FC Lisse verwierf de afgelopen jaren een bijzondere status met zijn vindingrijke scouting. Onbekende talenten uit de regio werden gekneed tot Topklasse-waardige spelers. De jeugdopleiding stond echter lange tijd op een laag pitje. Inmiddels is Lisse met een flinke inhaalslag bezig. ,,De laatste anderhalf hebben we echt grote stappen gemaakt.”

Het is een doorsnee trainingsavond in januari. Vrijwel linea recta snelt Misha Salden vanaf het trainingsveld door naar een vergaderkamertje in het clubgebouw. Daar treft de coach van de hoofdmacht zijn ‘baas’ aan: Leon Annokkee. Als technisch manager is de Lisserbroeker verantwoordelijk voor het technisch beleid. Op verzoek van VIDB hebben de twee zich verzameld om de staat van de jeugdopleiding van FC Lisse door te lichten. Salden is naast coach van het eerste elftal ook technisch coördinator voor de jeugd.

Salden valt meteen met de deur in huis. ,,In principe ben ik jaloers op degene die over vijf jaar hoofdtrainer van Lisse is”, zegt de Noord-Hollander. ,,Toen ik hier trainer werd, een tijd geleden, heb ik aangegeven dat, als je eigen talent wilt laten doorstromen naar het eerste elftal, er veel moest gaan gebeuren. Vooral in niveau en trainingsintensiteit. Toentertijd lagen de prioriteiten nog ergens anders.” Voor Lisse telde toen vooral het financieel gezond worden.

Selecties verruimen

Lisse besloot vier jaar geleden om met een duidelijke structuur te gaan werken. Jeugdtrainers gingen binnen duidelijke kaders functioneren en selecties werden verruimd. Annokkee: ,,Op dit moment is de structuur tot de C heel goed. Daarboven hebben we nog te maken met wat oud zeer. In het verleden is teveel gekeken naar het energie stoppen in twaalf of dertien jongens. De rest hing erbij.”

Bij Lisse trainen inmiddels veertig F- en E-tjes minimaal twee keer in de week. ,,Daarnaast zijn in de D en C de eerste drie elftallen selectie”, zegt Annokkee. ,,De D1 bestaat dan uit tweedejaars, de D2 uit eerstejaars en de D3 is een combinatieteam. We laten kinderen zelden een leeftijdscategorie overslaan, tenzij ze exceptioneel talent hebben. Vanaf de B zijn er twee selectieteams en moeten de beste spelers in de hoogste teams spelen. We zitten tegenwoordig erg op de structuur en dat levert wel eens discussies op.”

Met het verruimen van de selecties denkt Lisse een betere doorstroming te krijgen. Salden vergelijkt het met het water geven van plantjes. ,,Geef je er één water, dan groeit er ook maar één. Geef je ze allemaal aandacht, dan zullen ze allemaal beter worden.”

Adviseren

Salden heeft in het geheel vooral een adviserende rol. Hij voorziet jeugdtrainers van advies en woont zo nu en dan trainingen bij. Die vorm van begeleiding is belangrijk. ,,Laatst constateerde de trainer van de C-junioren een probleem. We hebben gepraat over hoe we daarop kunnen trainen. Vervolgens heb ik zelf een training gedaan. Uiteindelijk hoop je dat hij iets oppikt en daar zelf mee verder gaat. Dinsdag kijk ik mee bij de B1. Dat vind ik zelf ook leuke dingen, want voor mij is het ook leerzaam.”

Lisse werkt sinds dit seizoen samen met Ajax. Door gebruik te maken van de Ajax Online Academy heeft de opleiding een verdere impuls gekregen. Trainers kunnen op het internet volledige trainingen vinden en gebruiken voor hun eigen oefensessies. ,,Wat ik van Ajax begrijp is dat wij als club zijnde enorm veel inloggen”, vertelt Annokkee.

Dat Lisse door Ajax werd benaderd, ziet Annokkee als een positief signaal. ,,Ajax zoekt zijn clubs uit. Vanwege de structuur merken we dat spelers uit de onderbouw erg interessant zijn voor BVO’s. We hebben op dit moment veel spelers op stage. Dat zien scouts ook. De scouts van Ajax hebben een positief signaal uitgebracht over FC Lisse.”

Opleidingsplannen

Voor de oudere jeugdspelers werkt Lisse met individuele opleidingsplannen om ze rijp te maken voor de stap naar de senioren. ,,We zeggen tegen spelers: we gaan met jou een traject in, omdat we het in je zien zitten. Ze mogen meetrainen, worden beoordeeld en krijgen gesprekken met Misha en de trainer van het tweede”, vertelt Annokkee.

Salden: ,,Jongens van de A1 komen over en die denken: dat doen we wel even. Maar dat valt vies tegen. Als je hier doorbreekt, en dan bedoel ik naar de zaterdagselectie, dan heb je twee tot drie jaar nodig. Die tijd moet jezelf ook gunnen.”

Volgens Annokkee is de jeugdopleiding van Lisse op de goede weg, maar is er nog veel werk te verzetten. ,,We zitten, denk  ik, nu op zeventig procent. Maar we moeten het streven hebben om ook die laatste dertig procent te verbeteren.”

Salden tot besluit: ,,Belangrijk is dat de jeugd hoger gaat spelen. De Topklasse wordt ieder jaar sterker, terwijl de Hoofdklasse van de A-junioren zo’n beetje van hetzelfde niveau blijft.”

POPULAIRE BERICHTEN