,,We staan nu onderaan zeker?” De ironische toon in z’n stem en het besmuikte lachje verbloemen de problemen die Marcel IJzendoorn momenteel ondervindt bij Foreholte. Het draait niet, (zelf opgelegde) druk is voelbaar aanwezig. De Voorhouters konden voor de vierde wedstrijd op rij geen vuist maken. Tegen KDO gingen ze met 1-3 onderuit.

De kilte en moedeloosheid straalden keihard uit de catacomben. De hoofden omlaag, de staart tussen de benen. Terwijl een aantal reservespelers bewust koos om in een andere kamer De Klassieker te gaan kijken, bleef de deur van de Foreholte-kleedkamer lang dicht.

En terwijl uit de speakers van de televisie de beelden uit De Kuip schalden, was de stem van Marcel IJzendoorn duidelijk hoorbaar zo’n vijf meter verderop. Zelfs vanaf die afstand De Klassieker overstemmend.

,,Het was een combinatie van boosheid en teleurstelling”, brieste IJzendoorn vlak nadat hij de deur had geopend van zijn kleedkamer. ,,We hebben zeventig minuten lang gevochten om de 1-1 te maken. Toen die rond de 75e minuut viel, dacht ik dat we minimaal gelijk zouden spelen. Dan presteren we het toch nog om de wedstrijd weg te geven.”

,,Als team kunnen we het niet voor elkaar krijgen dit soort wedstrijden te winnen.”

Het is tekenend voor de zoekende tweedeklasser. Het elftal speelde al dan niet noodgedwongen in het oude 4-3-3-systeem, daar waar het in het begin van dit seizoen overduidelijk voor een ‘nieuw’ 4-4-2-systeem had gekozen.

De Voorhouters misten Oscar Arroyo en Casper Brabander vanwege blessures en Sten Admiraal had zich op de speeldag ziek afgemeld. Hoewel het wisselen van het systeem misschien mede werd ingegeven door het ontbreken van deze spelers, had de Leidse trainer al eerder het idee dat hij misschien iets moest veranderen aan het dolende elftal.

Maar vanaf minuut één leek de verandering niet het medicijn voor een beter presterend Foreholte. Al na negentig seconden spelen strafte Mathijs van Rijn redelijk apathisch verdedigen af van de Voorhouters. Met die vroege openingsgoal op het scorebord ontspon zich een ontzettend voorspelbare wedstrijd.

Terugval
KDO hield de boel compact, liet Foreholte aan de bal. Maar het tandloze elftal van IJzendoorn toonde zich te flegmatiek om de promovendus kapot te spelen. De bezoekers waren via de omschakeling eerder dichterbij de 0-2, dan Foreholte bij de 1-1.

In een fase waarin de Voorhouters steeds wat sterker werden, viel die 1-1 toch via het hoofd van Toni Arroyo. De terugval na de gelijkmaker was onverklaarbaar voor IJzendoorn. ,,Als team kunnen we het niet voor elkaar krijgen dit soort wedstrijden te winnen.”

Via een eigen goal van Pim Spreeuw en de 1-3 van Jesse Stange werd Foreholte getrakteerd op de vierde nederlaag op rij. Daarmee stijgt de druk in de Voorhoutse gelederen, beaamt aanvoerder Tom Bleijswijk.

,,Het is de vierde nederlaag achter elkaar. Elke week zit er wel iemand bij die een persoonlijk fout maakt. Waar dat aan ligt, is soms moeilijk aan te wijzen. Maar de druk wordt hoger en dan ben je bang om fouten te maken. Het is een samenloop van omstandigheden.”

,,Ik heb gezocht naar herkenbaarheid, naar vastigheden in het elftal.”

Ook de wisseling in de tactiek bracht dus niet de ommekeer waar IJzendoorn zo vurig op had gehoopt. Na drie nederlagen op rij wilde de Leidse oefenmeester niet meer vasthouden aan de wens om in een 4-4-2-systeem de tegenstander de wil op te leggen.

,,Ik heb gezocht naar herkenbaarheid, naar vastigheden in het elftal. Dat heb ik geprobeerd door weer terug te schakelen naar 4-3-3. Op sommige momenten waren we als Foreholte gewoon niet goed genoeg.”

Ommekeer
Het is een pijnlijke constatering voor IJzendoorn die nog zo sterk begon aan de competitie met een 2-1 overwinning op Laakkwartier. Van de blijheid die hij toen uitstraalde was zondagmiddag niks meer over. De trainer maakte voor even een geslagen indruk. Die nog wel gelooft in een ommekeer.

,,Laten we gewoon rustig blijven en de trainingsmomenten pakken om elkaar de waarheid te vertellen. En dat begint bij de trainersstaf en dan sijpelt dat zo door richting de spelersgroep. In paniek raken lijkt me niet verstandig.”

Foreholte – KDO 1-3 (0-1) 2. Van Rijn 0-1, 70. T. Arroyo 1-1, 77. Spreeuw (eigen goal) 1-2, 79. Stange 1-3

Foreholte: M. Guijt, Van Dam, Van der Zwaan, Spreeuw, Wiering (80. Nolles), Roukema, Jongbloed, Bleijswijk, R. Brabander, T. Arroyo, C. Guijt (63. Grondel)

Tom Bleijswijk na Foreholte – KDO

Archieffoto: Jeannette Dijkstra


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude