Met de wind in de rug van een afdaling genieten. Zo moet het huidige voetbalseizoen voor VVSB voelen. De Noordwijkerhouters draaien tot ieders verrassing bovenin mee. Gisteren werd Leonidas met 5-2 over de knie gelegd en verstevigde VVSB de derde plaats op de ranglijst. ,,Er zit nog veel meer in het vat”, verzekert Koen Bosma, die volgend seizoen met de Noordwijkerhouters een gooi naar de titel wil doen.

Op de zege was volgens Bosma helemaal niets af te dingen. ,,De eerste helft voetbalden we ze al aan puin, maar kregen we twee klotegoals tegen”, zegt Bosma. ,,De tweede helft was genieten. We voetbalden echt goed en zij hadden niets in te brengen. Ik moet ook zeggen dat Leonidas wel erg slecht was.”

Volgens Bosma zijn de huidige prestaties het gevolg van een duidelijke filosofie. ,,Tachtig procent van de wedstrijden gaan we met hetzelfde idee het veld in. Er staat een collectief en dat is grotendeels de verdienste van de technische staf. Er zijn geen spelers individueel voor zichzelf in de weer. Bovendien zijn we kritisch. Ook bij 5-2 durven we elkaar op ons flikker te geven.”

Bescheiden

Zelf blinkt Bosma wekelijks uit. Hij scoorde al elfmaal en leverde ook nog tal van assists. Toch is de linksbuiten bescheiden over zijn inbreng. ,,Het is vooral een signaal dat het team goed speelt. Ik word nu beter in stelling gebracht met goede voorzetten en vrije trappen rond het zestienmetergebied.” In zijn ogen krijgen doelpuntenmakers onterecht veel aandacht. ,,Vorig seizoen had ik vijftien assists. Die hebben net zoveel waarde als een goal. Als je met twee spelers alleen op de keeper afgaat, vind ik het passje waaruit de ander kan scoren mooier dan alleen het tikje op de doellijn.”

Bosma scoorde tegen Leonidas eenmaal. Hij was vooral blij met de goals van spits Giovialli Serbony en spelmaker Frans van Niel, die dit seizoen nog droog stonden. ,,Ik vond het erg mooi hoe het publiek reageerde op de goal van Gio. Dat was een kippenvelmomentje. Gio is gewoon een heel goede speler, die wekelijks de ballen uit z’n broek werkt. Daardoor kunnen anderen, zoals ik, als bliksemafleider fungeren. Als Gio en Frans dit doortrekken en vaker gaan scoren, kan het nog wel eens echt leuk gaan worden.”

Oproep

,,Ik wil een oproep doen aan de club om Serbony en Van Niel te behouden”, vervolgt Bosma. ,,Als zij verlengen en er komen nog een paar goede spelers bij, denk ik dat we serieus mee kunnen gaan doen. Als sportman en voetballer ben je dat ook aan je stand verplicht. Ik heb het er ook met de club over gehad. Ik ben echt klaar met het spelen in de marge.”

Zelf heeft Bosma al verlengd, ondanks de interesse van andere clubs. ,,Daar heb ik bewust voor gekozen. Wel vind ik, zoals ik net al zei, het belangrijk dat we volgend seizoen serieus mee gaan doen. Daar heb ik erg veel zin in.”

Bosma: ,,Het enige wat ik echt mis zijn de derby’s. Daar wil ik er in de toekomst nog wel een paar van spelen. Misschien gaat dat wel gebeuren met VVSB als de Topklassen worden samengevoegd. En anders zal ik toch een keer de overstap naar de zaterdag moeten maken. Ik ben ik ieder geval geen speler die een uur in de auto gaat zitten om bij een goede zaterdagclub te spelen.”

Tot slot zegt Bosma het vertrek van assistent-coach Marcel IJzendoorn te betreuren. ,,Hij begrijpt de club, kent de spelers en is een voetbalgek. Marcel is constant met het spelletje en het beter worden bezig.”

Foto: Tino Stulen

POPULAIRE BERICHTEN