De supporters op een matig gevulde Middelmors kregen uiteindelijk waar voor hun geld. Niet vanwege het spel, want dat was van zowel Rijnsburgse Boys als Ajax aan de moeizame kant. Wel kregen de fans vier mooie goals te zien, waarin de barometer in Rijnsburgs voordeel uitsloeg: 3-1. De mooiste treffer kwam op naam van Jeroen Hessing, die met een stijlvol hakje Ajax-doelman Maurits Schmitz het nakijken gaf. 

Over het hoogtepunt van de middag viel te discussiëren. Er waren Ajax-fans die de gelijkmaker van Kaya als zodanig beschouwden. Toegegeven: diens treffer mocht er ook zijn. Kaya liet vanaf rechts, nagenoeg vanaf de achterlijn, een voorzet via de binnenkant van de verre paal binnenploffen. Grote vraag was of er opzet in het spel was. Het had er alle schijn van dat Kaya trachtte een voorzet af te leveren.

Die vraag hoefde even later bij de 2-1 van Hessing niet gesteld te worden. De verdediger toonde aan dat er in zijn repertoire meer opgesloten zit dan alleen verdedigen en kopduels winnen. Hessing schatte een voorzet van uitblinker Marvin Wijks op waarde in, kwam goed naar de eerste paal en verschalkte vervolgens met een balletje achter zijn standbeen langs doelman Schmitz. Als voetbal een jurysport was geweest, had het Hessing ongetwijfeld hoge rapportcijfers opgeleverd.

Moeilijk

Ook coach Niek Oosterlee genoot, maar plaatste wel een kanttekening. ,,Als we dit Jeroen honderd keer laten doen, dan scoort hij waarschijnlijk één keer. Er kwam wat geluk bij kijken, maar het was zeer knap gedaan. Het was een moeilijke bal om af te ronden.”

Ook de 1-0 en 3-1 waren overigens prima goals. Beide keren was Raily Ignacio de afmaker. In de eerste helft hoefde hij de bal alleen maar binnen te knikken na een afgemeten voorzet van Wijks. Bij de 3-1 lag de moeilijkheidsgraad hoger. Invaller Javier Martina kreeg de bal in de schoot geworpen door een Ajax-verdediger. Martina legde de bal vervolgens met een mooie boogbal precies achter de defensie en gaf daarmee Ignacio vrije doortocht. De spits faalde niet en besliste de wedstrijd: 3-1.

Oosterlee was blij dat zijn topscorer weer eens mocht juichen. ,,Iedereen valt over die jongen heen, maar hij heeft in tien wedstrijden gewoon zeven keer gescoord. Dat is een prima gemiddelde. Vandaag ‘douwt’ hij er ook gewoon weer twee in, zonder dat hij nou goed speelde. Het is voor ons lekker als Raily weer gaat scoren.”

Medicijn

Zo won Rijnsburgse Boys relatief eenvoudig en slaakte iedereen op de Middelmors een zucht van verplichting. Door de zege, pas de vijfde van het seizoen, werd weer wat afstand genomen van de onderste regionen. ,,Na een paar nederlagen en een weekje niet spelen hadden we dit echt nodig”, zei Wijks. ,,Anders gaat het in de koppies zitten, dat zat het overigens al een beetje. Een beter medicijn dan drie punten is er niet.”

Voor lief werd genomen dat Rijnsburgse Boys gedurende fases in de wedstrijd heel matig speelde. Niet zelden werden ballen zomaar ingeleverd, zonder dat er ook maar een Ajax-speler in de buurt was. Rijnsburgse Boys had geluk dat Ajax zich ook regelmatig schuldig maakte aan onnodig balverlies en dat het bij de Amsterdammers aan stootkracht voorin ontbrak. In de tweede helft, na de 2-1, stond Rijnsburg een fase onder flinke druk. Maar echt grote kansen vloeiden niet voort uit het Amsterdamse overwicht.

Rijnsburgse Boys won zodoende pas voor de tweede keer dit seizoen voor eigen publiek. ,,Apart”, noemde Oosterlee dat. ,,Van de vijf thuiswedstrijden hadden we er vier verloren. In de zes jaar dat ik hier trainer ben, heb ik dat nog nooit meegemaakt. Het klinkt misschien arrogant, maar in het verleden wist je voor sommige thuiswedstrijden al dat je drie punten ging pakken. Er zat  wel druk op deze wedstrijd.”

Rijnsburgse Boys – Ajax 3-1 (1-0). 16. Ignacio 1-0, 47. Kaya 1-1, 54. Hessing 2-1, 82. Ignacio 3-1

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Breinburg, Tol, Hessing, Westmaas, Ali (79. Troost), Van den Boogaart, Van Eeuwijk (85. Sardar), Koemans (67. Martina), Ignacio, Wijks,

Tekst: Gerben Oostdam

Foto: Hans Heemskerk

Samenvatting TV West

Reactie Niek Oosterlee

Reactie Jeroen Hessing


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)