Na alle feestdagen en nieuwjaarsborrels wordt het tijd om de schoenen weer uit het vet te halen voor de voetballers uit de Topklasse. Alle trainingskampen zijn achter de rug en de messen zijn geslepen voor een spetterend tweede deel van het seizoen. De best presterende club uit de Bollenstreek voor de winterstop was VVSB. De trotse nummer twee in de zondagse Topklasse neemt het zondag op tegen EVV uit Echt. VIDB blikt vooruit met VVSB-verdediger Stefan Kraaijvanger.

,,Het wordt weer eens tijd”, zegt Kraaijvanger. Dat heel VVSB weer staat te trappelen om de wei in te mogen, mag geen verrassing zijn. De paarsgele brigade sloot een ijzersterk 2014 op passende wijze af door de laatste zeven duels ongeslagen te blijven. Een tweede plaats, op vijf punten achterstand van koploper FC Lienden, zijn de fraaie statistieken.

Over een mogelijke titel zal je Kraaijvanger echter niet horen. ,,Eerst maar eens die tweede periodetitel binnenhalen. Daarna kunnen we altijd nog verder kijken.”

Vorm

Ook de winterstop lijkt de machine niet te hebben gedeerd, getuige de ruime overwinningen in oefenduels tegen RKAVV (4-0) en DHC (3-0). ,,We zijn 4 januari weer begonnen met trainen. Tegen RKAVV draaide het direct weer lekker. Als we de vorm van voor de winterstop te pakken krijgen, kunnen we ver komen. We hebben veel goede wedstrijden gespeeld. Zeker naar het einde toe werden we steeds beter.”

In het Limburgse EVV treft de ploeg van Wilfred van Leeuwen niet direct de meest ideale ploeg om tegen te beginnen. De heenwedstrijd in Echt kende een spectaculair verloop en werd door VVSB, dat lange tijd met tien man stond, uiteindelijk met 3-2 gewonnen. Kraaijvanger weet als geen ander hoe lastig EVV te bespelen is. ,,Dat wordt niet makkelijk. Een stugge, lastige tegenstander. Zij zullen ons het spel laten maken en loeren op de counter. In de uitwedstrijd bleven ze zelfs met een man meer zo spelen. Dan heb je niet veel aanvallende intenties.”

Toch sprokkelden de Limburgers 25 punten bijeen en bleef het de laatste zes duels zonder nederlaag. Gelukje voor VVSB is dat EVV-topscorer Chefrino Eind geschorst is. ,,Maar zonder hem hebben ze ook goede resultaten behaald, dus dat zegt niet zo veel.” Aan puntenverlies denkt Kraaijvanger niet. ,,Dan hebben wij het slecht gedaan. Als wij ons niveau halen, moeten we die pot gewoon winnen.”

Kwaliteit

Kraaijvanger verlengde deze week zijn contract en gaat op voor zijn zevende seizoen aan de Boekhorst. Met hem verlengden nog drie spelers en de rest zal niet lang op zich laten wachten, is de verwachting. ,,Ik mag mijzelf onderhand wel een echte VVSB-er noemen”, lacht hij. ,,En zo zijn er nog meer. Dat is ook een kwaliteit geworden. De kern speelt al zo lang samen. Dat betaalt zich nu uit. En komt er eens een versterking, dan draait die moeiteloos mee. Kijk maar naar Maikey Parami of Tomas Tavilla.”

De verdediger heeft de club zien groeien de afgelopen seizoenen. ,,Zeker het laatste anderhalf jaar zijn we veel beter gaan voetballen. Dit seizoen waren we, op een paar duels aan het begin na, bijna altijd de bovenliggende partij. Vroeger hadden we nog wel eens moeite met ploegen die inzakken, maar ook daar weten we nu goed mee om te gaan.”

De linkspoot haalde de slechte seizoensstart al aan. De eerste zeven duels leverden maar liefst negentien tegentreffers op. Ook voor Kraaijvanger een raadsel. ,,Onbegrijpelijk voor mij, nog steeds. Normaal zijn we zo stabiel en nu gaven we de goals zomaar weg. Dat had niet alleen met het missen van Ronald van der Meer te maken. Als team stonden we soms heel slecht te verdedigen.”

Terechte positie

Wat je dit seizoen nog als een puntje van kritiek kunt opwerpen, is het feit dat tegen alle vier de promovendi gelijk werd gespeeld. Kraaijvanger beaamt het ten volle. ,,Klopt. En tegen twee daarvan (Kon.HFC en EDO) staan we twee doelpunten voor. Dan mag je het niet meer weggeven. Al denk ik dat aan het einde dat wordt rechtgetrokken. Je staat waar je hoort.”

Kraaijvanger sluit af met misschien wel het grootste verschil met vorig seizoen. ,,Toen waren we wat betreft goals erg afhankelijk van Koen Bosma. Nu scoren alle drie de aanvallers regelmatig. Dat is fijn voor een elftal.”

VVSB beschikt over een fitte selectie. Alleen linksback Jelmer Vijlbrief is geschorst. Zijn plaats wordt hoogstwaarschijnlijk overgenomen door Tim de Rijk. Aftrap op de Boekhorst is om 14.00 uur.

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)