Zaterdagmiddag ontpopt er tijdens Katwijk – VVSB een nieuwe strijd op het middenveld. Een aantal jaar betekende de derby tussen de Katwijkers en Noordwijkerhouters het gevecht tussen iconen Robbert Susan en Vladimir Jozic; beiden aanvoerder en vergelijkbare type spelers. Nu staan ze alle twee om verschillende redenen langs de kant te kijken (schorsing en gestopt red.), naar hoe twee nieuwkomers hun clash gaan uitvechten.  

Bij Katwijk is het Joey Jongman die grotendeels de taken van Susan op zich gaat nemen. De fysiek sterke middenvelder, die deze zomer overkwam van Barendrecht, voelt daardoor nauwelijks extra druk. ,,Het gaat wel lekker de laatste tijd. We hebben als ploeg nog af en toe een een beetje pech, maar ik denk dat er hele goede stukken bij zitten en dat geeft een goed gevoel”, aldus Jongman.

Ook Bakker, die bij FC Dordrecht uit het profvoetbal vandaan komt, zit goed op zijn plek bij VVSB. Al was het in het begin nog even wennen wat zijn dagritme betreft. ,,Ik ben goed ontvangen, de trainingen zijn prima, iedereen klapt er bovenop. Het was alleen even wennen om ’s avonds te trainen. Waar je normaal na het eten even gingen zitten uitbuiken, stap je nu in je auto.”

,,Ik zal alles moeten geven om hem de baas te kunnen zijn”

De twee technisch begaafde voetballers ontmoeten elkaar zaterdag voor het eerst op het veld. Beide voetballers moeten eerlijkheidshalve toegeven dat ze elkaar nog niet veel beter kennen, dan alleen van naam. ,,Ik heb van medespelers wel gehoord dat hij (Jongman red.) het heel goed gedaan heeft bij Barendrecht en dat hij heel graag de bal heeft en daar ook vaak iets goeds mee doet”, verklaart Bakker.

Jongman: ,,Ik ken Danny eerlijk gezegd nog niet zo goed. Ik weet dan wel dat hij een vergelijkbare speler is qua spel. Maar het maakt voor mij niet zoveel uit wie er tegenover me staat, ik zal alles moeten geven om hem de baas te kunnen zijn.”

Voordeel
Ook al kennen ze elkaar nog nauwelijks: tegenover een speler staan die veel gelijkenissen vertoond met het eigen spel, dat zien beide mannen als een voordeel. Bakker: ,,Hij is heel goed aan de bal, dus dan weet ik waar er kansen liggen als hij hem niet heeft. Daar moet ik gebruik van maken.”

,,Ik vind het altijd wel lekker om een onderlinge strijd te hebben, met een gelijkwaardige en hetzelfde soort voetballer. Dat motiveert toch een beetje en inderdaad: het is makkelijker om iemand z’n spel te lezen”, zo redeneert Jongman.

Jongman in actie in de uitwedstrijd tegen Spakenburg van afgelopen weekend (2-1 nederlaag). 

Op TV zagen alle twee de voetballers vorig jaar hoe een derby hier in de streek leeft. ,,De ambiance is vrij uniek voor het amateurvoetbal. Genoeg fanatieke mensen langs de lijn, dat geeft toch wat extra druk. Dat vind ik niet erg, juist wel lekker”, zegt Bakker.

Ook Jongman keek vorig seizoen met een jaloerse blik naar de samenvattingen van de Bollenderby’s. ,,Dat was zeker iets wat ik als voetballer wilde meemaken. Dat is, naast dat ik gewoon voor de prijzen wilde spelen, een van de redenen dat ik naar Katwijk ben gekomen.”

,,Laten we er maar een gewoonte van maken om het Katwijk lastig te maken.”

Katwijk is in de regel favoriet en dat is ook zaterdagmiddag tegen VVSB het geval. Toch maakt de ploeg van Jack Honsbeek het de Oranjehemden vaak meer dan lastig. ,,Dat heb ik gehoord ja en dat verbaast me niks. Ik weet vanuit Barendrecht ook dat het een hele taaie ploeg is, met een ontzettend goede verdedigende organisatie. We moeten heel zuinig zijn in balbezit en dan op techniek ergens een opening forceren. Ik denk dat wij dat kunnen”, vindt de grote Katwijk-middenvelder.

Bakker houdt zich natuurlijk liever vast aan de succesjes van voorgaande jaren. ,,Laten we er maar een gewoonte van maken om het Katwijk lastig te maken. Gezien onze moeizame start (twee punten uit de eerste drie wedstrijden red.) hebben we dat ook wel nodig. We gaan voor ‘de nul’ en dan een overwinning natuurlijk: 0-1, dat is zat.”

Foto’s: Orange Pictures & Peter Teunissen.

Lees ook: Clash tussen vrienden: ,,Als we verliezen ben ik strontchagrijnig.”
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)