het gaat in dit spelletje natuurlijk om winnen, maar de A1 is het laatste station van onze jeugdopleiding en dan draait het toch met name om het afleveren van talenten. Dat is waar we hier met elkaar in de weer zijn. Spelen op een zo hoog mogelijk niveau is daarbij natuurlijk belangrijk. In het verleden speelde de A-jeugd in de Eerste Divisie en dan heb je voor het merendeel met profclubs te maken. Dat is vaak net een niveautje te hoog voor een club als Quick Boys. Te meer omdat een amateurclub nog sterker afhankelijk is van het aanwezige materiaal in de volgende lichting.”

Het moet klikken
Talent is doorgaans voldoende voorhanden op Nieuw Zuid, maar daar dient dan nog wel een team van gesmeed te worden. ,,En juist daar mankeert het dit seizoen bij ons nog weleens aan”, klinkt het kritisch uit de mond van Van Duijn, die ooit als speler bij aartsrivaal Katwijk de A-selectie haalde om via de jeugdopleiding van die club bij Quick Boys te belanden waar hij van 2004 tot 2009 grote successen vierde met het tweede elftal. Toen trainer Ronald Vermond aan het begin van het seizoen zijn taken als trainer van de A-junioren, wegens privéomstandigheden neerlegde, keerde de in Kortgene wonende Van Duijn terug op Nieuw Zuid.

Vanuit Zeeland maakt hij wekelijks de nodige kilometers. “Ach liefde kent geen kilometers”, lacht Van Duyn, die na dit seizoen dichtbij zijn woonplaats hoofdtrainer van Veere wordt, zijn tanden bloot. Dat laatste wordt ook beaamd door de beide begeleiders, in het moderne voetbaljargon teammanagers genoemd, van Quick Boys A1. Klaas Guijt en Leen Barnhoorn kennen het klappen van de zweep op Nieuw Zuid al jaren. Het tweetal is respectievelijk aan hun achtste en tweede seizoenen bij Quick Boys A1 bezig, maar beide waren daarvoor bij tal van andere teams betrokken. Guijt: “Het seizoen verloopt moeizaam. We beschikken over uitstekende spelers die stuk voor stuk technisch goed zijn en ook in de kleedkamer klopt het, maar in het veld zou het vaker moeten klikken. Een aantal punten meer had er dit seizoen zeker ingezeten. Afgelopen zaterdag maakt Quick op de valreep 2-2 en tegen koploper Excelsior gaan we in de slotminuut onderuit, jammer. Het mooie van dit werk is dat je meehelpt om talenten voor de club af te leveren.

PeterKuijt

Aanvoerder Peter Kuyt hier in actie tegen FC Dordrecht

Een zienswijze die door Barnhoorn wordt onderschreven. ,,Het is altijd leuk om later spelers op niveau te zien spelen en te ontmoeten die je eerder onder je hoede hebt gehad. Er gaat wel veel tijd in dit werk zitten, vandaar dat we eigenlijk een duobaan hebben. Ik doe dit uit liefde voor het spelletje en de club.” Daarnaast completeren vaste grensrechter Gert van Duijvenbode en verzorgster Mijntje Elsgeest het begeleidingsteam rond de A1. Tijdens de maandagavondtraining blijkt alltime clubtopscorer van Quick Boys, Mart van der Plas, de jeugdige spitsen de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. De overige spelers worden even verderop in twee groepen onderhanden genomen.

Betaald voetbal
Bij die twee groepen loopt het centrale verdedigingsduo Henk van Schaik en Stan Prosman rond. Beide verdedigers met o.a. een ADO Den Haag verleden, hebben dit seizoen al aan het eerste elftal mogen ruiken. Zij trainen in een groepje van zo’n zes jonge talenten, op Nieuw Zuid de potentials genoemd, geregeld mee met de A-selectie van Jan Zoutman. Voor dit duo geldt dat zij hun studie even hebben stopgezet om alles op het voetbal te gooien. Naast de trainingen doen zij in hun eigen tijd aan voetbalhuiswerk, dat zij vanuit Quick Boys meekrijgen en wordt ook de sportschool frequent bezocht.

Waar voor de meeste spelers van Quick Boys A1 het eerste elftal als hoogst haalbare wordt nagestreefd, kijken Van Schaik (18) en Prosman een aantal stations verder. “Vooropgesteld dat Quick Boys voor mij als een warm bad aanvoelt, hoop ik in de toekomst toch in het profvoetbal terecht te komen”, aldus de ooit bij UVS begonnen Van Schaik, die in het verleden al bij Birmingham City op stage ging. De verdediger was onlangs met hetzelfde doel op bezoek bij Glasgow Rangers. ,,Binnenkort ga ik daar voor tien dagen opnieuw naar toe. Het zou een droom die uitkomt zijn als ik daar terecht zou komen.” Oud-Blauw Zwarter Stan Prosman (19) hoopt op eenzelfde scenario. Het zou er zo maar van kunnen komen als een trainingsstage binnenkort bij het Hongaarse Honved, waar oud-Quick Boys trainer Jasper de Muynck (tijdelijk) de interim-scepter zwaait, gaat slagen. ,,Dat zou een verlies voor Quick Boys betekenen, maar het is het risico van het (voetbal) vak”, aldus Van Duyn. Waarop Prosman er nog lachend aan toevoegt dat ook de Quick Boys dames niet blij zullen zijn als het zover komt. “Henk is namelijk door hen onlangs gekozen tot de meest sexy A-junior.”

DirkKuyt

Dirk Kuyt terug op Nieuw Zuid om training te geven aan misschien wel een van zijn opvolgers

Trainer Van Duyn heeft een hoge pet op van de blauwwitte jeugdopleiding, blijkt uit zijn woorden. “Als je kijkt in deze regio mag de club daar trots op zijn. Alleen UVS en iets verderop Alphense Boys spelen op een vergelijkbaar niveau”. Toch wil Van Duyn tot slot nog wel een kritische noot kraken. De voetbaltechnische randzaken rondom dit team kunnen volgens hem een stuk beter, zoals bijvoorbeeld de medische begeleiding. ,,Zoiets mag nooit de sluitpost zijn. Dat zal de club moeten beseffen. Op sommige gebieden is het soms nog ‘oude kranten niveau’, waarmee ik overigens niets ten nadele bedoel van degene die die taak nu uitvoert. Zeggen en doen zijn twee heel verschillende dingen. Als Quick Boys daar de komende jaren stappen in zet kan het alleen maar nog beter worden.”

Stand Tweede divisie B A-junioren

standa1

Foto’s: Kees Kuyt

POPULAIRE BERICHTEN