FC Lienden liet dinsdagavond weten dat het per direct stopt in de Tweede Divisie. De club uit Gelderland liep tegen hoge schulden aan en vond het onverantwoord om nog langer door te gaan met voetballen op het hoogste amateurniveau van Nederland. Treurig nieuws, maar tegelijkertijd goed nieuws in sportief opzicht voor VVSB. De Noordwijkerhouters, die op de laatste plek staan, kunnen door het terugtrekken van de Liendenaren niet meer rechtstreeks degraderen. De één zijn dood, is de ander zijn brood.

Als we de hoofdtrainer van VVSB, Eric Meijers, vragen naar de situatie rondom FC Lienden, dan is hij eerlijk. ,,Jammer voor zo’n mooie club, maar tegelijkertijd biedt het kansen.” De oefenmeester uit Nijmegen geeft aan dat het niet de eerste keer is dat Lienden deze conclusie trekt.

,,Ik kan mij herinneren dat zij in 2013 hetzelfde besluit hadden genomen. Alleen toen besloten zij twee maanden later om alsnog door te gaan met het voetbal op het hoogste niveau. Daarna volgden kampioenschappen in de Topklasse zondag en werden ze zelfs algeheel kampioen van Nederland.”

,,Dan kan ik me voorstellen dat je als sponsor denkt: ‘waar doe ik het eigenlijk voor?'”

,,Natuurlijk schrok ik, toen ik het hoorde. Ik kreeg dinsdagochtend al een bericht dat de spelers en staf van FC Lienden zich om acht uur ’s ochtends moesten melden op de club. Toen kreeg ik al een vermoeden. Ik kan mezelf erg goed verplaatsen in de club. Ik heb vorig seizoen met Achilles’29 iets soortgelijks meegemaakt, alleen ging de club toen door en vertrokken ik en mijn spelers. Daardoor is de situatie iets anders.”

Grote opluchting in Noordwijkerhout
Toch zal men in Noordwijkerhout het verdwijnen van FC Lienden deels niet betreuren. Vooral in sportief opzicht biedt het de nodige kansen voor de paars-gelen. Directe degradatie is niet meer mogelijk en dus kan de ploeg zich volledig richten op direct lijfsbehoud. Grote opluchting volgens voorzitter Arjan Broekhof.

,,Daar kunnen we niet omheen draaien”, erkent de voorzitter. ,,In sportief opzicht is dit voor ons erg gunstig, maar voor de Tweede Divisie als competitie is dit niet goed. Met name voor de uitstraling. Vorig jaar hadden we met ASV De Dijk en Achilles’ 29 ongeveer hetzelfde en in het verleden maakten we het mee met WKE. Wij willen als VVSB zijnde in de Tweede Divisie blijven en daar helpt dit wel aan mee.”

Draagvlak en publieke belangstelling
Ook de Noordwijkerhoutse voorzitter zag het terugtrekken van de Gelderlanders aankomen, zo erkent hij. ,,Ook ik hoorde op maandagochtend dergelijke verhalen. Ik denk dat er eerlijk gezegd te weinig draagvlak is in die regio voor voetbal op dit niveau. Zij leven op twee grote sponsoren en ik heb al eens eerder geroepen dat dat een keer fout zou gaan. Daarnaast spelen wij er al jaren en je zag gewoon dat de publieke belangstelling steeds verder wegzakte. Dan kan ik me voorstellen dat je als sponsor denkt: ‘waar doe ik het eigenlijk voor?'”

,,Op dit moment zou Jong Almere City FC, dat op een veertiende plek staat, degraderen.”

Ondanks de grote opluchting bij VVSB had Meijers het liever iets anders gezien. De ploeg verloor de laatste wedstrijd van Barendrecht en ging daardoor met een zuurder gevoel de winterstop in. Door het nieuws uit Gelderland kwam daar natuurlijk verandering in.

,,Het voelt als een overwinning, terwijl je hebt verloren”, concludeert de trainer. ,,Voor ons is het doel nu duidelijk. Wij gaan proberen om er rechtstreeks in te blijven en ik vind dat we onder mijn leiding hebben aangetoond dat te kunnen. Met Wesley Goeman hebben we er een prima versterking bij en we hopen ons zelfs nog meer te kunnen versterken.”

Bizarre situatie Tweede Divisie
Overigens speelt er zich nu een bizarre situatie af in de Tweede Divisie. Er degradeert dit seizoen namelijk géén enkele amateurclub rechtstreeks door het terugtrekken van FC Lienden, want de ploeg uit Gelderland eindigt automatisch op de achttiende plek. Één ding is zeker: een belofteploeg degradeert in elk geval.  De laagst geklasseerde belofteploeg uit de competitie zakt af naar de Derde Divisie. Zodoende spelen de nummers zeventien en zestien van de ranglijst nacompetitie. Op dit moment zou Jong Almere City FC, dat op een veertiende plek staat, degraderen.

Later deze week verschijnt er op Voetbal in de Bollenstreek een uitgebreid verhaal over de licentie-eisen in de Tweede Divisie. 

Foto: Orange Pictures

Lees ook:FC Lienden per direct uit de Tweede Divisie’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht14.30Katwijk
FC Lisse14.30Achilles '29
SJC14.30Eemdijk
DFS Opheusden14.30Ter Leede
TAVV14.30Valken '68
CVC Reeuwijk14.30Van Nispen (zat.)
DWO14.30VVSB (zat.)
Quick Boys15.00Noordwijk
Rijnsburgse Boys15.30De Treffers
Jong Sparta15.30VVSB
Overbos15.30Kagia
TAC '9017.00Foreholte
Jong FC Den Bosch18.00FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom14.00sv Hoofddorp
ESTO14.00Teylingen
Warmunda14.00Madestein