width=

,,Spiertje gescheurd tijdens de laatste oefenwedstrijd in de voorbereiding. Balen. Ik heb na zes weken wel weer zin om te voetballen.” Nee, Marvin Wijks gaan we tijdens Rijnsburgse Boys – VVSB nog niet in actie zien. Aan z’n transfer van Sportpark Middelmors naar De Boekhorst hangt voorlopig nog weinig succes.

Als geen ander kent hij inmiddels beide clubs. Vier jaar lang verdedigende de kleine aanvaller de clubkleuren van Rijnsburgse Boys. Hij hoefde ook niet perse weg en koestert dan ook geen wrok tegen de ‘Uien’. Maar de relatie tussen hem en trainer Pieter Mulders bekoelde, waarop de 33-jarige buitenspeler toch besloot verderop in de regio te gaan kijken.

Z’n eerste maanden in Noordwijkerhout bij VVSB staan vooral in het teken van revalideren en dat is frusterend voor de ex-prof van onder andere Sparta Rotterdam en FC Emmen. Toch bewijst hij al z’n dienst voor z’n nieuwe club.

Diamant
Bij de paars-gelen speelt onder andere de 19-jarige Loyd van der Wilden. Een buitenspeler met talent, maar voorlopig vooral een ruwe diamant, die nog best een beetje gepolijst mag worden. En daarin heeft Van der Wilden in Wijks een prima mentor.

,,Die blessure heeft ook een soort voordeel. Een geluk bij een ongeluk. Omdat ik nu op de tribune zit, kan ik van ‘bovenaf’ kijk wat er goed gaat en wat minder. Dat deel ik dan weer met de jongens. Daarmee kan ik m’n elftal toch van dienst zijn.”

,,Het gaat erom dat, wie er ook staat, dat het elftal er uiteindelijk het meeste profijt van heeft.”

De rol past hem wel. ,,Vanaf dag één dat ik bij VVSB voetbal, ben ik met de jongens bezig”, legt de geboren Hagenees uit. ,,Vooral de voetballers die op mijn positie staan. Dat vind ik ook heel normaal. Het zijn jonge gasten die misschien nog wel wat meer in hun carrière kunnen bereiken, die misschien nog wel een profcarrière ambiëren.”

Wijks is er helemaal niet mee bezig dat het zijn concurrenten zijn in het maken in speelminuten. ,,Het gaat erom dat, wie er ook staat, dat het elftal er uiteindelijk het meeste profijt van heeft. Ook al is het op ‘mijn’ positie. Maar het seizoen is nog hartstikke lang. Dat heb ik vorig jaar bij Rijnsburgse Boys ook gezien. Iedereen krijgt z’n kans gedurende zo’n jaargang.”

Of de tips van de 33-jarige aanvaller werken, kunnen alleen de buitenspelers zelf bewijzen op het veld. Bijvoorbeeld zaterdagmiddag tegen de oude club van Wijks. Hoewel hij de groepstraining heeft hervat, zal de buitenspeler nog op de tribune plaatsnemen.

Bekerduel
,,Natuurlijk zal ik aanwezig zijn. Ik vind het mooi om weer op de Middelmors te komen. Het heeft voor mij wel iets speciaals. Ik draag de club nog altijd een warm hart toe en voel nog wel een band met verschillende clubmensen. Ik had niet weg gehoeven, maar de relatie tussen mij en Mulders was minder.”

De beide clubs hebben amper en historie met elkaar vanwege het verschil in speeldagen in het verleden. Enkel de KNVB-bekerwedstrijd tussen beide verenigingen in 2015 kan betiteld worden als een heroïsche ontmoeting tussen beide clubs.

,,Die ben ik alweer vergeten, joh”, lacht Wijks, die toen met Rijnsburgse Boys na penalty’s verloor van de Noordwijkerhouters. ,,Nee, serieus, daar weet ik echt nog heel weinig van. Ja, die penalty’s weet ik nog wel, maar hoe de wedstrijd verder verliep qua krachtverhoudingen? Geen idee. Ik vergeet wedstrijden best wel snel, helemaal als we die verliezen, haha.”

,,Daar heb ik nog steeds veel contact mee over de Whatsapp. Niet over dit duel hoor, nou ja, een beetje grappen maken.”

En dus lijkt Wijks de seizoensopening van VVSB maar wat graag naar het achterhoofd te willen verdringen. ,,We hebben de punten inderdaad nodig, dat is een feit. En of we dat nu met mooi voetbal doen of lelijk, dat interesseert mij niet.”

,,VVSB wil graag verzorgd 4-3-3-voetbal spelen, maar als dat even niet kan, dan is het maar zo. Net als wij, zal ook Rijnsburgse Boys de punten nodig hebben. Ik verwacht dat die er gelijk vol op gaan klappen in eigen huis.”

Stelling
Voor het duel begint zal het vooral even handjes schudden worden voor de dertiger. Even langs wat clubmensen, oud-teamgenoten en vooral even kletsen met Rijnsburg-back Jordy Strooker. ,,Daar heb ik nog steeds veel contact mee over de Whatsapp. Niet over dit duel hoor, nou ja, een beetje grappen maken, meer niet.”

Als de wedstrijd om 15:30 uur wordt afgetrapt tellen de warme gevoelens niet meer. Dan gaat het om de drie punten voor VVSB. ,,We hebben niks aan één punt. Er is goed en scherp getraind deze week. Als we Mootje (Mo El Osrouti red.) goed in stelling kunnen brengen, dan wordt het een mooie middag.”

Archieffoto: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)