Als het zaterdagmiddag half drie is, dan staat Lisse-aanvaller Koen Fokkema hoogstwaarschijnlijk zelf aan de aftrap van zijn laatste derby in de Bollenstreek. Op Ter Specke neemt de ploeg van Robbert de Ruiter het dan op tegen Quick Boys. De linksbuiten verlaat na negen seizoenen FC Lisse en verkast na dit seizoen naar Swift. ,,Dat zal zaterdag best wel even door mijn hoofd spelen. Derby’s blijven unieke wedstrijden.”

Dat hij überhaupt aan de wedstrijd deelneemt is al een kleine winst op zich. De altijd zo flitsende buitenspeler van de afgelopen seizoenen zat anderhalf jaar aan de kant met een knieblessure. Telkens wanneer Fokkema weer terug dacht te zijn op het oude fysieke niveau, worp z’n gewricht hem weer terug.

,,Dat laatste stapje ging steeds niet, dat was ontzettend frustrerend”, blikt Fokkema terug op de laatste maanden. Bijna twee jaar geleden scheurde de buitenspeler z’n kruisband af en kwam er nog meniscus-schade bovenop. ,,Een nachtmerrie voor elke voetballer. Maar het ligt nu achter me. Althans, ik heb na een wedstrijd er nog steeds wel wat last van. Mijn knie is altijd nog stijf als ik gespeeld heb. Het gewricht voelt nog altijd niet honderd procent. Maar of dat ooit wel helemaal herstelt? Dat weet ik niet.”

Amsterdam
Het prettigste voor de 27-jarige voetballer is dat hij in z’n hoofd in ieder geval vrij is. De vleugelaanvaller kent geen angst tijdens het voetballen en denkt geen seconde aan de blessure die hem ongeveer achttien maanden aan de kant hield. ,,Als ik eenmaal train of speel, dan ben ik alleen maar daar mee bezig en niet met mijn knie.”

,,Ik train en speel niet helemaal lekker meer en ik weet niet of ik ooit nog helemaal de oude word.”

Toch heeft z’n lichaam uiteindelijk de aanzet gegeven voor een vertrek op Ter Specke. Na negen seizoenen Fokkema op de flanken, gooit de aanvaller na dit seizoen de deur dicht bij de derdedivisionist. ,,Ik train en speel niet helemaal lekker meer en ik weet niet of ik ooit nog helemaal de oude word. Ik werk in Amsterdam en met het gevoel van mijn oude blessure in het achterhoofd, wordt het steeds zwaarder om nog drie keer in de week naar Lisse te komen om te trainen.”

,,Vergeet niet dat anderhalf jaar eruit liggen vanwege een blessure gewoon heel veel is. Het heeft geen zin om nu nog ten koste van wat dan ook nog één, twee jaar bij Lisse te blijven. Ik ga nu lekker bij Swift voetballen in Amsterdam. Daar trainen we twee keer in de week en ligt er iets minder druk op presteren. Het blijft nog steeds wel hoofdklasse-voetbal, dus het is absoluut nog op niveau.”

Wisselvallig
En dus is het duel met Quick Boys-thuis misschien wel één van de laatste kunstjes in de Bollenstreek van de geboren Haarlemmer. Een wedstrijd waar op Ter Specke al weken naar uit wordt gekeken. ,,We hoopten stiekem dat Quick Boys tegen Noordwijk zou winnen, zodat deze wedstrijd nog ergens om zou gaan. Dat is gebeurd.”

,,Wij spelen zelf al een week of vijf, zes nergens meer om. Maar in dit soort topduels, wil je jezelf graag laten zien voor het thuispubliek. Tegen topploegen laten wij ook ons beste spel zien. Het is eigenlijk jammer dat we veel te wisselvallig zijn geweest dit seizoen. Bij Eemdijk gingen we er twee weken geleden met 3-0 vanaf. Dat kan niet.”

,,Dat komt door het gebrek aan ervaring en volwassenheid binnen de ploeg.”

Voor die wisselvalligheid is een logische verklaring, vindt de linksbuiten. ,,Dat komt door het gebrek aan ervaring en volwassenheid binnen de ploeg. In de derby’s kunnen we het meestal wel laten zien. Het mooie is dat in deze wedstrijd de druk bij Quick Boys ligt. Wij spelen vrij in ons hoofd en kunnen vasthouden aan ons eigen strijdplan.”

Met een verliespartij bij Eemdijk in het achterhoofd lijkt va-banque spelen tegen Quick Boys geen optie. Fokkema is het daar dan ook direct mee eens. ,,We gaan niet in onze eigen zestien hangen, maar als we grote ruimtes weggeven, dan lopen we vanzelf tegen een nederlaag aan. Hoe we precies gaan spelen? Dat zien jullie wel. We hebben met elkaar besproken hoe we het gaan doen. Quick Boys zou op papier gezien de betere ploeg moeten zijn, maar op Ter Specke kan het zomaar lastig voor ze worden.”

Vorige derby’s
Wanneer de klok half vijf heeft gehaald en het duel erop zit voor Fokkema zullen zijn gedachten nog even teruggaan naar eerdere derby’s die hij speelde in de streek. Derby’s die voor hem een extra waarde hebben gehad. ,,Ik weet nog wel dat wij Katwijk enkele jaren geleden op De Krom versloegen in een fase dat zij streden om het kampioenschap. In die wedstrijd scoorde ik zelf ook.”

,,Ook hebben we uit een keer met 1-4 gewonnen bij Rijnsburgse Boys. Dat was zelf één van mijn allereerste derby’s. Zulke wedstrijden vergeet je nooit meer. Wedstrijden tussen twee ploegen uit de Bollenstreek zijn altijd mooie potjes.”

Archieffoto: Hubert Habers

Lees ook: ‘Zethof: ,,Alles eraan doen om de nacompetitie te ontlopen” (video)’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)