De vurige wens die vooraf in het Katwijkse kamp leefde om de langdurige remisereeks in het duel tegen Jong FC Twente te onderbreken, ging zaterdagmiddag op De Krom in vervulling. Dat verlangen mocht dan zijn uitgekomen, de nipte 0-1 nederlaag was natuurlijk nooit de bedoeling geweest. Waar de achtste puntendeling van het seizoen de krachtsverhoudingen beter had weergegeven, ging de hand na afloop diep in de eigen oranje-zwarte boezem. ,,We hebben het vandaag laten liggen en dat mogen we onszelf aanrekenen”, verkondigde assistent-trainer Johan Plat. Hij nam
de honneurs waar voor de vanwege privéomstandigheden niet beschikbare Dick Schreuder.

Een waarheid als een koe omdat de thuisploeg na een uitstekende start bij de eerste de beste dreigende aanval van de Tukkers op achterstand kwam. Een doelpunt trouwens dat zeventig speelminuten later zelfs goed bleek voor drie kostbare punten. ,,Eigenlijk was het vandaag weer hetzelfde liedje net als bij zoveel eerdere wedstrijden. Wij creëren voldoende, maar scoren is echt een probleem voor ons. Onze tegenstanders hebben vaak aan één goede aanval voldoende om het net wel te vinden. Het lijkt wel of de wil om te scoren bij ons ontbreekt”, opperde Plat. Om eraan toe te voegen dat dit natuurlijk niet echt het geval is. ,,Maar er lijkt wel een bepaalde moedeloosheid in het team te sluipen als het niet lukt. Dan mis ik net dat broodnodige stukje beleving.”

hamdi-jong-twenteOmar Hamdi test de kwaliteit van de Twentse shirts

Dat niet Katwijk, maar Jong FC Twente de leiding nam mocht al een klein wonder genoemd worden. De thuisploeg opende scherp en leek via Bennie van Noord na iets meer dan een minuut op voorsprong te komen. Bijna op de doellijn werd de bal alsnog geblokt, waarna ook Mike van der Ban en Marciano Mengerink verzuimden om hun ploeg aan de leiding te brengen. Jong FC Twente, dat in die fase de nodige moeite had om Katwijk van het lijf te houden, liet vervolgens zien hoe het wel moest. Kay Blokland verloor bij de eerste de beste Twentse aanval een luchtduel, waarna Ruben de Jager vanaf 18 meter in een oogwenk constateerde dat Mark de Vries zich iets voor zijn doel bevond. Met een fraaie curve was de goalie vervolgens een geslagen man.

,,Zo’n duel mag je niet op die manier verliezen”, legde Plat de vinger op de zere plek. ,,Behalve tegen een achterstand betekende die treffer ook een ‘tikkie’ voor ons, waardoor het flitsende van de openingsfase er vanaf was.  De opgave bleek er ineens een stuk lastiger.” Dat resulteerde over en weer in veel balverlies, onbegrepen passes en miscommunicatie. Met als gevolg dat de amusementswaarde gaandeweg het eerste bedrijf naar een bedenkelijk niveau zakte. ,,Vreemd”, vond Plat. ,,Eigenlijk was er na de 0-1 nog niets aan de hand. Zo’n achterstand mag geen probleem zijn, maar dat bleek het uiteindelijk wel. Want ook na de rust was het te vaak net niet.”

mengerink-en-van-oijen-in-duel-met-de-keeper-van-jong-fc-twente-stefan-is-moe-en-verzint-hele-lange-titels-voor-zijn-plaatjesMarciano Mengerink in duel met doelman Nick Hengelman

De bezoekers, die in het eerste gedeelte van de tweede helft Katwijk gemakkelijk van het lijf wisten te houden, klopten in die fase zelf een paar keer nadrukkelijk bij Mark de Vries aan de poort. Daarbij mocht Katwijk dankbaar zijn dat het ook na ruim een uur nog een wedstrijd was. Na lankmoedig ingrijpen op het Katwijkse middenveld had rechterspits Ravelino Junte na twee tussenstations de hoek voor het uitzoeken.  Tot opluchting van de gehele Krom verdween het speeltuig rakelings naast de voor Katwijk goede kant van de paal.

Slotoffensief
Naarmate de slotfase naderde gooide de thuisploeg stukje bij beetje de schroom van zich af. Met een dubbele aanvallende wissel werd Jong Twente op eigen helft vastgezet, waarna Katwijk met opportunistisch spel op zoek ging naar de gelijkmaker. Dat leverde zomaar vier goede mogelijkheden op, waarbij de beste voor Marciano Mengerink was. Vrij voor goalie Nick Hengelman mikte de spits echter net naast. Op de valreep behoedde de sluitpost zijn ploeg voor een remise door een van richting veranderde inzet met een uiterste krachtsinspanning uit zijn heiligdom te boksen. Daarmee was de eerste verliespartij voor Katwijk een feit.

Plat kon met dat resultaat maar moeilijk leven. De oefenmeester vond dat zijn ploeg minimaal een punt verdiende. ,,Maar als je zo moeilijk tot scoren komt heb je toch een probleem. We zullen bij onszelf te rade moeten gaan. Natuurlijk was de sfeer in de kleedkamer na afloop klote. De jongens beseffen zelf ook wel wat eraan mankeert.  Maar als je het op de keper beschouwd is het een structureel probleem.  Het blijft frustrerend als je steeds dat laatste zetje niet kan geven. Dat werkt bepaald niet in ons voordeel.”

Katwijk – Jong FC Twente 0-1 (0-1). 21. De Jager 0-1.

Katwijk: De Vries, Hamdi, Aalders, Van Noord, Weerdenburg (76. Achterberg), Susan, Blokland, Arnoldus  (63. Achefay), Van den Ban, Mengerink, van Oijen (76. Biekman).

Foto’s: Aad de Winter/Bobkat.nl


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)