FC Lisse is de nieuwe rode lantaarndrager geworden in de Topklasse na het verlies tegen Excelsior Maassluis met 0-1. Het nam het stokje over van SteDoCo.

Na tien minuten spelen stond de voorsprong voor Maassluis al op het scorebord door een doelpunt van Ahmad Mendes Moreira. Daar zou geen verandering meer in komen, ondanks dat de ploeg van De Ruiter alles op alles zette in het tweede bedrijf. Met nog een kwartier te gaan werd Niels Buijs in de spits gezet om het vuurtje extra aan te wakkeren. Dat klusje was hem wel toevertrouwd. Buijs was zeer dicht bij de gelijkmaker. Inzetten van hem werden of geblokkeerd of verwerkt door Maassluis-keeper Van Leeuwen.

Buijs was na afloop snel verdwenen. De verdediger vecht een stevig robbertje uit met nieuweling Oliver Rifai om een plek in de basis. Voor de tweede maal op rij zat Buijs op de bank. Een plaats die hem geenszins bevalt. De Ruiter sprak van een moeilijke keuze. ,,Voor Niels vind ik het vervelend, voor Oliver ook als het andersom had geweest. Dat is nu eenmaal zo. Er zijn nog wel meer van die gevallen. Niels viel uitstekend in. Hij was echt op zoek naar de gelijkmaker met zijn acties. Ik had gehoopt op drie punten. We hebben er alles aan gedaan om minimaal een punt te pakken. Vooral in de tweede helft zat het ons gewoon niet mee.”

Rifai

Maassluis-coach Jeroen Rijsdijk had daar weinig boodschap aan. Het grasveld op Ter Specke was zijn ploeg goed bevallen na negen wedstrijden op kunstgras te hebben gespeeld. Rijsdijk zag zijn ploeg al snel een goede kans krijgen. Aanvalsleider Vink weigerde te profiteren van een foute inspeelpass van Van Boxel. Even later was het wel raak. Aanvaller Mendes Moreira schoot eerst nog tegen de paal, maar in de rebound was hij wel trefzeker: 0-1.

Lisse nam in het vervolg van de eerste helft het initiatief, maar de echte grote kansen bleven uit, hoewel Antonia nog dichtbij was met zijn kopbal. De beste kansen waren voor Maassluis. Het was aan Mark de Vries te danken dat het geen 0-2 werd. Een inzet van Kevin Dercks werd voortreffelijk gered door De Vries, die zo zijn ploeg op de been hield.

ok
Lisse begon ook de tweede helft niet scherp. De thuisploeg werd in de eerste minuut gespaard door de onderkant van de lat. Maassluis voelde dat er meer te halen was dan de magere 0-1 en zette nog maar eens aan. Dat leverde weer twee fraaie kansen op, maar Lisse kwam andermaal goed weg. Rijsdijk: ,,We maken het onszelf weer behoorlijk moeilijk. Voor de rust hadden we al met 0-2 voor kunnen staan. Vervolgens hadden we pech met die bal op de onderkant van de lat. In de tweede fase van de wedstrijd kwam Lisse goed terug. Achteraf kun je stellen dat de gelukkigste heeft gewonnen vandaag.

FC Lisse mocht blijven hopen en bleef tot het einde van de wedstrijd in leven. De Ruiter probeerde van alles om het tij nog te keren en stuwde zijn ploeg naar voeren. En de grote kans kwam. Antonio had alleen voor keeper Van Leeuwen de gelijkmaker op zijn schoen, maar faalde. Een dubbele wissel met Pauw en Cijntje moest de verlossing brengen. Toen ook nog Buijs ten tonele verscheen, leek het een kwestie van tijd voordat dat de gelijkmaker ging vallen. Vuurvreter Buijs nam als gezegd het voortouw. Buijs kwam niet tot scoren, maar het was genieten geblazen hoe hij zijn taak als breekijzer invulde.

Valk

Het was een hectische slotfase met nog een vermeende handsbal in de slotseconde. Maar ook een punt was Lisse niet gegund. De geelblauwen op de laatste plaats in de Topklasse, dat doet pijn. Na afloop toonde De Ruiter zich strijdbaar. ,,Als je de wedstrijd hebt gezien, heb je genoeg aanknopingspunten kunnen zien. Misschien niet in de eerste helft, maar in de tweede helft wel. We kunnen enkel omhoog kijken en uitkijken naar de volgende twee periodes die nog gaan komen.”

FC Lisse – Excelsior Maassluis 0-1 (0-1). 10. Mendes-Moreira 0-1.

FC Lisse: De Vries, Valk, Van Boxel, De Goede, Rifai, Filippo (75. Buijs), Monteny, Vermeulen, Fokkema, Messaoud, (70 Cijntje), Alberto Antonio, (70. Pauw)

Foto’s: Hubert Habers