Op de drempel van het ‘grote’ voetbal oefende Rijnsburgse Boys JO11-1, in het oude voetbaljargon de E1, afgelopen dinsdagavond op een groot veld in een elf tegen elf duel tegen hun clubgenootjes van wat in het verleden de D2-junioren heette. Het is pas de derde keer dat er op die basis wordt gespeeld door dit team. De selectie van de beide trainers, Tim van der Hoeven en Justin Koemans, spelen tot nu toe in de reguliere competitie op een half veld in negen tegen negen vorm. Dat verandert volgend seizoen als de spelers de overstap naar de JO13-categorie maken en het echte (veld)werk gaat beginnen.

Maar eerst dient nog de competitie te worden afgewerkt. Begin april staan er nog slechts twee competitiewedstrijden op de rol. Het seizoen is dan ook voorbijgevlogen. ,,Mede omdat er voor en na de winterstop maar heel weinig wedstrijden zijn afgelast. Maar gelukkig volgen er na de laatste wedstrijden nog een paar mooie toernooien waarin we nog volop aan de bak kunnen,” vertelt Van der Hoeven. ,,Bovendien willen we in de twee nog resterende uitwedstrijden tegen Meerburg en RKAVV gaan vlammen. We zullen wel moeten, want na een goede start zijn we na de winterstop teruggevallen op de ranglijst. Niet zozeer omdat het voetballend niet klopt, maar omdat andere teams zich heel goed ontwikkeld hebben of door een aantal versterkingen er aanmerkelijk op vooruit zijn gegaan in de Hoofdklasse 3 waarin we dit seizoen spelen”, vult Koemans aan.

Geen overbodige luxe
In de oefenpartij tegen hun geelzwarte clubgenoten, valt direct het verschil in fysiek opzicht op. Hoewel het leeftijdsverschil tussen de spelers van beide teams ongeveer een jaar bedraagt, steken de spelers van JO13 bijna allemaal met kop en schouders boven hun tegenstander uit. Desondanks houden de gedreven spelende E-junioren lang stand, zonder overigens zelf tot scoren te komen.

Op basis van hun voetbalkwaliteiten lopen zij keurig de gaatjes dicht en combineren daar waar mogelijk in een duel dat in drie partjes van achttien minuten is verdeeld. ,,Dan kunnen we de spelers tussendoor tweemaal van instructies voorzien. Voor hen is het allemaal nieuw om met elf spelers op een voor hen groot veld te staan en dan zijn aanwijzingen bepaald geen overbodige luxe”, vertelt Koemans. Zijn collega neemt de honneurs als trainer/begeleider waar bij de tegenstander van vandaag. Niet helemaal toevallig omdat het trainersduo dit elftal, dat volgend seizoen grotendeels Rijnsburgse Boys JO13-1 gaat vormen, onder hun hoede zal nemen.

Een aanvoerder? ,,Die hebben we niet,” klinkt het in koor, waarop Julian aanvult: ,,Dat moet je bij ons verdienen, bijvoorbeeld door goed je best te doen op de training.”

Moegestreden
Opvallende verschijning in JO11-1 is Amanda de Leur, die tussen tien jongens haar partijtje met verve meeblaast. Niet voor niets ontving zij onlangs samen met Judith van Duijn (MO11-1) een uitnodiging van de KNVB om deel te nemen aan selectieactiviteiten bij meisjes uit Zuid-Holland, die uitkomen in een JO11-team. Als mid-mid vervult zij een spilfunctie in het team dat het bijna tweemaal 18 minuten volhoudt tegen de iets oudere clubgenoten. Nadat doelman Finn op katachtige wijze een inzet van dichtbij onschadelijk heeft gemaakt is het even later toch van dichtbij raak. In het afsluitende gedeelte vallen ook de tweede en derde treffer zodat er na afloop een 3-0 score valt te noteren. ,,Goed gespeeld,” looft Koemans zijn spelers na het laatste fluitsignaal. Het verschil werd op het einde gemaakt, maar dat had alleen te maken met het leeftijdsverschil,” prijst hij zijn moegestreden leerlingen.

Vooruitgang
Komende zaterdag moet door het team de eerste stap gezet worden om de gedeelde laatste plaats te verlaten als er een bezoek wordt afgelegd aan Meerburg. Een week later is RKAVV hopelijk het volgende slachtoffer, waardoor er uiteindelijk beslag gelegd wordt op plek acht in de eindrangschikking. ,,Het zal zwaar worden, maar het kan, ” vertelt Koemans die vooral het enthousiasme binnen het team aanstipt. ,,In combinatie met het voetbal dat ze spelen zit er muziek in dit team. Helaas gaat het de laatste tijd iets minder qua resultaten, maar het plezier is er niet minder om.”

,,En dat is in deze leeftijdscategorie naast prestaties, toch ook een belangrijk onderdeel. ,,Er wordt driemaal per week hard getraind en dan zie je toch dat er vooruitgang wordt gemaakt. Het spelniveau verhogen is en blijft de bedoeling. Amanda en teamgenoot Julian beamen dat laatste. ,,Zeker nu we volgend jaar als elftal gaan spelen wordt het nog veel leuker. Dat heb ik wel gemerkt in wedstrijdjes zoals deze, vertelt ze enthousiast. ,,Maar ook op training is daar dit seizoen al de nodige aandacht aan besteed en dan merk je dat het eigenlijk steeds beter gaat zoals ook nu gebeurde,” vult Julian zijn teamgenote aan.

Intensief
Voor Ruben Plu, sinds dit seizoen hoofd jeugdopleiding bij Rijnsburgse Boys, is het vooral van belang om de clubcultuur te bewaken en uiteraard ook om spelers individueel en als team beter te maken. ,,Toen ik hier binnenkwam lag er een uitstekend beleidsplan en dat wordt ook dit seizoen gevolgd. We spelen met onze standaardteams het liefst allemaal op Hoofdklasse-niveau. Met af en toe een uitschieter op divisie-niveau. We werven hier echter geen jeugdspelers van buitenaf. In ieder geval niet actief. Natuurlijk is iedereen welkom, maar er zijn in deze regio al zoveel grote clubs dat we het Rijnsburgse gezicht van de vereniging graag willen behouden. Met liefst zoveel mogelijk trainers met een geelzwarte achtergrond.”

,,En als het even kan bij de jeugdstandaardteams trainers die hier op het hoogste niveau hebben gespeeld. Zo gaat Resham Sardar zich volgend seizoen bezighouden met JO17 om maar een voorbeeld te noemen. Van hoog tot laag wordt er tweemaal per week getraind bij de jeugd. Voor de hoogste teams is dat driemaal. Best intensief allemaal, maar het werpt haar vruchten wel af. Waarbij we dit in de jongste leeftijdscategorieën zoveel mogelijk spelenderwijs voor elkaar willen zien te krijgen. Daar ligt de nadruk echt op het plezier. Hoewel we prestaties bepaald niet schuwen.”

Aanmoedigingsprijs
Dat laatste blijkt ook wel als Amanda en Julian de vraag krijgen voorgeschoteld wie de aanvoerder van hun team is. ,,Die hebben we niet,” klinkt het in koor, waarop Julian aanvult: ,,Dat moet je bij ons verdienen, bijvoorbeeld door goed je best te doen op de training. Of als je net een blessure of een vervelende week achter de rug hebt,” verduidelijkt trainer Koemans. ,,Zie het maar als aanmoedigingsprijs. Dat past ook precies wat we bij Rijnsburgse Boys in de jongste leeftijdscategorie voor ogen hebben.”

Stand Hoofdklasse 3 JO11 per 1 april 2017

  1. Alphense Boys JO11-3               14-34
  2. Noordwijk JO11-1                       16-33
  3. Nootdorp JO11-1                         15-31
  4. Alphense Boys JO 11-1               16-22
  5. Foreholte JO11-1                         14-21
  6. RKDEO JO 11-1                           15-20
  7. Meerburg JO11-1                        16-19
  8. RKAVV JO11-1                            15-17
  9. DWO JO11-1                                15-13
  10. Rijnsburgse Boys                 16-13

POPULAIRE BERICHTEN