,,Ik begrijp er echt helemaal niets van”, tierde Rijnsburgse Boys-coach Niek Oosterlee. ,,Onze meest ervaren spelers staan in de verdediging. Hoe is het mogelijk dat wij twee minuten in blessuretijd zes of zeven spelers voor de bal hebben en die jongen vanaf de middenlijn zomaar kan doorsteken?” Die jongen was Bryan Burgerhout. De invaller bezorgde IJsselmeervogels op de valreep een 2-1 zege bij Rijnsburgse Boys.

IJsselmeervogels kreeg met de overwinning overigens waar het recht op had. De ploeg van trainer Frans Adelaar voerde, op een kwartier na rust na, de regie op de Middelmors en was de betere ploeg. ,,Daarom hadden wij een gelijkspel moeten koesteren”, stelde Oosterlee. ,,We hadden de wedstrijd op slot moeten gooien en een punt moeten pakken. Ik vind dit echt onbegrijpelijk.”

De ongecontroleerde actie in blessuretijd stond symbool voor het spel van Rijnsburgse Boys. Het was slordig, stroperig en zonder overleg. Blind werden ballen op hoop van zegen naar voren getrapt. Het was vervolgens hopen op een bevlieging van aanvalsleider Raily Ignacio. De spits stond echter tegen een overmacht aan IJsselmeervogels-verdedigers.

,,We zijn niet aan voetballen toegekomen”, zag ook Oosterlee. ,,We waren veel te onrustig en leden veel slordig balverlies. Ik vond IJsselmeervogels verzorgder spelen, zij waren vaster in hun spel. Van onze kant was het vooral opportunistisch. Daarnaast mogen een aantal van mijn spelers ook wel eens naar een schoenenwinkel, want ik zag ze werkelijk overal naartoe glijden.”

Kansenverhouding

Het spel was duidelijk in het voordeel van IJsselmeervogels, de kansenverhouding niet. Die was ongeveer gelijk. De ijverige Ignacio kreeg in de eerste helft de grootste kans, maar schoot vlak voor rust vrij voor doelman Patrick Zonneveld naast. Aan de andere kant sloeg IJsselmeervogels direct toe. De van FC Lisse overgekomen Hanne Hagary kon van dichtbij binnen knikken, nadat een voorzet door Richard van Nieuwkoop niet afdoende was weggebokst. Aan de goal hing, net zoals bij de 1-2, een luchtje van buitenspel.

De beste fase van Rijnsburgse Boys volgde in het kwartier na rust. Plots slaagde de thuisploeg er wel in de vrije man te vinden en de tegenstander onder druk te zetten. Het leidde ook tot de gelijkmaker. Marvin Wijks manoeuvreerde zich knap langs twee tegenstanders en werd vervolgens door Nick Kuipers gevloerd. Wijks benutte vervolgens zelf de strafschop.

Opvallend was dat Wijks mocht aanleggen en niet vaste penaltynemer Ignacio. ,,Dat verbaasde mij ook”, zei Oosterlee. ,,Misschien voelde Ignacio zich niet helemaal zeker. Gelukkig maakte Marvin Wijks hem. Als het zo gaat, heb ik er geen problemen mee.”

Momentum

Even later leek het moment van Ignacio alsnog te komen. Een pass van Martin van Eeuwijk werd door de spits knap aangenomen, maar de afronding liet te wensen over. Het momentum lag even bij Rijnsburgse Boys, maar al vrij snel nam IJsselmeervogels weer het heft in handen.

Dat IJsselmeervogels pas in blessuretijd toesloeg, mocht Maikel de Harder zich aanrekenen. De middenvelder liet twee grote kansen onbenut. Fataal werden zijn missers niet. In de 92e minuut zette Achmed Ahhaoui, ogenschijnlijk in buitenspelpositie, de watervlugge Burgerhout vrij. De invaller bleef koelbloedig en schoof de 1-2 binnen.

Gezien het matige spel had Rijnsburgse Boys de nederlaag aan zichzelf te wijten. Toch had scheidsrechter Dijkstra volgens Oosterlee een bedenkelijke rol gespeeld. In het Rijnsburgse kamp werd geclaimd dat beide tegengoals buitenspel waren. Oosterlee: ,,Laat ik het genuanceerd zeggen. Hij floot bij twijfelgevallen niet in het nadeel van IJsselmeervogels.”

Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels 1-2 (0-1). 42. Hagary 0-1, 52. Wijks 1-1 (strafschop). 90+2. Burgerhout 1-2

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Breinburg, Troost, Tol, Westmaas, Van den Boogaart, Ali, Sardar, Van Eeuwijk (73. Koemans), Ignacio, Wijks

Tekst: Gerben Oostdam